Sant lugu. Masu ajal räägiti palju, kuidas pangad peedistavad võlgu jäänud inimesi, müüvad odava hinnaga nende vara, aga inimesed jäävad lõpuks ikka võlglasteks. Siin on aga ärimees, kes rabeles meisterlikult panga haardest välja.

Saage tuttavaks: tema nimi on Kristjan-Thor Vähi. Suusakuninganna Kristina Šmigun-Vähi abikaasa, endine Šmigunide suusatiimi mänedžer. Juristiharidusega mees, kes võttis buumi ajal kinnisvara arendada lausa mitmel mandril.

Enne kriisi olid Vähi ja tema äripartner Marek Pärtel märkimisväärsed kinnisvaraomanikud. Nad investeerisid oma raha ja kutsusid sõprugi raha paigutama Baltic Property Fundi katuse alla. Ekspress kirjutas, et Vähi tegutseb kõikidel mandritel välja arvatud Austraalia ja Antarktika.

Turu kukkumine andis suurusjärgus 100 miljonit krooni (üle 6 miljoni euro) kokku laenanud meestele valusa hoobi. Võlasusaldajad eesotsas Sampo pangaga tõusid tagajalgele. Kui tavaliselt on asi lihtne ja tegevuskava standardne, siis Vähi firmades rullus lahti niisugune spektaakel, mis paneb ka kogenud juristid kukalt kratsima.

"Ma olen täitnud kõik kokkulepped kõikide pankade, koostööpartnerite ja investoritega ning seetõttu ei ole mul midagi salata," kirjutas Vähi sel nädalal Ekspressile saadetud põgusas e-kirjas ilmselt Ameerikamaalt, soovimata äride pankrotistumist pikemalt selgitada. "Mõtted on täna ühe teise teema juures ning kogu aeg ja energia kuulub sellele," lisab Vähi, viidates oma olümpiavõitjast abikaasa dopingusaagale. 

Järgnev seab Vähi väited aga mitte just eriti roosilisse valgusesse.  
Vähile ja Pärtelile kuulus buumi lõppedes hulk kinnisvara üle Eesti: korteid Tallinnas vanalinnas ja Tornimäel, maatükid Pärnus, Otepääl, Paldiskis, Viimsis ja mujal. Kinnisvara oli erinevate firmade omanduses. 

Probleemid tõid kaasa skeemid, mida lahti harutades läheb silme eest kirjuks. 
Lihtsustatult öeldes läksid võlad ja varad läksid teineteisest varakult lahku. Kuidas?

Pikemalt homses Ekspressis