“Halloo, kas Juri, jah? Olen Oleg Pärnu politseist. Teate, mul on teile huvitavat informatsiooni. Teie naisel on armuke.”

Selle peale kikitaks iga mees kõrvu. Eriti, kui abielu on karile jooksmas ja ees ootamas vara jagamine.

Oleg kinnitas Jurile, et saab näidata fakte.

Järgmisel päeval sai Juri kokku Olegi “esindaja” Dmitriga, kes tutvustas end turvafirma Scorpion eradetektiivina. Ta ütles, et saab mehele huvitavat materjali näidata, aga “teenus perekonflikti lahendamiseks” maksab 50 000 krooni. Juri keeldus.

Kui Oleg sellest teada sai, helistas ta uuesti Jurile ja alandas hinda 25 000 kroonini. Ning Dmitri näitaski mobiiltelefonist seksivideot, milles Juri tundis ära oma naise. Meest ta ei tundnud.

Mees, kes videos Juri naist rautab, on tegelikult seesama “Oleg Pärnu politseist”. Õigemini küll Sergei Repei (47), korduvalt kriminaalkorras karistatud ja aastaid kinni istunud kurjategija. “Detektiiv Dmitri” on aga veelgi hullema karistusregistriga rets Sergei Dobrodetelev (39). Iroonilisel kombel tähendab tema nimi vene keeles heategijat. Varem kandis ta nime Pohlebajev, aga ju jäi see lahjaks (tuleneb sõnast lürpima).

Ent ka kannataja ossa sattunud Juri pole mingi lambatalleke. Tegemist on Narva-Jõesuu linnavolikogu liikme Juri Andrejeviga (66, kõik vanused tänase seisuga), kelle vägivaldsed tülid oma noorukese naisega (nad tutvusid kümmekond aastat varem, kui too oli 18) pole kohalikele saladus.

Juri naine Aleksandra oli meeleheitel. Ta oli abikaasaga lahkumineku äärel. Paar nädalat enne eelkirjeldatud sündmusi oli ta juhuslikult tutvunud ühe huvitava mehega – Sergei Repeiga. Nad rääkisid naise probleemidest. Kurjategija haistis kerget saaki ja ütles naisele, et on jurist ja aitab nende abielu “rahumeelselt” lahutada, nii et lapsed jääksid naisele. Ja Aleksandra magaski abivalmis mehega.

Ta ei võinud teada, et “heategija” Dobrodetelev filmib nende intiimvahekorra salaja mobiiltelefoniga üles.

Kaks “juristi” hakkasid seejärel naist “abistama”. Esiteks küsisid nad Aleksandralt “advokaadi” kulude katteks 5000 krooni. Seejärel tõmbasid nad käima uskumatult suurejoonelise petuskeemi.

Juri nõustus video eest maksma 25 000 krooni, ent ainult siis, kui saab selle enda kätte. Dobrodetelevi nõudmisel maksis ta 12 500 krooni ettemaksu. Too lubas Jurile, et toob siis ka uusi fotosid ja videoid. Selles lootuses maksis Juri ära ka teise poole rahast, sest “ilma rahata keegi tööle ei hakka”. Ent kurjategijad ei andnud Jurile videot ega täitnud üldse ühtegi lubadust.

Dobrodetelev näitas Jurile küll üht teist pornovideot, kuid mees sai aru, et seal pole tema naine.

Aga Juri oli kurjategijatel juba konksu otsas, raha väljapressimiseks tuli vaid midagi uut välja mõelda.

Vahepeal võtsid kurjategijad ühendust Aleksandra emaga, esitledes end juristide ja Aleksandra sõpradena. Nad teadsid, et ämm tahtis väimehest lahti saada. “Juri lubas Aleksandrale hapet näkku visata ja ta tsementi valada,” hirmutasid kurjategijad vana naist. Ning saidki 4300 krooni.

Pole ka ime, sest Repei “teeneteleht” oli muljetavaldav. Näiteks lubas ta jahinoaga vehkides oma endise elukaaslase põlved läbi lõigata. Peksis teda ja lõi silma siniseks. Andis hoobi neeru, nii et naine vajas haiglaravi. Surus juukseid pidi eskalaatori käsipuu vastu. Ütles, et helistab kohale kellegi, kes naise vägistab ja “rullib tünni sisse”. (Viru maakohtu hinnangul oli “tünni sisse rullimine” selgelt tapmise koosseisule viitav tegu.)

Siis turgatas ida-viru aferistidele pähe geniaalne idee, mille esimeses faasis tuli Jurile korraldada “kohtumine armukesega”. See läks läbi. Mees oli nõus maksma veel 2500 krooni, kui Dobrodetelev meelitab “armukese” hotelli Yes Narva-Jõesuus.

“Armukese” rolli panid kurjategijad endise politseiniku, nüüdse eluheidiku Valeri Kekki. Too oli Dobrodetelevist sõltuv, sest oli kirjutanud oma korteri tema nimele lubaduse vastu saada teine elamispind. Seda aga ei juhtunud.

“Kui teed mulle teene, siis ostan sulle kodu,” lubas Dobrodetelev.

Kekkil kästi hotellis mängida armukese rolli. Peksa saades ei tohtinud ta mingil juhul vastu hakata.

Juri vehkis Kekki ees fotoga oma naisest ja lastest. “Jah, kohtusin su naisega ja kohtun veel,” õrritas Kekk. Raevunud sarvekandja nõudis seepeale, et olukord väljas “üksühele” lahendataks. Autoga sõidetigi veidi eemale. Seal mõtles linnavolinik hetke, kas ehk nainegi kohale kutsuda, aga otsustas siis “armukese” lihtsalt läbi peksta. Kekk, nagu kokku lepitud, vastupanu ei osutanud. Kinematograafialembene Dobrodetelev filmis kõik oma telefoniga üles.

Hetkeks tekkis Juril kahtlus: “Milleks kaamera?”

“Ma olen ju sinu detektiiv. Filmin enda jaoks,” vastav Dobrodetelev.

Juri, vaatamata vanusele, pani Kekki osava võttega pikali ja hakkas maaslamajat taguma, karjudes “Ubju, kozjol bl*d j*annõi!”. Alles siis, kui Kekki pea vastu asfalti kolksuma hakkas, astus “operaator” vahele. Juri lahkus.

Seejärel viisid kurjategijad ekspolitseiniku Narva haigla traumapunkti. Aga mitte kaastundest, vaid ahnusest. Kõik oli läinud plaani kohaselt, nagu Repei sama päeva õhtul Aleksandrale rahulolevalt irvitades videot näidates rääkis. Juri naine oli nimelt Repei juures, samas kui tulivihane mees tuuseldas kodu ja naise vanemate vahet.

Plaani teine faas algas järgmisel hommikul. Kekkil kästi minna, haiglast saadud paber näpus, politseisse ja teha avaldus, sealjuures järgmiste lisandustega: peksmise käigus võtnud Juri temalt rahakoti 44 000 krooniga, samuti olevat ta ähvardanud Kekki maha lasta. Kekk andiski ettevalmistatud valetunnistuse.

Samal ajal helistas Dobrodetelev Jurile ja ütles, et saabunud on “armukese” sugulane, kes on väga tige. “On vaja kokku saada,” teatas Dobrodetelev.

Kohvikus Lemmik toimunud kohtumisel etendas tigeda sugulase rolli Repei. “Vibalik tuli juurde ja hakkas kätega vehkima,” meenutas Juri hiljem. “44 000 krooni on kadunud,” kurjustas Repei ja nõudis Jurilt kompensatsiooniks 100 000 krooni. Dobrodetelev näitas talle samal ajal salvestist peksmisest. “Muidu edastame video politseile.”

Selles punktis jooksis aferistide “geniaalne plaan” kinni. Juri mõistis, et teda on ninapidi veetud ja süstemaatiliselt raha välja petetud. Ta läks koju ja rääkis naisele, kuidas lood on, samuti tegi avalduse politseile.

2012. aasta oktoobris leidis kohus, et Repei ja Dobrodetelev kavandasid grupiviisiliselt petuskeemi, kasutades seejuures ära peretüli. Lisaks mõisteti nad süüdi peksmises.

Viru maakohus mõistis Repei kaheks aastaks ning Dobrodetelevi aastaks vanglasse, viimasel lisandus varem ärakandmata karistus 11 kuud.

Ekspolitseinik Kekk, kelle osaks oli peksa saada (ja enne korterist ilma jääda), sai valeütluste eest ühe aasta, neli kuud ja seitse päeva. Täpselt niikaua oli ta kohtuistungi ajaks vanglas istunud. Kohus arvestas otsuse langetamisel kuritegude toimepanemisest möödunud aega.

Dobrodetelev ja Repei oma süüd ei tunnistanud. Tunnistustes väidavad nad, et tahtsid vaid aidata. Ainsana tunnistas oma süüd õnnetu Kekk. Linnavolinik Juri Andrejev mõisteti tema peksmise eest kaheks kuuks tingimisi vanglasse (sellest kuu istus ta ka ära). “Isegi Kekki valmisolek peksa saamiseks ei anna alust süüdistatava õigeksmõistmiseks, kuid kergendab süüd,” seisab kohtuotsuses.

Kohtuotsus jõustus mullu 4. septembril. “Heategija” Dobrodetelev pidanuks praeguseks juba neli kuud vanglas olema, kuid teda pole seal nähtud. Alates 3. jaanuarist on ta tagaotsitav.

Lugu ilmus esmakordselt 8. jaanuaril 2014