Märkimisväärset tehingut, mis tõotab varjusurmas Bravocomi kaubamärgi taas pildile tuua, hoiti suure saladuskatte all. Börsifirmana pole ZTE sellest isegi Hongkongi ega Shenzeni börse teavitanud, ehkki justkui oleks pidanud.

Äriregister ütleb, et siinsete suurärimeeste Oliver Kruuda ja Marcel Vichmanni kõrval omab ligi veerandit Bravocomist (firma ProGroup Holding) üks Luksemburgis registreeritud salapärane ettevõte. Ekspressi usaldusväärsetel andmetel kuulub see otseselt või kaudselt Hiina ZTE-le. Samuti asus Bravocomi juhtkonda Jaak ­Lippmaa kõrvale ZTE kontsernis töötav hiinlane Huang Zheng.

Eesti uus telekomiärimees Zheng jätab Ekspressi küsimustele viisakalt vastamata. Ülejäänud Bravocomi tegelased aga püüavad jätta muljet, justkui ­sattunuks mees Hiinast täiesti juhuslikult Eesti kõige marginaalsema telekomifirma etteotsa. Kümme aastat suures telekomiäris tegutsenud Zhengi roll olevat ettevõtet konsulteerida ja võimalikke investoreid ligi meeli­tada. Bravocomi ­turundusjuht Kristo Krumm kinnitab, et ZTE-l pole (vähemasti otseselt) ­Bravocomis osalust.

Hiinlased pole varjanud, et soo­vivad seadmetootja Ericssoni ja teiste suurte tegijate ­mõjuvõimu Euroopa mobiilinduses tugevalt kõigutada. Oma salarelvana näevad nad nii-öelda laen-kauba-ostmiseks ärimudelit (Vendor Financing), kus ZTE annab telekomioperaatorile laenu, et viimane saaks ZTE-lt võrgu osta. Seda skeemi rakendasid hiinlased edukalt Rumeenias, ­Indias, Etioopias ja Angoolas. Nüüd näib asi töötavat ka Eestis.

Bravocomis pole ZTE eesmärk mitte niivõrd äri Eesti pisikesel turul kui olla siinse turu "eliitklubis" näppupidi sees. 2007. aastal soetas ProGroup riigilt 71 miljoni krooni eest 3G mobiilivõrgu litsentsi ja võttis kohustuse võrk püsti panna.

Hetkel peamiselt äriklientidele suunatud Bravocomil on firma enda väitel 25 000 tavatelefoniklienti, 12 000 mobiiliklienti ja 1000 andmesideklienti. Lisaks telefoni- ja internetiteenustele hakkab ettevõte lähiajal pakkuma internetitelevisiooni. Kristo Krumm lubab, et kohe, kui Eesti majandus elavneb, tuleb Bravocom jõulisemalt ja nähtavamalt ka eraklientide turule, lüües konkurente innovaatilisuse, nutikuse ja tootearendusega.

EMT juht Valdo Kalm aga leiab, et Eesti turg on väike ja tihe. Ning Bravocomile kuulub sellest alla ühe protsendi.

"Nad on korra püüdnud turule tulla, ebaõnnestunult. Küsimus pole tehnoloogias, vaid turunduses jms. Praegu näib neil olevat isegi ärijuhtimisega tõsiseid probleeme, sest meile võlgnevad nad korraliku summa raha," ütleb Kalm.

Hiina invasioon

* Hiina kapitali huvist Eesti majanduse vastu räägitakse viimasel ajal eelkõige seoses Tallinna Sadama ja Estonian Airiga.

* 2008. aasta jaanuaris sõlmisid Tallinna sadam ja maailma suuruselt neljas Ningbo sadam kokkuleppe rajada Muuga sadamasse Läänemere suurim konteineriterminal ja Hiina kaupade jaotuskeskus. Ehkki ettevõtmisele on kulunud palju auru ja vilet, püsib plaan ebamäärane.

* Üks raskustes Estonian Airi ostuhuviline olevat aga Hiina lennukompanii Hainan Airlines, kes on pidanud kõnelusi ka Leedu pankrotistunud FlyLALi ostuks.

* Bravocomiga seotud ZTE Corporation müüb võrguseadmeid enam kui 140 riiki üle maailma, põhiliselt Aasiasse, Aafrikasse ja Lähis-Idasse. Ettevõttes töötab 50 000 inimest.