Ent kriminaalosakonna korterivarguste grupi inspektor?

Igal juhul oleks stsenaarium olnud hoopis teine, kui endine kuulus Tartu varas Marko Koppel oleks teadnud, k e l l e majja ta vargile läheb. Aasta oli siis 2003 ja Lilian polnud ametlikult rammunaiseks tituleeritudki, aga see ei muuda asjade edasist kulgu.

Garaažiuks pärani lahti, uitas Marko politseiinspektor Lilian Matonina Tartu Tammelinna majas vabalt nagu kauaoodatud külaline. Kui Lilian peolt saabus, kell 3.20 öösel (hea ajastus!), hakkas külalisel äkki kiire – proovis veel maja ette pargitud jalgratta selga hüpata. Mõningane rüselemine ja rullimine õuemurul päädis aga Liliani võiduga. Sest Lilian, nagu aimasite, ei ole nääpsuke naisterahvas. Marko, vastupidi, on "pigem pisemat tüüpi mees", nagu märgib Lilian praegustes meenutustes. 

*

Lilian Matonina (24) on nüüd kahekordselt Tugevaima Naise tiitliga pärjatud, seda kinnitab sinine läikiv karikas kapi otsas. Marko istub nüüd kinni.

Eestis seega justkui ei peaks Lilianist tugevamat naist olema.

Möödunud aastal nägi hea kolleeg Peeter Aan, rammumeeste võistluse vana "klubiliige" politsei meistrivõitlustel, kuidas Lilian kuuli tõukas. Järgmine ülesastumine leidis aset juba Mulgimaal, Suure Mulgi Rammumehe väiksel lisapalal, naiste voorul. Tol suvel läks Lilian mütsiga lööma, ja lõi end meistriks.

Tänavu "pani ta juba pika puuga", nagu ta ise ütleb. Muljet avaldav edenemine? Tuleb siiski märkida, et naisosalejaid oli kokku kuus, ja Lilian leidnud endale vahepeal tänuväärse abilise ja treeneri.

*

Telefonis tundus ta hääle järgi selline väike ja leebe. Tartus Lõuna politseiprefektuuri maja teise korruse hämaras koridoris ootab aga rammunaine – parimas tähenduses. Tõmmu, jõuline. Vormiriietuseta ("Kriminaalpolitseinike puhul pole see just abiks."). Aga ka naiselik, sümpaatne. Käepigistuse tõlgiksid psühholoogid iseloomujoonteks ilmselt nii: tahtejõuline, aga siiski viisakuse piiridesse jääv; otsekohene, ei salli keerutamist; samuti arvestav, edasipürgiv. See tagasihoidlik hiromantiline tähelepanek saab vestluse, jõusaalikülastuse ja mitteametliku kivitõstevõistluse käigus ka kinnitust.

"Rammunaine", nagu ta ise naiste jõuvõtmise võistlust korduvalt nimetab, oli vaatamata libedalt saabunud esimesele võidule "kui surmatunnistusele alla kirjutamine, alad tundusid üle mõistuse rasked!" "Aga naistel ongi psühholoogiline hirm suurem." Jah, sest tähtis ei olnud ainult osavõtt. Ja pealehakkamine ei toonud ka ainult poolt võitu. 

Edasine siht tundub kõrvaltvaatajale ja nõrgema biitsepsiga inimesele nagu esimest kuud alpinistiks õppija soov vallutada järgmisel kuul Everest. Tuleval kevadel on Eesti meistrivõistlused jõutõstmises. Ja maailma rammunaise võistlused ja... 

"Lihtsalt natuke kurb on see, et õigel hetkel oleks võinud minna kuuli tõukama või ketast viskama. Olümpiat oli ikka kahju vaadata. Kuulitõuke jaoks olen natuke jäänud... (Muigamisi) Võibolla ma nüüd üritangi tagantjärele ennast tõestada?"

Jah, ja võibolla oleks Ateenas Tammertit teinud veel üks eestlane, Lilian Matonina naiste kettaheites. Aga see jääb siiski ainult uitmõtteks.

Ent kui arvestada, et Lilian treenib Eesti edukaima rammumehe Tarmo Miti käe all (tänavu kevadel otsis Tarmo Liliani ise üles) neli hommikut nädalas jõusaalis, poolteist tundi korraga, siis ehk võibki väiksematele uitmõtetele voli anda.

Ja kui vaatad, millise mängleva kergusega liugleb silma järgi 30-40kilone kivipurakas Liliani õlale, on see kõik väga usutav. Harjutus meenutab pigem võimlemist kivikesega. "Mingit emotsiooni siit küll ei saa," toriseb fotograaf juba endamisi. Käsi "toetab" kivi rohkem nagu puhkeasendis.

Uus võte!

Kas Vene nimi Matonina võib vihjata slaavi naise vintskusele? Liliani vanaisa nimelt oli Siberi venelane.

Ma ei saa midagi parata, aga Lilian meenutab pisut sõnni. Sellist heatahtlikku, vaikset edasitrügijat. Ja ühel päeval, siis kui see sõnn on juba omaette kõvasti rühkinud, jõusaali liitreid higi jätnud, veel vahepeal mõne vargapoisi trellide taha pistnud ja oma eesmärkide nimel nii mõnestki lihtsa inimese elumõnust loobunud, toob ta ühel suurel võistlusel kuuldavale võiduhüüde.     

Hommikusöögi ajaks jõusaali

Kuidas saadakse tugevaimaks naiseks?

Selleks peab trenni tegema, peavad füüsilised eeldused olema. Puhtalt kangitrenni tegema, jõusaalis käima. Kogused peavad minema tõusvas joones. Mina teen rinnalt surumist, kükki, jõutõmmet.

Milline oli kõige karmim osa võistlusel?

See on väga individuaalne. Minule isiklikult ei meeldinud raskuste kandmine – kookude kandmine kaela peal, kettide peal on 35 ja 35, kokku 70 kilogrammi. Kiiruse peal pead oskama tasakaalu hoida ja pead end ümber keerama.

Ükski ala ei olnud minu jaoks sel aastal raske, ma olen lihtsalt nii kõvasti edasi arenenud. Kummi kantimine oli teistele tõsine probleem. 120kilogrammine kumm tuleb kolm korda ümber keerata. Mul on, ütleme, seljatõmme tänaseks päris tugev. Minu jaoks see enam teema ei ole. See on tehniline ala.

Kas sind võib nimetada Eesti tugevaimaks naiseks?

Ametliku märgi saan maha panna alles kevadel - praegu treenin 2005. aasta Eesti meistrivõistlusteks jõutõstmises. Kolme ala (kükk, rinnalt surumine ja jõutõmme) tulemused liidetakse kokku. Naiste konkurents on umbes sama mis rammunaise võistlusel.

Neli korda nädalas lähen hommikul kella kaheksaks jõusaali.

Kas politseis töötab piisavalt füüsiliselt tugevaid inimesi?

Piisavalt. Küsimus on, kas naisi just nende seas on. Ja kui naisi ka on, siis raske on neid just raskejõustiku juurde tuua.

Arvatakse, et naispolitseinik ei ole meespolitseinikuga päris võrdne...

Kui rääkida minust, siis ma saaksin kindlasti patrullis hakkama. Kui räägime mõnest teisest, kes on õbluke, siis võib tekkida küsimus... Kui ta on ikka kehalised katsed Sisekaitseakadeemias ära teinud, siis see tähendab, et ta saab hakkama. Kui ta ei saa hakkama, siis järelikult on normid liiga nõrgad. Järelikult tuleb norme tõsta.

Mis on Tartus korterivarguste grupi kõige suurem probleem? Ongi need öised "uitajad" - nagu Marko, kes teie juures käis?

Meil on asi praegu kontrolli all. Praegu kestab jah veel see "uitamine", "majas rändamine". Inimesed on ise hooletud, ei sulge uksi-aknaid. See lõpeb sügisel, kui külmaks läheb.

Kas hea naine on füüsiliselt tugev?

Jah, kindlasti.

Milline ta veel peaks olema?

Tark. Huumorimeelega. Selliseid asju ei tee ilma huumorimeeleta.

Võistlusalad naistele:

* Jõutõmme ehk raskuse (ballooni) tõstmine ja hoidmine

* Auto (Mercedes-bussi) tõmbamine 20 meetrit

* Trepp 2 x 95 kg ehk kahe 95kilogrammise raskuse viimine neljaastmelisele trepile

* Raskuse kandmine 35 + 35 kg (kaelakookude otsas ripub kettidega kokku 70kilogrammine raskus)

* Kummi kantimine (120kilogrammise kummi ümberpööramine kolm korda)

Allikas: Suur Mulgi Rammumees ja Tugevaim Naine 2004