Panka valitseb Mihhail Hodorkovski ?V Moskvas kahetoalises kommunaalkorteris kasvanud komsomolitegelane, kes kogus algkapitali erakohviku avamisega. Tema firmadevõrk tegeleb arvutite ja konjaki impordi, uue tehnoloogia vahendamise ja pangandusega. Juba 1988. aastal teenis Hodorovski 10 miljonit dollarit aastas. Täna on ta tõusva naftafirma Jukos suuromanik. Kuulub maailma saja rikkaima inimese sekka.

Mõis saab ülesande rajada Tallinna Menatepi filiaal.

Kuid Eesti Panga asepresident Heldur Meerits ütleb kindla ei. Kompartei rahapesu pole Eestisse vaja.

Varem on läbi kukkunud Mõisa plaan luua ETKVLi pank.

Pere toitis kanakasvatus

Finantssfäär tõmbab Mõisa tagasilöökidest hoolimata. "Mõistsin, et kaupmees saab olla väga tark mees, kõige targem on aga see mees, kes kaupleb rahaga."

Mõis on visa. Ta pärineb Pärnu lähedasest metsatalust. Perest, kus õigeks inimeseks peeti seda, kes hommikust õhtuni sõnnikut loobib või muud rasket tööd teeb. Need, kes suvel rannas käivad, on loodrid. Naisterahvas, kellel küüned lakitud, on lits.

Stagnaajal kasvatab Mõis suviti isakodus 2000-3000 broilerit, et perele talveks raha saada. Abikaasa Tiina Mõis läheb Tallinna onkoloogiakeskuse pearaamatupidajaks korteri saamiseks. Esimene kodu – tuba + köök + vannituba – mahub 20 ruutmeetrile.

Tamjärv ja Lõhmus pakuvad panka

Oma aktiivsusega jääb Mõis silma õigetele inimestele. Talvel 1991 ilmuvad tema kabinetti edukad noored managerid Hannes Tamjärv ja Rain Lõhmus. Nad laenavad vene rublasid, ostavad valuutaoksjonitel dollareid, ootavad kursi tõusu ja müüvad siis dollarid vaheltkasuga maha.

Tamjärv juhib firmat Cross Development, mis on Nõukogude-Soome ühisettevõtte Finest Hotel Group filiaal. Filiaali staatus annab noorhärradele õiguse valuutas arveldada ja lihtsustatud korras üle piiri käia.

Cross on nagu sajapealine hüdra. Vahendab Läände modelle ja maletajaid, teeb tõlketöid, pakub faksiteenuseid, vahetab valuutat, annab välja Eesti Ekspressi... Nüüd on kavas oma pank. Noorhärrad pakuvad Mõisale tegevjuhi kohta.

Reval Bank Corporation

Hansapanga asutavad viis uue põlvkonna tegijat ja neli tuntud meest:

    • Hannes Tamjärv,
    • Jüri Mõis;
    • Rain Lõhmus;
    • Heldur Meerits;
    • Rein Kaarepere
    • , Tartu Kommertspanga (TKP) tegevjuht;
    • Olari Taal
    • , Tartu panga nõukogu esimees;
    • Tõnu Laak
    • , endine tippkommunist, laevafirma Estline juht;
    • Toomas Sildmäe
    • ,hotellikoondise Finest pealik;
    • Andres Saame
    • , Tamjärve kompanjon juba kooperatiivide ajast. Nad panid koos garaa²is mööblit kokku.

Neli esimesena nimetatut asuvad panka tööle. Kaarepere ja Taal orgunnivad tegevusloa. Hansapank töötab esimese pool aastat TKP filiaalina. Kaarepere õpetab, kuidas NSVL Riigipanga Eesti oskonna juhataja Galina Litvinova käest laenu paluda. Annab ka Tartu pangast 10 miljonit rubla laenu ja võtab Jüri Mõisa TKP Tallinna kontorisse paariks kuuks tööle, et mees panga elu seestpoolt näeks.

Laak pakub odavaid laevapileteid ja lubab kasutada oma kontori paljundustehnikat. Sildmäe annab ruumid Pärnu maanteel. Vaid Saame jääb panga tegemistest kõrvale, kuid aitab nii palju, kui oskab.

Üheksa asutajat koonduvad firmasse Rebaco - Reval Bank Corporation. Igaüks maksab sisse 5000 rubla.

Raha tehti valuutavahetusega

Mõis käib Soomes ja Rootsis pankadelt šnitti võtmas. Töötab TKPs ja mõistab, et rublade ja valuuta kohta peab kehtima ühine arvestus. Pank olgu pigem väike, kui üle pea kasvanud. Pearaamatupidajaks palkab Jüri Mõis oma naise Tiina.

Hansa tegeleb esialgu peamiselt sularahaoperatsioonide ja valuutavahetusega.

Sularaha hangitakse Tallinna Kaubamajast. Esimeseks inkassaatoriks on panga tänane juht Indrek Neivelt. Ta veab raha Pepsi-Cola kirjadega spordikotis.

Valuutaäris mängib trumbid kätte NSV Liidu keskpanga lollus. Riiklik valuutakurss määratakse terveks nädalaks. Hansapankurid vaatavad hindu Reutersist ja konverteerivad rublasid nullriskiga. Augustiputši ajal teenivad mehed mõne päevaga pool miljonit rubla.

"Me olime esimesed, kes hakkasid mõlemas suunas vahetama. Teised muudkui ostsid valuutat. Ainult ostmine jättis aga kahtlase maine," meenutab Jüri Mõis. "Mind hämmastas avaliku arvamuse muutus 20. juunil 1992. Enne seda oli valuutavahetus sulitemp. Sellel päeval aga muutus see üllaks tegevuseks. Nüüd tõime kodumaale väärtuslikku valuutat sisse: dollareid, marku, Rootsi kroone..."

1992. aastal annab valuutaäri pea poole panga tuludest.

Hansapangast käib läbi ka Eesti kuulsaim valuutatehing: rublamüük tšetseeni vabadusvõitlejatele, mis viib kohtupinki peaministri nõuniku Tiit Pruuli ja annab Vene pressile põhjuse kirjutada, et Hansapank tegeleb rahapesuga.

Sõber Meelis Lao

Teine süüdistus kõlab 90ndate keskel, kui Hansapank otsib võimalust siseneda Läti turule. Keskerakonna liider Edgar Savisaar kuulutab usutluses Läti lehele, et Eesti pangad on seotud maffiaga.

Hansapanga tippjuhid suhtlevad tõesti Meelis Laoga, kellele helistatakse siis, kui notarile ega politseile helistada ei saa. Lao on ENSV juunioride meister karates ja pronks raskekaalu poksis.

90ndate keskel teevad Tamjärv ja Lao ettepaneku Eesti metalliturgu "korrastada". Üks turuosaline hakkab seda kuuldes oma elu pärast kartma.

Ekspress esitleb Laod 1995. aastal sportlase ja ärimehena, kel on piisavalt võimu ja oskusi, et seista vastu igasugustele katusepakkumistele, razboridele ning najezdidele. Ta lubab Tallinnast kaotada narkokaubanduse ja organiseeritud röövid. Lao sünnipäeval Viimsi Talveaias osalevad Krasnodari, Permi ja Kaasani jõukude esindajad.

Sõna võtab ka Tamjärv: "Meelis Laod tunnen 1980. aastast, kui me Lembit Kolgi juures karate trennis käisime. Nimetan Meelist oma sõbraks. Ma tunnen ka isiklikult mõnesid "Meelise poistest"."

Tankistid aastal 1992

Sügisel 1992 läheb Tartu panga moratooriumi alla. Ootamatult selgub, et TKP võlgnike seas on viis mittemidagiütleva nimega firmat:

    • AS Futuur, laen 37 miljonit rubla;
    • AS Balboa, laen 30 miljonit rubla;
    • AS K-Invest, laen 25 miljonit rubla;
    • AS Kanal, laen 21 miljonit rubla;
    • AS Trek, laen 17 miljonit rubla;

See on esimesi kordi Eestis, kus kasutatakse nn beibetankiste. ASi Kanal juhiks märgitud Rain Lõhmuse naine Inga Kolk. AS Trek on Hannes Tamjärve naise Pille Pihlamäe "oma". Kumbki naine pole oma firmadest mitte midagi kuulnud. Ülejäänud kolme aktsiaseltsi juhivad Andres Saame, Toomas Sildmäe ja Hansapanga jurist Tiit Vajak.

Viis firmat peavad laenude eest omandama enam kui kolmandiku TKP aktsiapakist. Tegemist on Tamjärve ja Meeritsa ideega Tartu pank tema enda rahaga üle võtta. Ent Tartu pank loojub enne, kui viis firmat aktsionärideks kinnitatakse. Jumekas afäär kaob ajaloo prügikasti.

Viis aastat hiljem viib jurist Marcel Vichmann Hoiupangas samalaadse triki ellu. Nüüd nimetab Mõis teda suliks, kellega Meelis Lao võiks asju klaarida...

Kas Helenius on olemas?

Hansapanka saadab peadpööritav edu.

Revolutsiooniks Eesti panganduses nimetab Mõis tellerite kasutuselevõttu. Teistes pankades tegelevad kundedega jätkuvalt raamatupidajadArvestus käib onlines. Arvutiprogrammi loob kahe kuuga firma, mida juhib Tõnis Sildmäe, asutajaliikme Toomase vend.

TKP, Balti Ühispanga ja Põhja-Eesti Panga kukkumisega algab klientide massiline ülejooksmine Hansapanka.

Et kasvavate mahtudega kaasa minna, peavad mehed Hansapanga aktsiakapitali tihedalt tõstma. Kasum suunatakse aktsiakapitali, mis kasvab vähem kui aastaga neli korda.

Sellise eduga jääb pank silma Soome-Briti investeerimispankurile Joakim Heleniusele, kes lubab aktsiaid Läänes müüa.

Eesti välisluure kahtlustab tõsimeeli, et Heleniust pole olemas ja käimas on mingi eriti vinge trikitamine. Kuid Helenius eksisteerib vägagi ja panga roadshow läheb Läänes edukalt.

Hea elu algus

1994. aasta suvel raporteerib pank, et lugupeetud välismaa fondid ostsid ligi saja miljoni krooni eest aktsiaid.

Panga turuhind on 390 miljonit. Üheksa asutajaliikme väärtus on 230 miljonit krooni.

"Kui taipasin, et olen jõukale järjele jõudnud, ostsin endale Pärnu rannarajoonis maja," meenutab Mõis. "Tallinnas vahetasime korteri ridaelamu vastu Kadaka puiesteel. Käisime puhkusel Lõunamere saartel. Peapööritust ei tekkinud siiski kellelgi."

-------------------------------------------------------------- ---------------------------------

Hansapanga asutajate seiklused jätkuvad tuleva nädala Ekspressis.

Artikli kirjutamisel on kasutatud raamatuid: "Eesti rahva elulood II", "Saldo" ja "Kapitali sünd".

Seltsimees Venemaalt

Mais 1988 sattus Kõrgemas Kommertskoolis õppinud Jüri Mõis õppepraktikale USAsse.
Raamatust "Eesti rahva elulood" mäletab mees asja järgmiselt: "Meid võttis vastu suhteliselt juhuslik inimene, kel juhtus sel nädalal veidi vaba aega olema. Meile anti kolme kuu peale 500 dollarit. Kuna USA viisaga oli probleeme, pidime lennujaamast taksoga linna konsulaati sõitma ning ööbima hotellis. Esimese päevaga kulus ligi 200 dollarit.
Käisime külakorda ühest perekonnast teise. Perestroika oli Ameerika väga populaarne. Algul püüdsime selgitada, et me ei ole venelased. Varsti selgus, et see on ebapopulaarne taust. Hakkasime kinnitama, et me oleme venelased ja meisse suhtuti kohe kui parimatesse inimestesse.
Kuna ettenähtud koolitusprojekt ei töötanud, läksime ühte California saeveskisse tööle.
Kahe kuuga teenisime ligemale tuhat dollarit. Ostsime endale kompuuterid. Müüsin selle koju jõudes kohe maha. Sain selle eest 40 000 või isegi 45 000 rubla, mis tookord oli maja hind."

Jüri Mõis

  • 45aastane
  • firmade Meta Holdings SP ja JMB Investeeringud juhatuse esimees
  • Hansapanga asutajaliige
  • vara ca 100 miljonit krooni
  • lõpetanud Tallinna Tehnikaülikooli tööstuse planeerimise erialal
  • elab Tallinnas Tiskres, omab ka maju Pärnus
  • abielus, poja isa, eelmisest abielust kaks tütart
  • kõva sportlane