Maido Pajo küsib
Ekspressi volitust

11. novembri hommik. Põllumajandusministeeriumi viiendal korrusel Tallinnas Laial tänaval koguneb lipsustatud tegelasi.

Kõik neli lahtrit aktsionäride registreerimislehel on tühjad. Olen esimene.

Mul on mapis ASi Era Liising Grupp tähtajaline volikiri, kehtiv 12. novembrini 2005. Seal on ka B-kaardi andmete koopia. Mul pole firmaga mingit seost. Kuid nende loal pääsen seaduslikult üritusele. Mul on õigus kohal olla ning esitada küsimusi. Koosolekut juhatama asuv vandeadvokaat Kalev Bachmann vaatab mu volitused üle. Midagi laita pole.

98 protsenti Werolist kuulub riigile. Esindan alla ühe protsendi aktsiatest, mille mõju ettevõttega toimuvale on aktsionäride koosolekul null.

Saabub suuromaniku aktsiate valitseja, tumepunases kostüümis põllumajandusminister Ester Tuiksoo kaaskonnaga. Koosoleku jooksul ei lausu minister ühtki sõna (esitab ühe kirjaliku küsimuse).

Tuiksoo nõunik Maido Pajo on väga huvitatud mu volikirja uurimisest. Võiksin küsida, kes ta siin ise selline on. Aga olen suuremeelne. Tutvustan Pajole oma volitusi.

Kolmaski aktsionär on kohal – Weroli omaaegne asutaja, valgepäine Veljo Ipits.

Helmo Hainsoo näeb
kollasemaid põlde

Weroli tegevjuht Robert Närska: “Tere hommikust, lugupeetud aktsionärid! Arvestades selle koosoleku suurt tähtsust, teeb juhatus ettepaneku valida koosoleku juhatajaks vandeadvokaat Kalev Bachmann ja protokollijaks ­Kristjan Sikk.”

Kõik aktsionärid on poolt. Tõuseb kolm kreemikat papitükki, millel seisab häälte arv.

Koosolek on tõesti tähtis. Werol on suures kahjumis ja selle katteks läheb aktsiakapital vähendamisele (väikeaktsionärid viimase otsuse poolt ei hääleta). Riik kavatseb oma osaluse maha müüa.

Samas on Weroli vastu sisse antud pankrotiavaldus. Ning eelmise juhi Erki Aaviku aegseid tehinguid uurib Tartu politsei. Kriminaalasjas praeguseks veel kedagi kahtlusaluseks tunnistatud ei ole.

Bachmann võtab koosoleku ohjad. Heakskiidu saab ka päevakord. Majandusaasta aruande kinnitamine (kinnitatakse hiljem ühehäälselt), aktsiakapitali vähendamine (vähendatakse häälteenamusega) ja audiitori valimine (ühehäälselt). 

Bachmann: “Vastavalt seadusele on ette nähtud juhatuse ettekanne ja nõukogu kaasettekanne. Maksimaalselt viisteist minutit ettekandeks.”

Juhatuse ettekande esitab Helmo Hainsoo. “Majandusaasta tulemus oli kahjum 42 miljonit krooni.”

Ta märgib ka midagi positiivset. Eesti põllumajandus on märgatavalt arenenud rapsi külvipinna laienemise suunas. Eesti aastane rapsitoodang on umbes
80 000 tonni. Weroli õlitehase vajadus on 72 600 tonni.

“Iga suvega on põllud üha kollasemad.”

Nõukogu esimees Raul Rosenberg pajatab konfliktist eelmise juhataja Erki Aavikuga. See on tuntud lugu: Aaviku ajal ostis Werol kasumilootuses ülearu 44 000 tonni rapsiseemet. Eelnevatel aastatel oli rapsi hind pidevalt kerkinud, nüüd põrus. Kahjum sellest 26 miljonit.

Rosenberg: “Ajakirjanduses kajastati Werolis toimuvat väga negatiivselt, mistõttu ka raha juurdelaenamine pankadelt polnud võimalik.”

Raul Rosenberg paneb
ennustusega mööda

Nüüd kirjalikud küsimused. Rosenberg: “Andke andeks, et ERA Liisingu poolt käekiri on selline... Kas te võiksite ette lugeda?

EE: “Võin lugeda. Esiteks, Heino Harak on teatanud nõude esitamisest Werolile, mida aastaaruanne peab alusetuks. Mis juhtub ettevõttega, kui nõue siiski osutub kohtus osaliselt või täielikult pädevaks?”

Rosenberg: “Heino Harak on tõesti esitanud tegelikult ka pankrotiavalduse kohtule. Pankrotiavaldus vaadati läbi selle nädala algul. Ja vastuse ütleb kohtunik järgmisel nädalal esmaspäeval. Küsimus on natuke spekulatiivne, selles mõttes, et mis siis juhtub. Meie hinnangul kohtunik pankrotimenetlust ei algata.”

(Rosenbergi ennustus ei lähe täppi: Jõgeva Maakohus otsustab esmaspäeval, 14. novembril algatada Werol Tehaste pankrotimenetluse.)

“Mis juhtub, kui algatatakse pankrotimenetlus? Sellele ma vastaksin niimoodi: siis lähevad järgmised toimingud nii, nagu on pankrotiseaduses ette nähtud. Ja seda enam meie juhtida ei saa. Palun, teine küsimus.”

EE: “Kriminaalasja kohta. Milline seis on teie andmetel uurimises? Millist koostööd teie olete teinud?”

Rosenberg: “Oleme igakülgse info esitanud prokuratuurile. Omal ajal nõukogu liikmed tegid ka nõuandvat tööd, et mis liinis on kõige parem uurimist alustada. On tehtud dokumentide võetus Werolist, kõik dokumendid on uurimisel. Oleme isegi tegelikult pakkunud oma abi, kuid viisakalt keelduti – et see oleks uurimise mõjutamine.”

EE: “Millist abi pakkusite?”

Rosenberg: “Kuidas ma ütlen – et kui on vaja näiteks audiitorit palgata või mida iganes, et me võime siin abiks olla. Aga paraku prokuratuur ütles, et küll nad ise vaatavad, mis on ka nende poolt vaadates õigustatud.”

Raul Rosenberg
võtab lahjat mürki

EE: “Uurimise käigus on ära võetud umbes pool tonni dokumente. Kuidas nende puudumine Weroli juhtimist mõjutab?”

Rosenberg: “Juhatusega oleme selles osas konsulteerinud. Tol hetkel, kui need dokumendid ära viidi, võeti ka peaarvuti ära kopeerimiseks. See oli kõige kriitilisem moment. Tõesti, mõned päevad see pidurdas ettevõtte tegevust. Aga saime küllalt kiiresti kokkuleppele, et nad tagastasid peaarvuti. Vähemalt saime oma andmebaase kasutada.”

EE: “Audiitori hinnangul ei ole kõik lepingud nõukoguni jõudnud. Selgitage palun olukorda. Kas võib olla veel mingeid lepinguid, millest te ei ole isegi teadlikud?”

Rosenberg: “Kui te küsite niimoodi, siis ütlen: lahjat mürki võin ma võtta, et ei ole. Aga kanget mürki ma ei võta.”

Ta lisab, et firma esindajad on kõik registrid läbi käinud. “Ühtki lepingut kusagil ei ole, millele saaks tugineda väide, et kusagil on veel mingi leping. Aga juhatuse liige võib igasuguseid lepinguid alla kirjutada ükskõik kus.”

Robert Närska: “Kahtlemata teeb originaaldokumentide puudumine otsuste vastuvõtmisel asja keerukamaks. Tänaseks oleme jõudnud uurijatega kokkuleppele. Ka Riigikontroll, kes oma korralist auditit teeb, sai kokkuleppele ja teeb oma auditit politsei ruumides.

Vastavalt nõukogu otsusele on Weroli juhatus võtnud ühendust Erki Aavikuga ja teinud talle ettepaneku asuda tekitatud kahju osas läbirääkimistele. Pikka aega ei saanud me tema käest vastust. Siis see tuli. Aavik vabandas oma vastuse viibimist välismaal olekuga.

Ta palus aega omapoolsete vastuargumentide esitamiseks meie esitatud kahjunõude suuruse osas. Praegu esindab Werolit vandeadvokaat Cardo Soosaar Tartust, kes peab kirjavahetust Erki Aavikuga ja tema esindajaga. Loodame, et lähiajal toimub kohtumine. Tahame rääkida, kas on võimalikud mingid kokkulepped kahju hüvitamise osas või ei ole.”

Kalev Bachmann kohtab
rõõmsat prokuröri

Kalev Bachmann: “Mina olen juhatuse volitusel suhelnud vahetult õiguskaitseorganitega. Rääkisin prokurör Marge Püssiga, kes teostab prokuratuuripoolset järelevalvet.

Siiani oli kõige olulisem takistus raha puudumine raamatupidamisekspertiisiks. Käisid läbirääkimised justiitsministeeriumiga selle raha leidmiseks. Nüüd oli proua Püss väga rõõmsameelne ja ütles, et see küsimus on lahendatud.

Vahepeal olime lausa ise nõus pakkuma vahendeid. Aga leiti, et see ei oleks objektiivsuse huvides korrektne ja võiks hakata töö tulemust mõjutama. Seda meie pakkumist ei võetud vastu.

Ilmselt ka saadi täiendavaid dokumente, mis ära võeti ja lähevad raamatupidamisekspertide käsutusse.

Detailidesse ei tahtnud uurija [Janek Maasik] ega ka prokurör laskuda. Prokurör leidis, et operatiivjälituslikel eesmärkidel nemad mingit täiendavat informatsiooni ei väljasta.”

Hainsoo: “Meil on tihti nii, et kui on vaja mõne partneriga täpsustada mõnd pooleliolevat protsessi, siis läheb keegi meist volitusega [politseisse], saab koopiad, tuleb tagasi ja saame jätkata. Kohmakas loomulikult, aga mitte võimatu.”

Edasi tulevad päevakorrapunktide hääletused. Bachmann: “Austatud aktsionärid, sellega on päevakord ammendunud. Mul on jäänud üle tänada osavõtjaid ja lugeda koosolek sellega lõppenuks.”

Põllumajandusminister Ester Tuiksoo jätab osalejatega kättpidi nägemist.

Werol Tehaste aktsionäride koosolek 11.11.2005

ASi Werol Tehased aktsionäride esindajad*:

* Põllumajandusminister Ester Tuiksoo, Eesti Vabariigi esindaja
(11 379 670 häält ehk 98,06%)

* Argo Ideon, ASi Era Liising Grupp esindaja volikirja alusel (95 171 häält ehk 0,82%)

* Veljo Ipits, ASi Veland Varad esindaja (64 942 häält ehk 0,56%)

ASi Werol Tehased juhtkonna esindajad:

* Juhatuse liige Robert Närska, juhatuse liige Helmo Hainsoo, nõukogu esimees Raul Rosenberg (parempoolsel pildil)

* Vandeadvokaat Kalev Bachmann ja jurist Kristjan Sikk (Tartu advokaadibüroost Bachmann & Partnerid)

Külalistena:

* ASi Werol Tehased pearaamatupidaja Kaja Pärn, põllumajandusministri nõunik Maido Pajo, põllumajandusministeeriumi kantsleri vanemabi Indrek Grusdam (pildil).

*koosolekult puudus neljanda aktsionäri ASi Lõunatööstus (pankrotis) esindaja (65 212 häält ehk 0,56%)