Uus "tegija" Eesti neidude ilukuningriigis on Miss Eesti Tiss ehk rahvakeeli "tissimiss".

Eelvoor toimub Decoltes. Kunagine eliitööklubi on kole ja väsinud nagu Sompa kultuurimaja. Fuajee põrand on nätsulärakatest täpiline. Saalis on jahe nagu laudas. Keskööni, mil peaks algama Eesti naiste rinnailu hindav superüritus, on jäänud mõni minut. Rahvast on suure saali kohta vähe. Mõnisada ehk. Raske on üheselt öelda, kes nad on. Pigem nooremad mehed, ja ka üllatavalt palju naisi on tulnud tisse vaatama. Üritus on venekeelne, justkui rõhutades ammu tuntud tõsiasja – Decolte on Tallinna venelaste klubi. Aga see selleks.

Publik ootab, ent šõu viibib. Tantsupõrandal püüavad tähelepanu kolm noort naist, kelle silmaläikest aimub mõnuaine mõju.  Piigad püüavad varjamatult mõnd rinnailu nautima tulnud noorsandi oma "hoovi" meelitada. Esialgu edutult. 

Šõu algab. Või siiski mitte šõu. Amatöörlik, kohati piinlik etendus. Üksteise järel esitavad püünel oma numbri kaheksa daami. Neist ainult kahe puhul võib märkida, et nad oskavad ja suudavad laval olla. Teavad, kus on ja miks on. Ülejäänute kava piirdub kohmakalt vulgaarsevõitu pooside esitamisega. 

Ei jää märkamata, et mitte ükski lavale tulnud piigadest ei naerata. Ons neil nii külm? Või on nii keskendunud kava esitamisele, et naeratamine ununeb.

Silmapaistvaid rindu, mida ju auväärt žürii ja publikki hindama peaks, on märgata kahel piigal. Need on kunstrinnad. Justkui toonitades, et ürituse peasponsor on plastilise kirurgia kliinik.

See etendus on suur kannatamine.

Tissimissi finaalvoor, mis toimub järgmisel päeval ööklubis Parlament, on hoogsam. Publikut on rohkem, proua Tiina Jantson, tissimissi võistluse žürii esinaine, on end üles löönud ning õhtu juht räägib eesti keeles. Aga tüdrukud ja tase on sama mis päev varem Decoltes.

"Austet žürii esinaine, mitmete iluvõistluste korraldaja, kas piinlik polnud?"

Peab tunnistama, et mul on hirm, et proua Jantsonil puudub ses osas kriitikameel. Selline mulje jäi, kui ta mõni aeg tagasi enda korraldatud üritusel ei märganud labasuse ja hea maitse piiri ületamist. Ekspress kirjutas sellest, mäletate?

Aga seekord ütleb ta, et tõepoolest – kohati oli tal tissimissi võistlust raske rahulikult vaadata. "Osa esinemisi olid ikka sedavõrd šokeerivad, et ma ei teadnud, kuhu oma silmi peita," märgib ta.

Jantson räägib, et pole "tissimissiga" seotud rohkem, kui et ürituse korraldaja Auris Rätsep, kellega nad on varem mitut puhku koostööd teinud, lihtsalt kutsus teda žüriid juhtima. Jantson viisaka inimesena läks.

"Nii mõnigi tüdruk püüdis mängida meeste sugutungi peale, andmata endale aru, et koht ja sündmus polnud selleks sobiv."

Nii et üldiselt ka temale ei meeldinud, kuigi kannatas korralikult lõpuni.

Mis puutub võistluse võitnud kunstrindadega Alessandrasse, siis, nagu Jantson ütleb, oli žürii otsus üksmeelne.

Aga, mis oli tänavuse Miss Estonia nimi?

Valentina: "Publikut tuleb võita kunstiga!"

"Ma olen loomulikult veidi kurb, et ma konkurssi ei võitnud, aga... Ma ei osalenud raha pärast. Mis summa see 10 000 siis ikka ära ei ole? Minu jaoks on see ühe paari pükste raha. Ma tulin siia sportlikust huvist," räägib Miss Eesti Tissi konkursil osalenud Valentina (22, pildil). Tema sai teise koha.

"Ootame aeroobikahuvilisi tüdrukuid!" Sellise kuulutuse peale 17aastane sportvõimlemisega tegelev Valentina õnge läkski. Selgus, et aeroobika tähendas striptiisi ja alaealisus ei olnud mingi takistus.

Praegu ütleb Valentina naeratades: "Mul oli töötamiseks vanemate luba. Kõik oli ametlik." Tegelikult oli ema vastu, kuni Valentina hakkas koju raha tooma.

"Ega sinna keegi hea elu pealt ei lähe. On ju nii? Meie poolikus peres oli alati rahast puudus."

Kümme aastat sportvõimlemist kulus Valentinale uues ametis marjaks ära. Ta lasti lavale ilma igasuguse ettevalmistuseta. Kuni selle hetkeni ei olnud ta striptiisitoru puudutanudki. "Visati kohe vette – nii õpid kiiremini ujuma. Nii ma teenisin oma esimesed 25 krooni." Pärast tuli töö laevadel, šõuprogrammides. Neli aastat järjest sõitmine Itaalia vahet. Sest kui siin teenid keskmiselt 10 000 krooni kuus, siis seal saad ühe esinemise eest 100 eurot.

"Palja rinnaga ei üllata tänapäeval enam kedagi. Alasti samuti mitte. Publikut tuleb võita plastikaga, tantsuga... kunstiga. Ma ei häbene oma elukutset. Üle piiri ma ei lähe – prostitutsiooniga ei tegele. Minu jaoks on minu töö kunst!"

Valentina päev on minutite kaupa täidetud. Iga päev on trenn. Pärast õhtukool. Eesti keele kursused. Ja siis öötöö. On ka päevane amet – Valentina töötab maniküürija-pediküürijana. "Ma olen FIE. Ja maksan meie armsale riigile makse."

Valentina elab Tallinna kesklinnas, tal on oma auto. Ja ta tunneb ennast majanduslikult sõltumatuna. Isiklikuks eluks aega ei ole.

"Minu töös on väga palju miinuseid. Kuid on üks suur pluss – raha."

Nüüd õpetab Valentina striptiisi aluseid juba teistele tüdrukutele. Ütleb, et nõudlust on. "Eesti on Balti riikidest striptiisitaride hulga poolest esimene." Valentina töötab ka praegu X-klubis.

"Miss Eesti Tissi konkursil ei olnud peale minu ühtegi elukutselist tantsijat, sellepärast tuleb tüdrukuid nende julguse eest küll kiita."

"Kas te olete tähele pannud?" küsib Valentina. "Tänapäeval on peaaegu igas Tallinna kingapoes striptiisijalatsite nurk."

Viktoria Ladõnskaja