Kui ma väike olin, ei tohtinud me vennaga kunagi nii palju telekat vaadata, kui oleksime tahtnud. Ema ütles tavaliselt, et see ei ole silmadele hea. Ta arvas ka, et me peaksime oma ajaga midagi targemat tegema.
Ühel pühapäeva hommikul tahtsin kangesti mingit lastefilmi vaadata. Aga sain vaatamata kõvale mangumisele vaatamiskeelu – tuba oli koristamata. Lapsest peale on mul kodus olles tunne, et niisama istuda on ebaviisakas. Ema kohe peab kogu aeg midagi toimetama.
Suureks saades olen aga aru saanud, et vahel on hea ka niisama logeleda. Nüüd tuleb ette, et sõidan ilusa ilma puhul keset tööpäeva mere äärde või metsa. Vahel lähen aga poole loo kirjutamise pealt linna vahele jalutama, et hinge tõmmata.
Õppisin seda ühelt sõbralt, kes talitab nii veel sagedamini kui mina. Ega sekretär ja kolleegid tavaliselt teagi, et ta kusagil rannakivide vahel ringi luusib. Arvavad hoopis, et istub mõnel tähtsal kohtumisel.
Mulle tundub, et sellised vaiksed hetked iseendaga on vahel olulisemadki kui mõne tähtsa inimesega lobisemine. Siis saab asjade üle järele mõelda – olgu siis vannis, tugitoolis, metsa all või linnatänaval.

Helen Urbanik