Katsugu keegi mõnes suhtlusportaalis teise isiku nime ja pildiga kontot luua – karistus või vähemalt ehmatav manitsus on kiire ja vältimatu. Või veel – kui üks nooruk kolm aastat tagasi rahvusringhäälingu kuulsa naljasaate Rahva Oma Kaitse foorumis Priit Pulleritsu nimel kommentaari postitas, nabis politsei ta kähku kinni. Kriminaalkaristusest päästis eksinu vaid oma teo kibe kahetsus ja mõnikümmend tundi üldkasulikku tööd.

Viimasel kolmel aastal on registreeritud keskmiselt 60 niisugust kuritegu – võõra inimese identiteedi ebaseaduslikku kasutamist – aastas.

See kõik on veetlev-hirmuäratav fassaad. Leilat*, kelle ees- ja perenime ning pildiga libakontod juba aastaid Google’is kõigile näha, riigi suured sõnad ei lohuta.

Kui Leila aegu tagasi Ahti juurest ära kolis, ähvardas mees naise elu põrguks teha. Mitu aastat pidi naine taluma ahistamist nii privaatselt ("heal päeval" kuni 30 rõvedat e-kirja või smsi päevas) kui ka avalikult. Neli korda sekkus Andmekaitse Inspektsioon ja sundis ahistajat kustutama naise kohta käivaid sissekandeid, sh iseäranis madalalaubalist vangla-žargooni sisaldav sõim, sugupuuportaalist Geni. Sestap on Leila tänaseni "vanamoodne anonüüm" – pole teda Facebookis, ei teistes tuntud suhtlusportaalides ning ta on kandnud hoolt, et võõras silm netist tema kontaktandmeid ei leiaks.

*Nimi muudetud