See maksumaksja oli Peeter Laur (49), kes kirjutati Avanduse valda sisse aasta varem, 25. jaanuaril 2000. Peeter Laur, kelle elukohaks märgiti küla koolimaja, on tähelepanelikule majandusuudiste lugejale tuttav kui Eesti suurima ehitusmaterjalide müügiketi Ehitusmaailm üks asutaja.

2000. aasta mais müüsid omanikud kaupluste ja ladude ketti omava ASi Fanaal soomlaste Kesko Oy-le. Oma aktsiad müünud eestlased - sh vennad Peeter ja Toomas Laur - rikastusid hea mitme miljoni võrra. Eesti suurima ehitusmaterjalide müüja asutajate hulka kuulunud Peeter Laur maksis tehingult tulumaksu üle nelja miljoni krooni, millest vastavalt seadusele 56 protsenti ehk pisut üle kahe miljoni läks tema uuele koduvallale.

Avanduse vallavanem Jüri Aavik ja Peeter Laur on koolivennad Tallinna Pirita koolist, kuid kunagise koolikaaslase pakkumine sadas vallavanemale sülle nagu välk selgest taevast. "Pakkumine tuli tema poolt ja äraütlemiseks polnud mingit põhjust. See oli meile õnnistuseks," selgitab väikevalla juht. Kokku sai Avanduse eelmisel aastal üksikisiku tulumaksu neli miljonit krooni, millest isand Lauri osa oli üle poole. Umbes viie miljoni krooni suuruse aastaeelarvega pisivallale on see väga suur kompvek.

Vallavanem Aavik kirjeldab Lauri, kes Ekspressiga otse suhtlemisest keeldus, kui põhimõttelist, ausat ja isamaalist inimest, kes otsustas oma tulumaksu väikevallale suunata missioonitundest. Samas susisesid ka väikesed äriprojektid. "Tal oli plaan maale tulla ja ehitama hakata," sedastab Aavik. Laur otsis koos vallavanemaga Avanduse ümbrusest kohta kavandatavale militaarspordi keskusele, kuid otsustas selle siiski hiljem rajada oma vanematekodu juurde Kautlasse.

Ainsaks käegakatsutavaks tasuks viis Laur enda majaehitusele kive Avanduse lähistel asunud ajaloolise viinavabriku varemest. "Selle viinavabrikuga ei ole üldse mingit probleemi. See on peremeheta hoone, kust on paljud inimesed kive võtnud. Ta küsis meilt luba, et kas ta võib sealt kive võtta," täpsustab Aavik, kelle sõnul olid varemed varisemisohtlikud.

Peeter Lauri maksutulude najal remontis vald Simuna põhikooli ja rahvamaja ning Avanduse mõisahoone. P>

Tänavu avastas Avanduse end aga lõhkise küna eest. Nimelt on Avanduse üks umbes 220-st Eesti omavalitsusest, mis saab igal aastal riigieelarvest toimetulekutoetust. Hiljuti muudeti aga keerulist valemit, mille järgi rahandusministeerium iga-aastaseid toetusi arvutab, nii, et see võtab aluseks kahe eelmise aasta tulu. Kukkus välja nii, et ühekordse erakorralise tulu laekumise tõttu jääb Avanduse ainsa Lääne-Virumaa valdadest tänavu riigi toetusest ilma.
Et seni moodustas toimetulekutoetus kuni neljandiku valla eelarvest, on Avanduse nüüd sisuliselt maksejõuetu ja pankrotis. Rahandusministeeriumis öeldi, et Avanduse on süsteemi ohver ja erandit ei saa teha. Vald, kes süüdistab juhtunus ministeeriumi paindumatust, saatis koguni avaliku pöördumise president Arnold Rüütlile, kus palus nende meelest ebaõiglase ja ebaseadusliku riigieelarve välja kuulutamata jätta.
Peeter Laurilt ei õnnestunud Ekspressil kommentaari saada. Tema praegusest firmast OÜ Valtsplekitooted teatakse öelda, et peremees on puhkusel ning tema telefoninumber ei kuulu avalikustamisele.