Esimängijad olid loomulikult profid. Kuid eeskätt tiimitunnetuse loojatena. Lõuna-Aafrika firma Drumcafe müüb end hüüdlausega "ühiselt trummi mängides töötate meeskonnana".

Too ettevõte on korraldanud 1800 pidu 16 riigis. Pannud trumme põristama prints Charlesi, Iisraeli ministri ning äritegelased suurkompaniidest Intel ja Cisco.

Mullu saabusid trummarid esmakordselt Baltikumi. Neid palkas Hansapank, et vormida meeskond Lietuvos Taupomasis Bankase (LTB) töötajatest.

LTB oli Hansapanga värskeim ost. Vara poolest Leedu suuruselt teine pank. Endine hoiukassade võrk ligi 3700 töötajaga.

Uus Eldoraado

LTB töötajate seas valitses läinud aastal parajasti erastamisjärgne ärevus. Uued peremehed olid pintsaklipslastest eestlased, kes rääkisid isekeskis Leedust nagu uuest Eldoraadost: "Siin vedeleb raha igal pool, vaja ainult kummarduda ja üles korjata."

Hansapank pani integratsiooniprojekti juhiks Raul Paruski – Moskva Ülikoolis tudeerinud noorhärra, kelle taktikepi all nüliti sadu töökohti Eesti Hoiupanga ülevõtmisel. Ka Vilniusse saabus Parusk teadmisega, et peab töötama jõuliselt, sageli buldoosermeetodiga – iganenud värk lõpuni maha lõhkuda.

Lammutamisele läks näiteks kogu infotehnoloogia pool, sest pank töötas offline. LTB kunde sai oma raha käsutada ainult kindlas kontoris. Teise kontori kasutamiseks pidi ta avama seal eraldi arve. Elektronpangandusega tegeles LTBs alla kümne inimese.

"LTB oli restruktureerija unistus. Seal aeti äri sugugi mitte meie põhimõtete järgi," ütleb Parusk. "Pidime otsuseid tegema kiiresti, sest segaduste ajal puudub inimestel tahe hästi töötada."

Leetu mindi Rootsi pangana

LTB uue tippjuhtkonna valisid välja kolm meest: Parusk, Hansapanga juhataja Indrek Neivelt ja Leedus seni tegutsenud suhteliselt pisikese Hansabankase juhatuse esimees Arunas Šiksta.

Ameerikas õppinud Šiksta on Hansapanga tippjuhtkonnast kõige kogukam. Aga ka kõige jutukam. Ta sobib vabalt peojuhiks ja müügimeheks. Enne Hansapangaga ühinemist töötas Leedu põllumajanduspangas turundusjuhina. Aju töötab paremini kui superarvutil.

Just Šiksta eestvedamisel esitleti Hansapanka leedulastele Rootsi pangana. Põhjuseks eestlaste nadi maine pärast eksvälisminister Toomas Hendrik Ilvese märkusi Leedu kohta. Leedulased räägivad sellest ajast saadik mõnuga anekdoote kivipalluri ajuga eestlastest. Näiteks käsutab Eesti piirivalvur Audi Quattrost välja viienda leedulase, sest too masin on mõeldud neljale.

Hansapank pidi "eestisõbralikkuse" tõttu mängima Leedus peent mängu. Kuigi enamik tähtsaid otsuseid sündis eestlaste ja leedulaste koostöös, näidati Hansapanka alati Rootsi Swedbanki osana. Asi läks koguni nii kaugele, et ostu-müügilepingule kirjutas volituse alusel alla rootslane Anders Sahlen. Neivelt vaatas pealt ja muheles omaette.

Erinevalt Hansapanga peakorterist Tallinnas lehvib Vilniuse peamaja ees aukohal Rootsi lipp.

Ülemusele võis nüüd "sina" öelda

Ühel erastamisjärgsel varahommikul ilmus uue juhatuse aseesimehe Darius Nedzinskase kabinetti PR-mees. Ta palus endaga kaasa tulla. "Nõupidamiste toas istus kogu juhatus. Pakuti teed ja kohvi. Ja siis hakkas see poiss meile hommikuste ajalehtede kokkuvõtet ette lugema. See oli jama. Me oskame ka ise lugeda!" Ettelugemised lõppesid.

Varem Hansabankases töötanud Nedzinskast üllatas LTBs kõige rohkem just kultuurierinevus. "Me elasime küll samas linnas, kuid täiesti teises maailmas."

Panga eelmine juht lasi oma kabineti sisustada 19. sajandi mööbliga. Too sobis euroremondiga nõukogudeaegsesse majja nagu sadul sea selga. Samasugune mööbel ehib kaminaga külalistetuba, mille Hansapank säilitas endiste aegade mälestuseks.

Hansapankurid lasid paigaldada klaasuksed, et alluvad näeksid, mida ülemused teevad.

"Suutsime tekitada kultuurišoki," tunnistab Neivelt. "See, et võid ülemusele "sina" öelda, oli paras šokk."

Paruskile öeldi, et ta on esimene kõrge ülemus, kes valab endale ise kohvi.

Töötajaskonna meelsuse pööramine

Riiklikku LTBd käsutasid sageli poliitikud. Panka saabusid telefonikõned ? la "kuulsin, et tahate sulgeda kontorit ühes külas. Seda ei tohi teha". Pank oli poliitikutele rohkem sotsiaalsüsteemi osa kui äriühing.

Kehtis riiklik palgasüsteem. Töötajad polnud motiveeritud. Näiteks eralaenudega tegeldi vaid siis, kui oli aega ja tahtmist. Erastamise ajaks oli 12 protsenti eralaenudest üle õige aja maksmata.

"Kui küsisid, miks pole laenu isegi 60 päeva pärast tähtaega tagasi maksnud, siis öeldi, et ah, me teame seda meest, ta elab ümber nurga, tema maksab kindlasti ära," räägib Dalius Kaveckas.

Kaveckas on üks neist kahest, kes LTB endisest juhatusest uues pangas jätkas. "Tegelikult polnud minu koht kindel. Selliste ühinemiste puhul peab alati tagavaraplaan olema. Sain ka mujalt pakkumisi."

Juhtkonna valis Hansapank peamiselt oma süsteemi (Hansabankas, liising jne) inimeste seast. Eelistati korraliku haridusega tegelasi.

Erastamisprotsessi käivitudes oli pangal 4009 töötajat. Ostmise ajal 3629. Nüüd vaid 2330. Paljud lahkusid seetõttu, et pank müüs teenindavad funktsioonid nagu turvateenistuse. Šiksta märgib, et "70 protsenti lahkunutest leidis uue töö äris või rahandusettevõtetes".

Loodi uued divisjonid ja uued töökohad. Telleritest said "sularahaoperatsioonide teostajate" asemel "klienditeeninduse spetsialistid". Neile seati kvartaliplaanid. Plaani ületamisel hakkas pank preemiat maksma. Inimestel tekkis tahe paremini töötada.

Kehvad kontorid kinni

Dalius Kaveckasest sai jaepanganduse juht. Ta pidi valima, kuhu kontoreid juurde teha ja millised kinni panna. Teeninduspunkte oli nii palju, et kui ta tahtnuks neid kõiki külastada, kulutades igaühele tunni, kulunuks selleks üle kahe kuu.

Kaveckas lasi kontorid üles pildistada. "See oli nagu modelliagentuuri fotokogu," ütleb ta. "Mõned olid täiesti jubeda väljanägemisega, aga kliendibaasiga nagu puhas kuld! Teised jällegi ei tasunud end kunagi ära. Näiteks võis ühe tänava ääres olla kolm kontorit."

90 protsendil kinnipandud kontoritest olid ühe töötajaga. Ruumid eirasid turvanõudeid. Nad asusid maapiirkondades, kus pank ei näinudki rahateenimise võimalust.

Poole aastaga sulges pank ligi pooled oma 400 kontorist. Tänavu veel 50 kontorit. LTB jäi sellegipoolest suurima kontorivõrguga pangaks Leedus.

"Me ostsime panga, kus on rohkem kliente kui Eestis elanikke!" uhkustab Neivelt.

LTB oli vana, ligi 90aastane. Seetõttu nimetati pank Hansa-LTBks (kuigi kaubamärk on Hansabankas). "See nimi on inimestel veres. Me näitasime, et hindame iga klienti ja austame tavasid," ütleb pressiesindaja Rosvaldas Gorbaciovas. Noorhärra töötas aastaid Leedu TV3 majandusajakirjanikuna ning oli mõned kuud peaminister Rolandas Paksase kõnetoru.

Inimesi asendavad masinad

Kontorivõrgu koomaletõmbamisega üheaegselt algas elektronpanganduse võidukäik. IT-valdkonna juht Antanas "Tony" Danys lasi nelja kuu jooksul üles seada keskmiselt ühe uue sularahaautomaadi tööpäevas. Iga selline masin maksab sama palju nagu Eesti viimase aja müüduim auto Mazda 6.

Danyse kabineti seinal on Leedu kaart, kus iga pangaautomaati tähistab punane nööpnõel. Kaart on juba päris punane.

Pangakaartide arv kahekordistus. Tööd alustas telefonipank. Leedulastele esitleti hanza.netti. Internetiteenuste edendamiseks jagab pank koolidele tasuta arvuteid. Koostöös konkureeriva Vilnius Panga ja kahe sidefirmaga käivitati programm "Aken maailma" – analoog Eesti "Vaata maailma" projektile.

Tõeline plahvatus käis aga tänavu suvel. Kolmandas kvartalis väljastas Hansa-LTB 119 000 uut pangakaarti. Kokku on pank välja jaganud üle poole miljonit kaarti ja tuleval aastal ületab kaardtie arv Leedus eesti omi. Hanza.netti kasutab Leedus juba 120 000 klienti.

Meid hüüti estjukas - eestlasekesed

"Iga pank peab oskama arvestada kohalike klientide vajadustega. Seepärast jäävad pankasid juhtima kohalikud professionaalid," kinnitas Swedbanki nõukogu esimees Göran Collert mullu ühel investeerimiskonverentsil.

Sellele põhimõttele jäi Hansapank kindlaks ka Leedus. Vilniusse ei saadetud ühtegi rootslast, kuigi leedulastele tekitatakse pidevalt muljet, et tegemist on Swedbanki ühe osaga. Eestlasi ja lättlasi käöis seal esimestel kuudel umbes 80. Paljud töötasid seal paar kuud, paljud käisid iga nädal paar päeva. Kkuid pidevalt ehk üle poole aasta töötas seal välismaalasi vaid kaks: nõukogu esimeheks valitud Parusk ning Aivar Rehe, kes juhatas krediidiriski divisjoni. Rehe käe all standardiseeriti panga laenutegevus. Üle tähtaja läinud laenude maht kahanes viie protsendini.

"Leedulased suhtusid minusse ettevaatlikult. Äkki on ülevaataja? Äkki peab kõik ette kandma?" meenutab Parusk. Alguses arutasid tipud tõesti üheskoos, mida tegema peab. Lõpuks loksus asi ise paika. Leedulased arutavad kõike koos. Hansapangas on aga harjutud, et iga inimene otsustab ise. Kui Eestis räägid kolleegiga kaks-kolm minutit, siis Leedus alla 15 minuti ei saa."

Kontoris rääkis Parusk põhiliselt inglise keelt, aga pärast tööd suhtles vene keeles. "Noored räägivad seal väga hästi vene keelt!"

LTB tundus liiga suur tükk

Leedu pani LTB müüki tunamullu. Kesksuvel, kui lääne pankurid puhkasid. Müügiga oli kiire, sest sügisel toimusid valimised ja selleks ajaks taheti mingi tulemuseni jõuda.

Hansapank saatis kiirkorras Vilniusse oma hindajate tiimi eesotsas Erkki Raasukesega. Koos välisekspertidega oli meeskonnas ligi sada inimest.

Neivelt oli LTBs enne müüki käinud vaid ühe korra. Toonane pealik kinkis talle tutvumise puhul paksu pangast kirjutatud raamatu ning ütles, et "LTB ja Hansapank peaksid ühinema." Kabinetist välja jõudes vangutas Neivelt pead ja ütles Šikstale: "See on meile liiga suur tükk."

Ka Swedbanki juhtkond suhtus LTBsse umbusuga. Kuid kaks kõige tähtsamat meest, Collert ja Sahlen olid poolt. Sellega oli asi OK.

Ainsana tegi pakkumise Hansapank. Kohalik meedia nimetas juhtunut farsiks: mingit võistlemist ju ei olnud! Riik alustas kõmust hoolimata müügikõnelusi. Esialgu tekkis tõrge hinnas, kuid selles osas saadi kokkuleppele.

Parusk oli valmis Leetu kolima. Tema asemele palgati Andres Liinat Tallinna Kaubamajast, kui korraga kõlas pauk selgest taevast. Swedbank teatas, et ühineb põlise konkurendi SEBiga. SEBile kuulus juba Vilnius pank – Leedu turuliider. LTB juurdeostmisel ulatunuks uue pangagrupi turuosa 70 protsendini. Seda oli liiga palju. Riik katkestas kõnelused.

SEBi ja Swedbanki ühinemine kukkus aga läbi. Hansapangale näidati LTB ostmisel jälle rohelist tuld. Mullu suvel algas ülevõtmine.

Kasumi teenimiseks valmis

Tänavu septembri alguses korraldas pank Kaliningradi oblasti piiri ääres, Vishtytise järve kaldal töötajatele suure peo – Hanzadienis. Ilm oli soe, päike paistis ning rahvas käis suplemas. Õhtu lõpuks esitas kohalik popansambel Rondo panga hümni. Esinemine tipnes vägeva ilutulestikuga.

Rolandas Gorbaciovase sõnul oli üritus nii äge, et inimesed vaatasid hiljem pärast tööd heldimusega peovideoid.

Samamoodi meenutatakse heade sõnadega mullust trummipidu.

Oktoobris kuulutas Indrek Neivelt, et poolteist aastat kestnud integratsiooniprojekt on läbi. LTB üllatas teda. Eelkõige sellega, et töötajad läksid muutustega kiiresti kaasa.

"Me oleme hea auto valmis teinud," ütleb Darius Nedzinskas. "Aga me ei tea, kui palju kive on tee peal. Kuid me sõidame kiiresti ja usume, et teame, kuidas kihutada."

Oma aastaraamatus teatab LTB auahnelt, et kahe aasta pärast saab temast Leedu juhtiv pank.

Kui arvestada Leedu elanike arvu, siis võib Hansapank tulevikus enamiku oma tulust saada just sealt.

Hansa Leedus

1999

  • juunis avab uksed Hansabankas. Tegevjuht on Arunas Šiksta

2000

  • augustis algab LTB erastamine
  • oktoobris teeb ainsana ostupakkumise Hansapank
  • detsembris valib riik Hansapanga erastajaks

2001

  • veebruaris kõnelused katkevad, sest Swedbank ja SEB teatavad ühinemisest
  • märtsis kõnelused taastuvad
  • juunis ostab Hansapank LTB. Hind 651 miljoni krooni + lubadus investeerida sama palju kolme aasta jooksul aktsiakapitali. Raul Parusk saab LTB nõukogu esimeheks ja Arunas Šiksta juhatajaks
  • septembris luhtub Swedbanki ja SEB ühinemine
  • detsembris liidetakse LTB ja Hansabankas

2002

  • septembris lõpeb integratsiooniprogramm. Leedu annab kolmandas kvartalis 12% grupi kasumist

Hansa impeerium

Eesti

  • turuliider
  • 67% jaehoiustest
  • 52% laenudest
  • 103 kontorit ja 296 ATMi
  • 268 000 hanza.neti klienti
  • Läti

    Hansabanka

  • turuosalt teine nii hoiuste kui laenude lõikes
  • 58 kontorit ja 196 ATMi
  • 110 000 hanza.neti klienti
  • Leedu

    Hansa-LTB

  • 31% hoiustest, 26% laenudest
  • 1,5 miljonit klienti - jaeturu liider
  • 164 kontorit ja 261 ATMi
  • pooleteise aasta pikkune integratsiooniperiood lõppes septembris
  • Lisaks tegutsevad kõigis riikides Hansabank Markets (varahaldus, corporate finance jne) ja Hansa Capital (liising, vara müük jne)

    allikas: Hansapank