Pealkirjas on toodud vaid mõned näited "võõra taustaga" riigipeadest, kes aegade jooksul on maailma riikide etteotsa tõusnud. Neid on seinast seina: halvasti lõpetanuid, nagu Saksamaa kantsler Adolf Hitler ja Peruu president Alberto Fujimori, kuni nendeni välja, kes on riigipeana väga tunnustatud ja lugupeetud. Viimaste sekka kuuluvad kindlasti näiteks Läti president Vaira V??e- Freiberga ja Leedu president Valdas Adamkus.

Ilvese päritolu pole erandlik ka seetõttu, et mitmed teisedki praegustest Euroopa riigipeadest on pidanud veetma aastaid välismaal just Teise maailmasõja tõttu.

  • Hispaania kuningas Juan Carlos I on sündinud hoopiski Itaalia pealinnas Roomas. Ta naasis vanemate kodumaale 10aastasena 1948. aastal.
  • Slovakkia presidendi Ivan Gašparovi?i isa Vladimir Gašparovi? oli sisserändaja Horvaatiast, kes tuli uuele kodumaale Esimese maailmasõja lõpus.
  • Abielude kaudu on riigipea ametikoha kõrvale Euroopas tõusnud või tõusmas ka mitmeid välismaise taustaga abikaasasid. Nii on Taani kroonprintsess Mary kodanikunimega Mary Elizabeth Donaldson austraallanna, kes sai Taani kodanikuks parlamendi eriotsusega. Rootsi kuninganna Silvia isa oli sakslane, ema aga Portugali-Hispaania päritolu brasiillanna. Silvia ise sündis Saksamaal, lapsepõlve veetis Brasiilias. Gruusia esileedi on hollandlanna Sandra Roelofs. Viimased kaks on ka käinud Eestis.
  • Hiljutise sõjaväelise riigipöörde segadustes rahvusühtsust kehastanud ja väga popp Tai kuningas Bhumibol Adulyadej (78) sündis hoopis USAs Massachusettsi osariigis Cambridge'is. Tema isa, Tai prints nimelt õppis seal Harvardi ülikoolis. Õpinguaastad 1933-1945 aga veetis Bhumibol ise Šveitsis Lausanne'is.

Allikad: Riigipeade koduleheküljed, Wikipedia.