Heas köögis tahab isegi mees süüa teha!
Köök peaks olema mugav keskkond, mitte koht, kus kuidagimoodi
söögi tehtud saab. Võib-olla annab kiirtoidu ja
poolfabrikaatide tarvitamine märku hoopis sellest, et kodus puudub
õige köök, kus mõnuga seltsis süüa teha ja
seda rahulikult nautida.
Mina ei ole toitumise ekspert ega disainer.
Aga olen hakanud hindama värsket toitu ja keskkonda, kus seda saab
valmistada. Seega on kogunenud mõned nipid ja mõtlemispunktid,
mida sooviksin teiega jagada.
Köögimööbli
paradoks on see, et alati jääb ruumist puudu, kui tahes palju on
köögis ruutmeetreid. Oluline on mahutavus, kogu
töötasapinna ja põranda vaheline ruum tuleks
põhjalikult ära kasutada.
1. Soklisahtlid.
2. Madalam sokkel (7 cm) võimaldab võrreldes 15
sentimeetriga ühe sahtli võita.
3. Koguni õhem
töötasapind (1 cm) annab mahus võitu.
Ergonoomika ehk siin kontekstis kasutajale sobiv töökõrgus
on teema, millest väga palju juttu ei tehta. Aga väga tähtis on,
et toidutegemine toimuks mugaval ja loogilisel kõrgusel, muidu kipub
selg küüru ja kangeks jääma. 90 cm standardkõrgus on
ajast ja arust, inimesed pole ju täpselt ühepikkused!
Samuti võiks kasutada töötasapinnal eri kõrgusi:
näiteks pliidiplaat võiks olla madalamal, et saaks üle
kastruli serva sisse piiluda.
4. Kasutaja pikkusele vastav
töötasapind.
5. Töötasapinnal eri
kõrgusega osad.
Tehnilised materjalid versus
spoon/puit – see on vaidlus, kus on alati ja jääbki poolt ja
vastu argumente. Sõltub kontekstist, palkmajja ja vanasse tallu ikka
täispuidust mööbel jne. Juhiksin siiski tähelepanu sellele,
et köök kipub olema justkui orgaaniline olend, arenedes ja laienedes
pere kasvades. Just seetõttu julgen soovitada spoonplaadi asemel
puiduimitatsiooniga lamineeritud tehismaterjale. Põhjus on lihtne.
Muutuse puhul, näiteks kui spoonitud kapiuks vajab väljavahetamist,
on väga raske saada täpselt sama tooni ja tekstuuriga
lõpptulemust, sest tegu on ju loodusliku materjaliga. Tehismaterjal aga
tuleb täpselt sama.
6. Spoon versus
laminaat.
Mugavus ja praktilisus sõltub sellest,
kuidas on lahendatud kolmnurk pliit, külmkapp ja
kraanikauss/prügikast – seda ma nimetaksin isegi Bermuda
kolmnurgaks. Hädast päästab vaid loogika ja
käepärasus. Pliit muide ei ole enam ilmtingimata ahjuga kokku
laulatatud.
Oluline on ka pliidiplaadi suurus. Tuleb ju tunnistada,
et nelja (või koguni kuut) kohta ei kasutata just tihti. Pigem
võiks nende asemel luua juurde väärtuslikku
tööpinda.
7. “Bermuda kolmnurk”.
8. Kahene-neljane-kuuene pliidiplaat.
Integreeritud
köögiseadmed on enamjaolt kapi jagu kallimad, aga see tasub end
ära, sest neist moodustub tervik ja ka koristamine on lihtsam.
9. Intergreeritud seadmed.
Traditsionaalne
prügikasti koht on kraanikausi all. Ka külas olles leiate otsitava
just sealt. Kuid prügisorteerimise vajadus, tegelikult ju mõistlik
sund, paneb otsima alternatiivi laiemas (näiteks 90 cm)
sahtelsüsteemis. Lisaks võib kasutusele võtta ka sokli
sisemuse, et sinna mahutada sügavamaid kogujaid.
Kraanikauss
võiks olla kahe augu ja nõudekuivatusrestiga, et väiksemad
nõudepesud saaks kiirelt tehtud. Juba mitu aastat on ka Eesti turul
saadaval kraanikausiga liidetud purustaja. See on mõistlik, er
iti korteris, sest prügina kipuvad just ju kartulikoored ja muud juurikad
haisu ajama. Eramajas vahest ei raatsiks potentsiaalset mulda kanalisatsiooni
pritsida.
10. Prügisortimiseks 90 cm
sahtlisüsteem.
11. Nõudekuivatusrest.
12.
Purustaja.
Ka põhiplaanist – sirge
köök on õnnistus ja nurgalahendus on aseaine.
Õigupoolest räägime siinkohal vaid hinnast, nurk muudab
köögimööbli kallimaks.
Aga kui see siiski
valida, nõuab see tarka planeeringut. Karussell on populaarseim, kuid
siiski kohmakas ja võtab hulga ruumi. Tegelikult on n-ö
kandikute-lahendus paremgi, sest kandik tuleb täies ulatuses kapist
välja ja võimaldab nurka paremini kasutada.
13.
Nurgalahendus nn kandikutega.
Saar on element, mis muudab
köögi gurmaani keskkonnaks. Saarele on mõistlik paigutada
pliidiplaat, parimal juhul nii gaasi kui ka elektriga. Kõrvale peaks
jääma piisavalt ruumi piparkoogitaina rullimiseks ja
salatilõikamiseks. Saarealuse pinna saab sisustada kappidega. Ümber
saare on hea paigutada ka istmeid, et saaks tekkida vahva hea söögi
austajatest sõprade ja pere ring.
14.
Võimalikult suur saar.
Ahi ei peaks olema
töötasapinna all, vaid pigem toidutegemise kõrgusel, nii et
oleks mugav vaadata, kuidas toit valmib. Kui rahakott vähegi
võimaldab, siis soovitan ahju mõõtmetega kombot
(mikrolaineahi ja küpsetusahi koos – ruumi kokkuhoid), millel on
hüdrolüüs. Hüdrolüüs teeb rasvase ahju ilma suure
vandumiseta ise puhtaks.
15. Hüdrolüüsiga
komboahi.
Valgustus annab köögile karakteri nagu
fassaadivalgustus linnale. Eriti tähtis on see siis, kui köök on
avatud vaatele elutoast. Vaja on kahte valgust – töö- ja
mahedat meeleoluvalgust, sest just pisikesed detailid määravad, kui
õnnelikuna te end köögis tunnete.
16.
Töövalgus pluss meeleoluvalgus.
On väga
oluline, et sahtlid-uksed sulguksid vaikselt ja neid oleks võimalik
rihtida sirgeks, olenemata sahtlite raskuse erinevusest. Blum ja Hettich on
kaks head töökindlat sahtli- ja kapisüsteemide tootjat, kes
varustavad parimaid Eesti ja välismaiseid köögimööbli
tootjaid. Tähelepanek ühelt noorelt isalt – nimelt ei kanguta
käimaõppijad selliseid sahtleid naljalt lahti, sest sulgurmehhanism
hoiab neid veidi kinni.
17. Sahtlid ja uksed sulgugu
vaikselt.
Soklimaterjaliks valitakse enamasti
mitteveekindel (odavam) mööbliplaat, seetõttu tuleb sokli ja
põranda vahele jätta paarimillimeetrine tuulutusava, et
põrandapesemise või muu niiskus soklisse ei imbuks. Mitmed
tootjad toetavad samal eesmärgil sokli plastliistule.
18. Niiskuskindel sokliplaat.
On suur vahe, kas
köögikapid on tehases roboti või inimese poolt kokku pandud.
Tulemuseks on kas romb või ristkülik. Kui teie kööki
prantsatab pakk pilpaid, siis sõltub ainult paigaldajast, kas see
tähendab õnne või õnnetust.
19.
Robot versus inimene.
Inglased ütlevad, et ei ole nii
rikkad, et osta odavat kaupa, kuigi ahvatlus jääb. Pikaajalise
investeeringu puhul – nagu seda on köök – tuleks
välja arvestada keskpärase ja unistusteköögi hinna vahe
ning jagada see garantiiperioodide vahega. Nii saate teada, kui palju kuus teie
unistuste köök tegelikult kallim on. Kui rehkendus näitab
üllatavalt
väikest tulemust, siis soovitan tõsiselt kaaluda kallima
köögi ostmist. Muidu võite oma otsust kiruma
jäädagi.
20. Kvaliteet versus hind.
Niisiis, neile punktidele võiks tähelepanu
pöörata. Samas, elu on näidanud, et inimene õpib ikka
enamasti oma vigadest. Mitmendat kööki planeerivad inimesed oskavad
väga detailselt oma soove väljendada, sest neil on juba kogemus.
Mõnedel tootjatel on ka netis köögi planeerimisprogrammid, kus
saab ise kujundada ja fantaseerida. Soovitan väga!
Soovin
unistuste täitumist, ja et köök teie kodus oleks rahvarohke
paik. Et köök oleks kodu süda.