MOBIIL

OTSMANN:
Nokia 5140i on niiskus-, tolmu- ja põrutuskindel, töötab Euroopas, Aasias, Aafrikas, Austraalias. Kaamera pole küll suurem asi. Lisavarustusena saadaval GPS-korpus, kompass ja termomeeter olemas. Valuutakonverter ka.  Sellest paremat polegi tegelikult soovitada, sest teistel mu mäletamist mööda ilmastikukindlaid pille pole.

PILVRE:
Kõige rohkem haakub sellise profiiliga vahest Nokia 5140i, mis pole kaugeltki mitte uusim mudel – matkavarustusest on olemas nii kompass, termomeeter kui taskulamp. Kui osta lisaks Nokia 5140i GPS Shell, lisandub ka GPSi funktsionaalsus. Reaalse kasutatavuse-saadavuse kohta ei oska ma kahjuks kommentaare anda, sest pole aparaati ise lähemalt uurinud. Uutest telefonidest on n-ö sportlase-mobiil Nokia 5500, aga selle ainus matkaomadus on lihtsalt tugevam korpus ja parem vastupidavus .

ALAS:
Kui Nokia 5140i on vastupidavaks loodud, siis Nokia 6110 Navigator sobib mobiilse inimese navilahenduseks – leiab õige tee olgu autoga või jalgsi. Olemas on sisseehitatud ja hääljuhistega GPS-naviseade ning mälukaardil kohalikud kaardid. Kaartide allalaadimine ja veebi sirvimine toimub 3.5G ühenduse kaudu. 

FOTOKAS

PILVRE:
Ega ühegi tänapäevase digikompaktiga kehvades valgustingimustes ilma välguta head pilti saa. Loomade ja maastike jaoks on vaja erinevaid objektiive ja statiive, aga selline korralik kom­plekt maksaks kümneid tuhandeid kroone – objektiivide ja lisavarustuse nimekiri on lõpmatu. Kui digikompakti soovitada, siis eelkõige vahest uus Canon Powershot G9, mis klassilt-kvaliteedilt digikompaktide tipp – väike ja tugev kaamera, 12 MPix sensor, optiline stabilisaator, 6x suum, välise välgu kinnitus, RAW-režiim. Üle ISO400 on aga pildid suht mürased nagu digikompaktide puhul ikka.
Eestisse pole see veel jõudnud, kuigi mujal küll juba müügil. Praegu on Eestis saadaval eelmine versioon G7. Kui pikemat suumi ja laiemat nurka vaja, siis digikompaktidest on väga paljulubav kaamera Panasonic Lumix DMC-FZ18: 18x suum (28–504 mm, 36 mm täiskaadri ekvivalent), optiline stabilisaator, 16:9režiim – hea maastike jaoks näiteks.

JÕEPERA:
Olympus mju 770SW on tugeva vee- ja põrutuskindla korpuse sees ning kaamera talub vett kuni 10 m sügavuseni. Mõõdud 92 x 60 x 20 mm, kaal 155 grammi.

Hea tuhisemiseks mööda suurlinnu

MOBIIL

PILVRE:
Nutitelefonide valik on vastupidi seljakotitelefonidele väga lai. Üheks firmaks, kelle valikus on sellist kraami palju, on HTC. Nende ­uusim kõik-ühes seade on HTC X7501 ­Advantage  (eelmine mudel oli X7500, kus isegi mõnevõrra rohkem funktsionaalsust) – magnetiga kinnituv QWERTY-klaviatuur, 5tolline puutetundlik VGA ekraan, 8 GB HDD, TV-out, GPS, 3 Mpix kaamera, HSDPA andmeside ja WiFi – ühesõnaga, kõik mis pähe tuleb. Op-süsteemiks on Windows Mobile. Ainuke miinus on suurus – see miniatuurne “office” kaalub 359 grammi ja kui note­book on olemas, pole sellisel mini-nõudil enam eriti mõtet.
HTC X7501 veel kusagil müügil pole ja eelmise mudeli X7500 saadavuse kohta Eestis ma ei oska kahjuks midagi öelda. Mujal on ta loomulikult olemas. Mulle isiklikult sümpatiseerib ka Sony Ericssoni uus P1i (mis peaks ka Eestis kenasti saadaval olema) – pole muidugi nii ulmeline gadget kui HTC, aga see-eest väga ilus, soliidne ja väike kõik-ühes telefon. Op-süsteem on Symbian 9.1, UMTS ja WiFi, miniQWERTY-klaviatuur, puutetundlik VGA-ekraan, väga hea kvaliteediga 3,2 Mpix kaamera ja huvitava funktsioonina nn visiitkaardi-skänner, mis laseb visitkast teha pildi ning teksti kontaktidesse kopeerida. Komplektis peaks sisalduma ka Bluetooth-GPS, aga 100% selle fakti eest ei vastuta.

OTSMANN:  Samsung SGH-I600 on õhuke ja stiilne, hea nupustikuga ja toimib enamikul mandritel. Lennurežiim olemas ning ühildub Windowsiga nagu sukk ja saabas. Probleemiks nõrk aku. Teise valikuna pakuks välja Nokia E65 või N95. E65 inimesele, kes tahab lihtsalt olla ühendet, meili vahetada ja kanda ärimehe-stiilis telefoni, N95 kodanikule, kes soovib ka videot vaadata lennukis ning võõras linnas GPSi abil teed leida. N95 miinusena on ta suur ja raske. Melomaanide vaieldamatu lemmik võiks aga olla Sony Ericsson W880i – selle pleier on vist parim ja aku peab lennurežiimis pleierit kuulates probleemideta vastu ka pika lennu.

FOTOKAS

JÕEPERA: Peensusteni viimistetud disainiga Leica D-LUX 3 teeb väga head pilti – 10megapikslistest piltidest saab vabalt teha kuni pooleteistmeetriseid väljatrükke. Eriliseks muudab mudeli võimalus kasutada 16:9 pildiformaati, mis teeb sõpru pildistades kõik selleks, et igaüks ka kenasti  pildile jääks.

PILVRE:
Raske on tootjapõhist eelistust teha, sest pisikesi seebikarpe pakuvad paljud, kuid võib-olla tasuks esile tõsta uusimat Canon Ixus 960 ISi – 12 Mpix sensor, optiline stabilisaator, väga väike ja taskusõbralik.
Canon IXUS 960 IS pole Eestis müügile jõudnud, ka mujal maailmas mitte. Hetkel saadaolevatest IXUStest on kõige parema pildikvaliteediga 900 Ti (1/1,8” sensor, 10 Mpix), kuid sel pole optilist stabilisaatorit. Canonil on pakkuda IXUS Wireless, millel olemas WiFi – saab pilte juhtmevabalt arvutisse ning WiFi kaudu ka kaamerat juhtida. Häid minikompakte on ka teistel tootjatel, näiteks Sony Cybershot DSC-W200 (12 Mpix 1/1,7” sensoriga ja optiline stabilisaator).