Üks minu vana tuttav lasi oma hambaid ravida vaid narkoosi all. Viis hammast korraga ja pikaks ajaks rahu majas. Tal oli küll pisut võimendatud hirm hambaarstide ees, kuid näidake nõukaaja inimest, kel poleks dentistofoobia veres.

Nii see kaua enam kestma ei pea, sest aasta algul jõudis Eestisse preparaat, mis leiutati Saksa firma DMG-Hamburg ning Charite ja Kieli ülikooli teadlaste koostöös. Geel ICON asendab väiksemate aukude parandamisel paljukardetud puurimist.

Millised on imegeeli täpsed omadused ja kuidas see inimestele mõjub, selgitab praegu välja Eesti stomatoloogia emaks peetav Tartu ülikooli stomatoloogia dotsent Mare Saag koos oma üliõpilastega. Uuringuks pidid nad taotlema luba TÜ inimuuringute eetikakomiteelt.

Geeli maaletooja Riho Rebane peab loataotlusnõuet absurdseks, sest meetod on Saksamaal põhjalikult läbi uuritud ning geel Euroopa Liidus hambaravi materjalina müüki lubatud. Mare Saag peab imegeeli uueks võimaluseks. “Kaariese kujunemine peatatakse algstaadiumis. See on säästlik hambakudede suhtes.”

“Klassikaliselt käib hambaravi tänini veel nii: võetakse “sõnnik” hamba seest, puuritakse, süstitakse… Puurimisega tuleb eemaldada ka suur hulk tervet hambakude. Uue meetodi puhul tõmmatakse geel peale, see imbub hambapooridesse, kõvastub seal ja peatab kaariese tekke. Ei valu ega puurimist,” räägib uudsest tehnoloogiast Riho Rebane.

Uue meetodiga saab ravida nähtamatuks jäävaid, ainult röntgeni abil avastatavaid haiguskoldeid kahe hamba vahel. Puurimisega tuleks eemaldada suur hulk tervet hambakude, kuid see on esimene meetod, kus kude ei raisata.

Geeli saab kasutada ainult kaariese varajases staadiumis, kui kahjustus pole arenenud sügavamale 1/3 dentiini paksusest. Ka algav kaaries hammaste vabadel pindadel allub hästi töötlusele. Seega võib puurimisest pääseda see, kes käib regulaarselt hambaid kontrollimas.

Uus ravim pole odav. Saksamaal maksab ravi geeliga kuni 100 eurot hammas. Mare Saag usub, et kunagi võib ka Haigekassa geeliga ravi kompenseerida. “Et uut teenust haigekassa nimekirja saada, see on pikk protsess, seda saab ajapikku taotleda, hetkel seda haigekassa teenuste nimekirjas ei ole.

Kaariese impregneerimise protseduur on kallim kui senine ravitäidisega, kuid samas valutum ja säästvam hambakudede suhtes, pikendades hamba eluiga. Kui ajad paranevad, saab ilmselt see meetod olema vägagi hinnatud,” ütleb Saag.

Kõige enam kardavad hambaarsti tavaliselt lapsed. “Kui meie puuri võtame, siis see on sama, kui kirurg võtab noa,” ütleb Saag. Tema sõnul on geel esimene meetod, kus hambaarst puuri ei vaja. Uus meetod sobib enam lastele ja noortele ka seetõttu, et nende hambad on harilikult vähem kahjustunud. Ja ravida saab eeskätt just neid, kes hambaarsti juurde minekut edasi ei lükka.