Aeg: 18. juuni 2004

Marsruut: Tallinn-Milano

Varasuvise internetikampaania käigus viie euro eest Milano pileteid pakkunud Itaalia odavlennuliini Volare lend lahkus Ülemiste lennujaamast kell 2.15 öösel. Meeldiva tõsiasjana selgus, et ka Eestimaalt pärit tagasihoidlikud lennureisijad suudavad end vaba kohavalikuga lennukis kiiresti ning teemal kelle-kõrvale-mul-küll-istuda-sobiks valehäbi tundmata maha istutada.

Reisija, kes leidis valitud kohalt suure mõnevõrra kasutatud närimiskummikoguse, suunati head inglise keelt rääkivate stjuardesside poolt pingevabalt teisele istekohale. Naeratus tuli kauba peale. Samas pole suhtumine klienti ülevoolavalt familiaarne nagu mõnel Volare vanemal ja tuntumal kolleegil, näiteks Ryanairil või Easyjetil.

Lisaks lennufirmade tavakohaselt mõttetutele suveniiridele (pisikesed lennufirma värvides lennukimudelid, lennufirma logoga ehted ja muu selline träni) on Volare valmis 3–5 euro eest pakkuma võileibu, salateid ja pitsat, mis ei pärine küll gourmet-köögist, kuid 10 kilomeetri kõrguses suhteliselt piiratud valikuga olukorras näljaga siiski edukalt võidelda aitavad. Hinnateadlikele ja lõbuhimulistele reisijatele pakutakse lennuki pardal napsist ja snack’ist koosnevat lennukomplekti.

Odava piletiga esimest korda elus lendama peibutatud eestlast võib mõnevõrra kohutada, et stjuardessid lennuki pardal maakeelset reisi- ega ohutusinfot ei jaga, kasutusel pole ka eestikeelset infolindistust, mida reisijatele ette mängida saaks. Sellest ka viiest maksimumpunktist veidi madalam hinne.

Volare interneti kodulehelt soodsaima võimaliku pileti ostmine nõuab kiiret otsustamist ja krediitkaardi olemasolu. Nagu ikka, sõltuvad hinnad väga otseselt pakkumise ja nõudluse suhtest ning võivad samal lennul isegi paarkümmend korda erineda. Tallinnast Milano kaudu Rooma lennanute hulgas oli ühe-suuna-piletite eest nii sadakond krooni kui ka üle kahesaja euro maksnuid. Umbes poole tuhande krooni suurused lennujaamamaksud suuna kohta lisanduvad kummalegi hinnale.

Tarmo Müürsepp