Tänavu augustist said võlakirjadesse ja väärtpaberitesse investeerimisega tegeleva firma OÜ Moonlight Investments osanikeks kaks vanurit – 1933. aastal sündinud Victor Akulinin ning 1929. aastal sündinud Sofya Akulinina.

Victor on Dmitry isa, nõukogudeaegne mõjukas tšinovnik – NSV Liidu ministrite nõukogu asjadevalitsuse asejuhataja. Äriregistri andmetel peaks nii tema kui ka Sofya elama Lasnamäel Liikuri tänaval.

Akulinineid, kes viimasel ajal Eesti ettevõtlusse on investeerinud, leidub veelgi.

Alates septembrist on samuti investeerimisega tegeleva firma OÜ Skyway Investments juhataja ja osanik Alexei Akulinin (snd 1979). Ka selle jõuka investori elukohaks on märgitud sama Lasnamäe korter. Ettevõtte nõukogusse kuulusid varem ka Yulia Akulinina (snd 1958) ja Vladimir Akulinin (snd 1956).

Kes on need inimesed?

Dmitry Akulinin on pankur. Ta pole küll selline mogul, et mahuks Venemaa rikaste edetabelitesse, kuid – nagu Moskvas räägitakse – tööasju ajas ikka eralennukiga. Viimase aasta jooksul on Venemaal Akulininist väga palju kirjutatud.

Näiteks novembri lõpus, mil Interpoli Venemaa esindaja andis teada, et Moskva Panga endine asepresident Akulinin ja panga ekspresidendist miljardär Andrei Borodin on Venemaa riigiprokuratuuri taotlusel rahvusvaheliselt tagaotsitavaks kuulutatud.

Akulininit ja tema ülemust süüdistatakse volituste kuritarvitamises ning petuskeemis osalemises, milles läks kaduma ligi 13 miljardi rubla (umbes 300 miljoni euro) ulatuses Moskva linna eelarveraha.

Tausta selgitamiseks tuleb alustada möödunud aasta septembrist, kui Venemaa president Dmitri Medvedev vallandas Moskva linnapea Juri Lužkovi. Pole saladus, et 18 aasta jooksul, mil mees metropoli juhtis, sai tema abikaasast Jelena Baturinast Venemaa rikkaim naine, kümne miljoni elanikuga Moskva linna üks suuremaid kinnisvara-ja ehitusettevõtjaid. Võis oodata, et peatselt tuuakse lagedale mõni tehing, mis näitab linnapea rolli abikaasa rikastumisel.

2010. aasta lõpus, mõni kuu pärast Lužkovi taandamist, teatasidki uurimisorganid suurjoonelisest petuskeemist, kus Moskva eelarvemiljarditega päästeti Baturina äri, vahendajaks Moskva pank.

Nimelt investeeris Moskva linn 2009. aastal Moskva panka (kus ta ise oli suurosanik) 15 miljardit rubla. Uurimisorganite info kohaselt toimus sama aasta juunis hämmastav tehing – üks paari kuu vanune, napi kapitali ning olematu tegevusega firma ostis Jelena Baturina firmalt 12,7 miljardi rubla eest Moskva linna servas asuva 58 hektari suuruse maatüki. Baturina firma plaanis sinna kunagi elamuid rajada, ent majanduskriis tõmbas äriplaanile kriipsu peale. Tülikast maatükist tuli lahti saada.

Nii müüdigi see, nagu uurijad märgivad, turuhinnast märksa kõrgema hinnaga sisuliselt olematule firmale, kes oli selleks Moskva Pangalt pangajuhtide Borodini ja Akulinini teadmisel ja nõusolekul suurepärastel tingimustel 12,7 miljardit rubla laenanud.

Niisiis sai Baturina raha kätte, ent Moskva pank maatüki omandanud tundmatult kinnisvaraettevõttelt laenu tagasimakseid ega ka maatükki mitte.

Paralleelselt selle tehingu uurimisega toimus tänavuse aasta alguses Moskva Panga ülesostmine riigile kuuluva VTB panga poolt.

Loomulikult peavad paljud, eeskätt Moskva panga endised juhid Akulinin ja Borodin ning ekslinnapea Lužkov kogu süüasja fabritseerituks ning näevad selle taga poliitilist kättemaksu.

Pankur Akulininit peaks hästi tundma ka Eesti Krediidipanga juht Andrus Kluge. Kuni tänavuse kevadeni oli Moskva Pank Krediidipanga suuromanik ning siinse panga asjus oli peamiseks otsustajaks just nimelt Akulinin.

Tänase seisuga pole ei Akulinin ega Borodin enam Moskva Panga juhid.

Alates aprillist, mil Moskva Tverskoje rajoonikohus andis välja otsuse meeste vahistamiseks, on nad tagaotsitavad.

Mis tähendab, et kui Venemaal tekkisid probleemid, soetas Akulinin Eesti poliitiku Stelmachi vahendusel endale firma, taotlemaks Eesti ehki ELi elamisluba. Kui suvega sai selgemaks, et teda tahetakse tõepoolest vangi panna, muretseti osalused Eesti ettevõtetes ka lähisugulastele.

Ent kui osa sugulasi on tõepoolest elamisloa saanud, siis Dmitry Akulinin ise, kes Vene meedia andmeil redutab praegu Inglismaal, Eesti elamisluba saanud ei ole.