Miks peaks kooliõpilasi huvitama koondumine ninasarvikupildiga klubidesse?

Laupäeval Tallinnas Salme kultuurikeskuses Keskerakonna Noortekogu IV kongressil selgib võimupartei tipp-poliitikute sõnavõttudest üks mõjuvõimas, ning sealjuures väga ratsionaalne põhjendus.

Kokkuvõtvalt on see tulevase karjääri aluspõhja betoneerimine.

Kohalikel valimistel 2005 osales 247 kesknoort üle Eesti. Ligi 40 osutusid ka valituks. Seda kuulevad kogunenud teismelised mitme Keskerakonna juhi esinemisest.

Tallinna abilinnapea Kaia Jäppineni nõunik, kesknoorte esimees Henri Kaselo: "Tervelt neljandik Tartu ja Tallinna linnavolikogu liikmetest on Keskerakonna Noortekogu liikmed!"

Kes on need säravad magnetid, kelle saavutuste eeskuju järgi kesknoored võivad joonduda?

Näiteks Tallinna linnapea Jüri Ratas.
Pärnu linnapea Mart Viisitamm.
Tallinna abilinnapea Olga Sõtnik.
Tallinna Kristiine linnaosavanem Mihhail Korb (tema isa on Kohtla-Järve tuntuim keskerakondlane, volikogu esimees Valeri Korb), kesklinna vanem Marek Jürgenson ja Nõmme linnaosavanem Rainer Vakra.

Selles loetelus võiks olla ka ekskaitseminister Sven Mikser (kesknoorte esimees 1998–2000). Loomulikult oleks praeguse sotsi mainimine kongressil kohatu.

Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare sõnul on kesknoored juba pikka aega olnud liider, s.t Eesti silmapaistvaim poliitiline noorteühendus.

"Keskerakond on valitsuses, juhib Eesti suuremaid linnu – Tallinna, Tartut, Narvat, Pärnut, Kohtla-Järvet. Te võite uhkust tunda selle üle, kuidas osalete täna koos Keskerakonnaga Eesti riigi ja Eesti omavalitsuste juhtimisel."

Europarlamendi saadik Siiri Oviir: "Teeksin siit kõnepuldist erakonnale ettepaneku, et kõik meie Riigikogu fraktsiooni saadikud võiksid leida võimaluse võtta endale teie hulgast praktikandi abiks. Sellega tõestab Keskerakond veel kord, --- et me hindame ja usaldame teid."

Riigikogu Keskfraktsiooni esimees Ain Seppik: "Mõelge sellele, et nii mõnigi teist varem või hiljem jõuab Toompeale suure poliitika juurde. Meie ootame teid."

Ka haridusminister Mailis Reps soovib saalile aktiivset osalemist poliitikas ja riigijuhtimises. "Meie kesknoored on olnud alati poliitiliste noorte seas silmapaistvad."

Tallinna linnapea Jüri Ratas: "Nimes peitub väga palju väge. Keskerakonna noortekogu nime vägi on kahes sõnas, mis liidavad Keskerakonna põhimõtted noorte inimeste entusiasmiga."

Maa peale tagasi toovalt kõneleb Keskerakonna poliitiline sekretär Küllo Arjakas.

"Te olete siin saalis Keskerakonna noortekogu. See tähendab, mitte lihtsalt noortekogu, milliseid on kümneid või isegi sadu. Vaid ikkagi poliitiline noortekogu. Nende suhtumiste ja nende hoiakute pealt, mis siin saalis on, tehakse kaugeleulatuvaid järeldusi ja need levivad suuremates sfäärides kui mõne teise Eestimaa ühenduse volikogul.

Kui ma siia tulin, enne kella kahte, tulid mulle juba mõned kesknoored vastu, rõõmsalt Keskerakonna õhupallid käes. Jalutasid kuskile linna poole.

"Teeviidal" (karjäärimessil – toim.) on mitme aasta jooksul olnud Keskerakonna boksid. Ja ma olen imestanud nende kümnete ja sadade noorte üle, kes tormavad boksist boksi küsimusega: mida siit saab, mida siit antakse, millist nänni jagatakse?

Kõige suurem järjekord on muuseas õhupallide järele. Nemad on nüüd keskkoolilõpetajad. Võtavad rõõmsalt õhupallid kätte ja kõnnivad minema. --- Mõned noortekogu liikmed arvasid, et ülesanne ongi täidetud ja kõik on tehtud, rongkäigus ära käidud."

Arjaka kasvatuslik jutt on põhjendatud. Ürituse algul, kui kohale vurab Riigikogu esimehe Toomas Vareki must ametimasin, on rühm Eesti liidernoorteühenduse tulevasi riigijuhte parajasti ametis sellega, et taovad kultuurikeskuse uksel tumeroheliste õhupallidega üksteisele vastu päid. Kõlavad hüüded "Idiot!", "Uspakoisja!". Sealsamas suitsu kiskuval noorpoliitikul on üll T-särk punase kirjaga CCCP.

Kuid üritusel ei anna tooni see lasteaed. Tooni määravad kesknoortest need, kel on juba poliitiliste ametikohtade maik suus ja selge teadmine, kuidas elus edasi jõuda.