Usun, see on tõenäoline. Sisuliselt on ainus alternatiiv, et omanik [ehk riik] peab ise need miljardid leidma.
Kui palju sõltub Eesti Energia poliitikutest? Nemad jagavad kaevandamisõigusi, nemad otsustavad toetusskeeme ja nii edasi.
Üldiselt on Eesti Energia siiski olnud pigem poliitikavaba. Praeguse juhi [
Sandor Liive
] pani näiteks ametisse majandusministrina
Edgar Savisaar
ning juhtkonna koostöö on toimunud kõigi jõudude ajal päris hästi. On olnud erakondade ülene konsensus, et seni kuni Eesti Energia on hästi tegutsenud, eksisteerinud on kasum ja dividendid, siis ettevõtte juhtimisse tugevalt ei sekkuta. Samas on enne valimisi ja majanduslanguse tingimustes siiski tuntav, et on konkurente, kes üritavad Eesti Energiat mõjutada poliitikutele diilide pakkumise kaudu. Kui vaadata, mis on saanud Leedu rahvuslikust energiaettevõttest, siis oleks huvigruppide võitlustandriks muutumine halvim asi, mis Eesti Energiaga juhtuda saaks.
Kas erainvestorite kaasamine muudab Eesti Energia poliitiliselt sõltumatumaks? Peaksid Eesti Raudtee endise omanikuna mäletama, kuidas poliitikud tegid teile uut ja vana isegi siis, kui riik oli vähemusosanik.
Mingil tasandil kindlasti muudab, näiteks nõukogu koosseisu peavad tulema sõltumatud liikmed ning kinnistatakse teatud läbipaistvuse põhimõtted. Samas omab 2/3 ettevõtte aktsiate omanik tegelikult ikkagi täielikku kontrolli ettevõtte üle. Ekspress küsib ka Käolt näiteks, ■ Millised on börsiplaani suurima ohud? ■ Kui Eesti Energia kapitalivajadus on nii suur, siis miks lasi ta ettevõtte dividendide võtmise kaudu tühjaks pumbata? ■ Mis siis juhtub, kui 20 miljardit maksev uue õlitehase projekt nurjub? ■ Kui palju saab Eesti Energia kahju seetõttu, et nõukogu liikme Kalle Pallingu (Reformierakond) suurel kaasabil võeti Narva jaamadelt ära puiduga kütmise puhul makstud toetus? ■ Kas selline firmale kahjuliku otsuse vastuvõtmisele kaasaaitamine sobib nõukogu liikmele? Urmas Sõõrumaad hurjutati kõvasti, et ta julges Eesti Energia nõukogu esimehena panna käima konkureeriva Väo jaama ehituse. ■ Kui suur on tõenäosus, et Eesti jääb tulevikus energeetiliselt soomlaste-venelaste tallermaaks? Et me muudkui venitame ja ühel hetkel näeme, kuidas turg on ära jaotatud samamoodi nagu tanklaid valitsevad Statoil ja Neste?