Mille poolest erineb Opus Dei tavalisest katoliku kirikust?

Võiks öelda, et Opus Dei on puhas katoliiklus. Ja mõnes aspektis ta püüab rõhutada, et ka argipäevaelus - mina olen Vigala Piimatööstuse juhatuse liige näiteks - on võimalik saada pühakuks. Pühakuks nagu Johannes Paulus II.

Teie olete argipäevaelus ärimees?

Jah - ja õpetaja. Alates möödunud aastast õpetan ma Pirita Majandusgümnaasiumis ettevõtlust ja turundust. (Naerab karismaatiliselt.)

Kuidas sobib püha eluga kokku äri, milles alati keegi kaotab?

Mingil määral vastuoluline, eks ole? Olen lugenud üht raamatut, mille algul öeldi, et inimene, kes tegutseb äri huvides, ei saa iial meelitada jumalat. Kuid katoliku kirik rõhutab vastupidist. Ka äris saab olla usaldusväärne, nii usaldusväärne, nagu pühakud seda on olnud ajaloo jooksul. Voorused ja kvaliteedid ei ole võimalikud ainult kloostris, vaid ka arvuti taga.

Kui palju on Opus Deil Eestis liikmeid?

Praegu umbes tosin. Võibolla tulevad sel suvel mõned juurde.

On nad valdavalt eestlased?

Enamik on välismaalased.

Kuid kui palju on eestlasi?

Paar-kolm.

Kuskohast olete ise pärit?

Mu ema on itaallanna Genovast, isa tšiillane. Seega on mul mõlema koha päritolu, kuid õppinud ja elanud olen ma Tšiilis. Umbes kolme nädala eest helistas mulle Tšiili suursaadik ja küsis, kas ma saaksin hakata Tšiili konsuliks Eestis. Need on keerulised protseduurid ja see võtab aega veel paar kuud.

Kuidas satusite Eestisse?

See oli umbes üheksa aastat tagasi. Soovitus oli, et alustaksin Opus Dei keskusega just siin.

Kas kõik Opus Dei liikmed elavad tsölibaadis?

Kõige rohkem on Opus Deis täiesti tavalisi inimesi, kes elavad oma kodus, oma naise või mehega. Neid on umbes 75 protsenti. Aga selleks, et alustada apostelliku tegevusega, on vaja inimesi, kelle valmidus on sajaprotsendiline - inimesi, kellel pole naist ega lapsi. Need on numeraarid ja numeraalide pühendumine on… täielik. See on armastuse küsimus.

Ja teie olete?

Mina olen numeraal. Jah.

Oli sellise otsuse langetamine raske?

Mitte eriti. Kõik sai selgeks siis, kui olin 14 aastat vana. Käisin ühes jalgpalliklubis, kus oli ka Opus Dei preester. Ma nägin, et see tee sobis ja klappis mu elu eesmärgiga.

Aga mida arvasid teie vanemad?

Neile on kõige tähtsam, et mul oleks rõõm ja rahu. Jah, võibolla nad tahtsid, et ma annaksin neile lapse või et ma elaksin koos nendega või nende läheduses, aga nad on mõlemad katoliiklased ja saavad aru, et katoliku kirikus on teatud teid, mis võivad nõuda täielikku pühendumist.

Kui hästi saavad sellest aru Eesti naised?

Ma võin öelda, et Eesti naised on piisavalt mõistlikud ja targad. Nad saavad aru, kui mehed tahavad midagi või ei. Võibolla paar-kolm korda ma olen pidanud seletama mõnele naisele, et olukord ei ole selline, nagu ta arvab.

Kust tuleb raha, et pidada üleval kas või sellist korterit nagu teil siin? Kes on Opus Dei tegevuse rahastajad?

Meil on kaastöötajaid, isegi mittekristlasi, kes arvavad, et Opus Dei tegevus on usaldusväärne ning väärib toetust ja abi. Teine allikas on loomulikult numeraalide palgad.

Nii et teie sissetulek läheb kõik Opus Deile?

Jah. Ja see ei ole väike. (Naerab taas kord.)

Kui raske on elada jumalale meelepärast elu? Millal viimati oma tõekspidamiste vastu eksisite?

Iga päev. I g a p ä e v. Aga õnneks on katoliku kirikul kaks väga head sakramenti - piht ja armulaud. Ma käin pihil kord nädalas.

Enamik Opus Dei liikmeid kuulub ühiskonna koorekihti?

Inimesed, kes püüavad töötada korralikult ja ausalt, on eliit igal pool. Mina olen tuttavaks saanud Opus Dei liikmetega, kes töötavad päris tagasihoidlikes valdkondades.

Kas tunnete mõnd inimest, kes on Opust Deist lahkunud?

Olen tundnud. Reetureid (Figueroa hääl jääb siinkohal väga leebeks, mistõttu ta võibolla lihtsalt ei leia paremat eestikeelset sõna) on olnud ajaloo jooksul päris palju. Jeesus Kristus ise valis kaksteist apostlit ja üks neist oli reetur - kahjuks.

Olete te lugenud Dan Browni “Da Vinci koodi”, milles Opus Deid kirjeldatakse väga sünges valguses?

Lugenud ei ole. Mõnikord lennujaamapoodides ma olen seda natuke vaadanud.

Mida sellest teosest arvate - niipalju, kui teil on muljeid tekkinud?

“Da Vinci kood” on ulmeromaan minu meelest.

Opus Deid on sageli süüdistatud agressiivses värbamistaktikas, oma vaadete pealesurumises lastele ja noortele…

Isiklikust kogemusest võin öelda, et kui 14aastaselt selle otsuse tegin - ja olin seega suhteliselt noor -, ei surunud mulle keegi midagi peale. Meie vaimulikud juhatajad hoolitsevad, et apostelliku tegevuse protsess oleks vabatahtlik - nii nagu inimesed abielluvad vabatahtlikult või astuvad firmasse.

Aga jutud jala ümber pandavast ogavööst vastavad tõele?

Sellised asjad on olemas ja me kasutame neid. Loomulikult see ei ole verine üldse. Minu kogemuse järgi on näiteks enese piitsutamine vähem valus kui tavaline viht, mida kasutatakse saunas.

Milline näeb välja teie päev?

Hommikul kell 6.30 palvetan pool tundi. Kell seitse on kabelis missa ja pärast seda algab tavaline töö. Päeva jooksul loen roosipärga ja püüan leida pool tundi, et palvetada ning lugeda evangeeliumi. Aeg-ajalt räägin inimestega, kes koputavad meie uksele ja küsivad, mismoodi saada katoliiklaseks.

Te olete ka jalgpallitreener. Kuskohas täpselt?

Me rendime ruume Rocca al Mare koolis.

Ma mõtlen: kellele olete treeneriks?

Meil on väike klubi, niinimetatud Alfa Klubi. Enamik neist on poisid, 12-13 aastat vanad.