Kui vormil on peale tarbeväärtuse veel esteetiline lisaväärtus, ongi see skulptuur. Eriti juhul, kui sel vormil otsest tarbimisväärtust polegi. Võtame või Iittala poole sajandi tagused vägitükid, kui Milano mess auhindadest lausa tühjaks tassiti.

Klaas ja arhitektuur?

See vastastikune kiindumus leiab aina uusi vorme ja õigustusi. Uued kõrghooned oleksid täiesti väljakannatamatud, kui nad ei oleks klaasist, kuid nüüd peegeldavad nad taevavalgust iga oma pika põsega linna peale rohkem, kui päikest varjata suudavad.

Jää ja arhitektuur?

Ajutine arhitektuur ehk Kemi lumelinn on lahti aprilli alguseni. Rootslased rajavad igal aastal Jukkasjärvis imelise Jäähotelli, kanadalased aga Quebecis. Aurora jäämuuseum Alaskas ning jäägalerii Rovaniemis on avatud aasta läbi. Ja mõelda vaid, milliseid elamusi pakub jäärajatis valgustuse kaasabil! Külmunud Niagara värvilises valgusemängus. Minna!

Jää ja skulptuur?

Ülikute pidudel oli ja on tavaks gurmaanide naudinguid jääskulptuuridega õhutada. Eriti Hiinas ja Jaapanis. Maailma põhjapoolel toimub igal aastal jääskulptuuride võistlusi. Äsja lõppes Helsingis taas konkurss Art meets Ice, meiltki meeskond kohal. Imelised skulptuurid on rahvale vaadata kuni nende sulamiseni. Minna!

Möödunud talvel andis nukrate tühjade niššidega Kaarli kirikule tublisti võlu juurde skulptor Tiiu Kirsipuu jääst Maarja lapsega. Milline õnn, kui tekiks traditsioon selliseid igal aastal tellida! Muide, jääskulptuuridel on üks hea omadus - erinevalt pronkssõduritest ei jää need ühiskonnale liiga kauaks kaela. Siit hea mõte - kui sõdur oleks jääst, siis laheneks tema probleem kevadel iseenesest...