Nädal tagasi kirjutas Ekspress, et Keila lähistel asuv luksuslik hooldekodu Villa Benita võitis kohtus haigekassat. Villa Benita lubas võtta haigekassas kindlustatud inimesi hooldusravile sama raha eest nagu ülejäänud hooldushaiglad. Haigekassa aga isegi ei kaalunud Villa Benita pakkumist.

Märtsi lõpus otsustas Tallinna halduskohus, et Villa Benital on õigus ning haigekassal pole veenvaid argumente, et senisest kivistunud süsteemist kinni hoida.

Haigekassa tellib meditsiiniteenust maksumaksja raha eest. Avaliku ressursi jagamisel peab olema võimalus osaleda kõigil nõuetele vastavatel isikutel, leidis kohtunik Villem Lapimaa. Raha peab haigekassast saama see, kes pakub paremat teenust ja odavamalt.

Ometi jätkub kõik endistviisi, sest kohtuotsus pole veel jõustunud. “Ei ole välistatud, et haigekassa esitab apellatsioonikaebuse Tallinna Ringkonnakohtule,” põhjendab haigekassa avalike suhete juht Evelin Koppel.

Ent isegi kui kohtusaaga jätkub, ei saa jätta inimesi hooldusravile võtmata. Eelmisel nädalal kinnitas haigekassa hooldusravi tellimuse ning inimesed saavad haigekassa raha eest kohad ikka vanadesse haiglatesse.

Evelin Koppel ütleb, et haigekassa ei sõlmi Villa Benitaga lepingut, sest see asub Keila hooldusravihaigla läheda. Keila haigla aga katab Lääne-Harjumaa hooldusravi vajaduse. Samas ütleb kohtuotsus, et haigekassal pole mingit kohustust suunata kogu raha ühele haiglale. Samuti tuleks arvestada patsientide soove.

Mõnes meditsiinivaldkonnas konkurents toimib. Kui inimene soovib, siis võib ta oma südant ravida Tartu Ülikooli Kliinikumis, Põhja Eesti Regionaalhaiglas, Ida-Tallinna Keskhaiglas või mõnes teises raviasutuses. Millegipärast ei saa inimene aga valida, kas ta veedab oma elu viimased päevad Kallaveres, Villa Benitas või Keilas, kuigi seal pakutakse sama hinnaga teenust.