Film "Lorca, el mar deja de moverse" ("Lorca, meri rahuneb") kinnitab Granadas levinud kuulujutte, et kodusõja puhkemine Hispaanias 1936. aastal oli üksnes ajendiks, et sugulaste ja rivaalide vaheline tüli tapmisega lõpetada.

Konkurentidele ei meeldinud Lorca edu, poliitiline vasakpoolsus ega ka tema homoseksuaalsus.

Tapmisplaani töötasid välja poeedi nõbud Horacio ja Miguel Roldan. Eriti ajas neid raevu Lorca näidend "Bernarda Alba maja" (1936), milles kujutati García isapoolse suguvõsa García Rodrígueze liikmeid, kuid ka teisi sugulasi Roldaneid ja Albasid jälkidena. Hoolimata ema ja õdede palvetest ei muutnud autor näidendis isegi nimesid.

Filmis väidetakse, et vennad Roldanid käisid veel paar päeva enne saatuslikku 18. augustit Lorcat hirmutamas. Musta töö ehk päästikule vajutamise tegi ära rikas jõmm, samuti Lorca kaugelt sugulane José Luis Trescastro, kes veretööga soovis teenida kannuseid uue mässajate valitsuse silmis.

Lorca uurijatele oli varemgi teada, et keegi Trescastro-nimeline mees armastas kõrtsides räusata, et just tema laskiski poeedile kaks kuuli tagumikku, sest viimane oli homo.