“Väited, et sakslased üritavad kuidagi maailma üle võtta, aidates eurotsooni riike majandusabiga, ei lähe mitte ainult teemast mööda, vaid solvavad ka teiste, mõistlikumate lugejate intelligentsi, kes tahaksid osaleda mõistlikus debatis,“ kirjutasid toimetajad.

Pagan seda teab. Äsja eestikeelsena ilmunud briti ajaloolase Mark Mazoweri raamatus „Hitleri impeerium. Natsivõim okupeeritud Euroopas“ on eraldi peatükk natside nägemusest Euroopa majanduse organiseerimisel. Pärast võitu, mis teatavasti tulemata jäi. Ent mitmed ideed said sõja järel siiski teoks: ühtne transpordisüsteem, vaba kapitalivool, äri– ja kaubandusgruppide kokkuleppel põhinev majandusliit. 1951. aastal pandi kokku Euroopa söe– ja terasetööstus, mis omakorda laiendati 1956. aastal tolliliiduks. Millele lisandus 1962. aastal ühine põllumajanduspoliitika. Ja nii edasi, kõik need sammud tänase päevani välja.

Meenutagem siinkohal ka sotsiaalse turumajanduse idee võidukäiku sõjajaärgsel Saksamaal. Idee autor on teatavasti Ludwig Erhard, esimene sõjajärgne Saksa majandusminister. Erhard mediteeris nende asjade üle juba sõja ajal. Koos mõttekaaslastega, kelle hulgas oli SS-Brigadeführer Otto Ohlendorf, tollal Saksa julgeolekuülem. Ohlendorf poodi Nürnbergis sõjakurjategijana. Tema mõttekaaslane Erhard on aga läbinisti positiivne tegelane, keda jäädaksegi mäletama kui wirtschaftswunderi käimalükkajat.

Artikkel ilmub 12. juuli Eesti Ekspressis