Alustuseks astub üles ansambel Singer-Vinger looga "Kodusõjas surma ei saa". Rahvas reageerib kahtlevalt. Ilvese pooldajad lõgistavad Rüütli mälestajate poole hambaid. Rüütli toetajad õnnitlevad üksteist 1. mai ja kevadpüha puhul.

 

Siis sammuvad lavale Rüütel ja Ilves, esimene, teadagi, vasakult, teine paremalt. Rüütel on dressides ja suuskadega, et demonstreerida oma hiilgavat tervist, Ilves jälle mulgi tunkedes, käed mullased, et võita oma mõlema talumehest valijamehe südant.

Rüütlit saadab varjuna Villu Reiljan: pakub mineraalvett, pühib nina, aitab näppu visata. Ilvese kõrvale on ennast sättinud Siim Kallas, kellel Eesti sisepoliitika mõjutamine on tegelikult keelatud.

"Ma ... eee ... tulin nagu kontserdile," teatab Kallas vuntsi muiates. Vunts saab kergelt süljeseks, aga Kallast ei ole see kunagi peatanud. "Olen suur muusikasõber!"

Laval visatakse liisku. Selgub, et Ilves alustab. Ilvese pooldajad kihistavad, Rüütli mälestajad vaikivad süngelt.

 

Kontsert lähebki lahti. Ilvese poolelt alustab Joel Steinfeldt. "Mul juba sünnist saadik tiigrisüda sees..." üürgab Steinfeldt, keda saadab VAPSIK - Väga Armsate Poisslaste Suur Ingli Koor.

Rüütli toetajate poolt astub üles Anne Veski oma hittlooga "Eilne päev". Eakam rahvas võtab kohe tuld, jalad tatsuvad, kisub tantsukski. Rüütel muigab ja kirjutab Veskile autogrammi: "Õnnele, armastusega. Arnold Veski". Selle peale kortsutab kulmu Benno Beltšikov.

Ongi peaesinejate kord. Ilvese lipu alt lendab lavale ansambel Metsatöll, kes esitab lugusid oma uuelt albumilt "Lahinguväljal näeme, raisk!". Eriti hästi läheb Ilvese-meestele peale lugu "Hundi loomine".

Aga ega Rüütel võlgu jää, tema poolelt läheb nüüd tulle tõeline üllatusesineja - Voldemar Kuslap. Tema tuliuus album "Kadriorus kohtume, kurat!" matkib minu arvates pisut Metsatöllu oma. Arnold Rüütli pilamist "Pealtnägija" reklaamis siiralt kahetsenud Kuslap esineb karedast kotiriidest kostüümis ja põlvili. Abivalmis Villu Reiljan puistab talle aeg-ajalt tuhka pähe.

Rahvale läheb päris hästi peale. Seistakse pühalikult, pea kohal hõljuvad süüdatud välgumihklid. Harda meeleolu lõhuvad Tanel Padar ja Summer, kes ootamatult lavale tormavad ja seal "tannut" teevad.

Falcki turvameestel õnnestub lava siiski suhteliselt kiiresti vabastada. Rahvas kohiseb vihaselt.

"Teeme raisale mahhovit!" karjuvad sajad hääled. Üks vanamees teeb Padari suunas kaks hoiatuslasku tankirusikast, aga õnneks ei taba. Hävinud kõlar ja pooled prožektorid asendatakse.

 

Lavale tõusnud Savisaar rahustab ägedad meeled paari lausega. Ta koputab esinejate südamele palvega mitte publikut lõhestada ja soovitab kuulata vasaku kõrvaga Rüütli lugusid ja paremaga Ilvese omasid.

Show jätkub. Kirgi kütavad Kukerpillid ja "Inimjaht ehk Jahitrofeed" Ilvese poolt ning Hovery Covery "Kaks, me kaks" Rüütli poolt. Viimase loo ajal õõtsuvad laval käsikäes ka Savisaar ja Reiljan, üksteist vaheldumisi emmates ning suudeldes. Üksi jäetud Rüütel seisab nukralt lava kõrval, adjutant loeb talle lohutuseks valjusti ette Brežnevi "Uudimaad".

Nüüd on kord välisesinejate käes. Väliseestlane Ilves on pöördunud itta. Omaaegne vene kultusbänd Mašina Vremeni esitab uusversiooni loost "Povorot", uueks pealkirjaks "Povorot napravo!".

Venemeelsuses süüdistatud Rüütel on kohale kutsunud eksbiitel Paul McCartney. Paul peab esmalt pooletunnise kõne sellest, kuidas kuninganna ta rüütliks lõi, ja esitab siis - loomulikult! - oma hittpala "Yesterday".

Vahepeal liigub Ilves publiku seas ja üritab oma raamatut müüa. Ei lähe. Siis pakub tasuta. Ei midagi. Kui Noor-ilvesed juba päris jõuga pakkuma hakkavad, peab taas sekkuma Falck.

 

gigantide heitlus läheb edasi, lahingusse paisatakse üha uusi jõude. Madruselaule ja kasakatantse esitab Punalipulilise Balti Laevastiku meeskoor. See on siis punkt Rüütlile. Ilvese point tuleb CIA veteranide priitahtlikult pasunakoorilt, kes esitab peamiselt USA heliloojate lugusid. Eksluurajate pasunakääksutamist segab fakt, et vanast harjumusest hoiavad nad kõik igaks juhuks paremat kätt kaenla all.

Pärast seda sigineb lavale ootamatult Arnold Oksmaa, kes esitab lugusid oma albumilt "Teine Arnold". Tekib hetkeline segadus, sest keegi ei saa aru, keda Oksmaa toetab. Vestlusest korraldajatega selgub, et Oksmaa esindab ainult oma ego. Tomatite ja mädamunade rahe pühib vaese vennikese lavalt. Niipalju siis neljandast Eestist!

Peeter Tooma jätkab kauni lauluga "Viimsest reliikviast" - "Ühel rändaval priiuserüütlil olgu pistoda alati vööl..." Pisarat kisub ka Ilvese pool: Nexuse "Uus ekstaas", "Come back" ja "Hingetuna" sobivad siia nagu rusikas silmaauku. Rüütli pooldajate käed tõmbuvad rusikasse, Ilvese toetajate silmad löövad veekalkvele.

 

Nagu kõik hea, nii saab ka kõik halb ükskord otsa. Finaalis lähevad kokku räpparid. Oma esinemisjärge ootamata tungib lavale Janno Reiljan ja esineb 20minutilise kirgliku  laussõimuga Ilvese aadressil. "Veel! Veel!" karjuvad vanurid, aga Teise Reiljani suu on vahus ja korisedes vajub näost sinine mees kokku. Ülesärritatud räppar
G-Enka, kes pidi üles astuma Ilvese eest, haarab pingi ja peksab oma laulu "Pankrot" ümisedes laiali nii Rüütli kui Ilvese pooldajad. Falcki turvad vaatavad muheledes pealt - nende jaoks saabus õhtu kõrghetk alles nüüd.

Lahkun kontserdilt segaste tunnetega. Jäi vist viiki, või mis? Eks ülehomme näeme "Estonias" nendega, kes muusikasündmuse üle elasid. Kohtumiseni valimiskogus!

 Kranaadi muusikatoimetus