Ühe oma viimase otsusena määras Benedictus XVI juhi Vatikani pangale, mis on peata olnud juba üheksa kuud. Uus pangajuht - Ernst von Freyberg - leiti Saksamaalt laevaehitusega tegelevast firmast Blohm + Voss, mis on muuhulgas sõjalaevu ehitanud natsi-Saksamaale.

Laevajuhi endisel advokaadist juhil seisab ees tõeline Kolgata tee, sest esimese asjana peab ta puhtaks küürima panga maine. Peamiselt vaimulike raha hoidvat Vatikani panka on viimastel aastatel tabanud üks korruptsiooni ja rahapesu süüdistus teise järel. Kõige selle taustal on üles soojendatud vana lood kahtlastest enesetappudest ja panga sidemetest maffiaga.

Intriigide ja skandaalide keskmes on kaks meest - panga endine president Ettore Gotti Tedeschi ning Vatikani riigisekretär ja paavsti parem käsi kardinal Tarcisio Bertone, kes on ühtlasi paavsti asemik, kuni uus valitakse.

Skandaal puhkes 2010. aastal, mil Itaalia magistraadid külmutasid 23 miljonit eurot Vatikani raha ja esitasid Tedeschile ja panga tegevjuhile Paolo Ciprianile rahapesusüüdistuse.

Loe täismahus artiklit 21. veebruari Eesti Ekspressist