Kiviloole hakkas silma Res Publica sisevalimiste kaardike, millel Üprus nimetab oma haridusena Lääne-Inglise Ülikooli. Kiviloo hakkas selles kahtlema ja saatis ülikoolile järelpärimise. “Järelpärimine tehti, kuna on alust uskuda, et isik pole ülikooli lõpetanud, vaid on võtnud seal ehk mõne kursuse,” põhjendab Kiviloo järelpärimist.

Aga oh õnnetust, ülikool keeldus ilma Üpruse enda loata andmeid väljastamast. Kiviloo ei heitnud meelt ja kirjutas sel esmaspäeval kirja Briti suursaadikule Eestis Sarah Squire’ile, paludes, et ehk aitab tema ülikoolilt vajalikku infot kätte saada. Sest Üpruse pärast olevat kaalul Lääne-Inglise Ülikooli maine!

Üprust Kiviloo detektiivitöö ei üllata. Küsimuse peale, kas ta teab Peeter Kivilood, vastab Üprus ilma vähimagi imestuseta. “Jah, muidugi, ma isegi tunnen teda.” Nimelt oli Kiviloo mõne aja eest tema kolleeg, kuid lahkus vastuolude tõttu.

Kas Avo Üprus ikka on lõpetanud Lääne-Inglise Ülikooli Bristolis, milles Kiviloo kahtleb? Vastus on eitav. “Olen kaugõppe tudeng. Vilets tudeng, selles on Kivilool kui õppejõul küll õigus,” ütleb Üprus. Tema sõnades pole põhjust kahelda. Kui minna Lääne-Inglise Ülikooli koduleheküljele http://www.uwe.ac.uk ja sisestada otsingusse “Avo Uprus”, saab vastuseks viite Üpruse asutatud Sotsiaalse Rehabilitatsiooni Keskuse koduleheküljele http://www.uwe.ac.uk/fbe/commsafe/euesto.htm. Üpruse side ülikooliga on seega ilmne.

Miks siis Kiviloo püüab valget mustaks rääkida? “Kiviloo üritab kahjustada nende inimeste mainet, kellega on koos töötanud. Ja sellega ei jäta ta endast head muljet,” arvab Üprus. Konfliktne on Kiviloo tõesti. Möödunud aastal oli ta veel Euroülikooli dekaan, kuid lahkus koolist. “Vastuolud kolleegidega,” selgitatakse Euroülikoolist.

Ka on Kiviloo parteisid vahetanud – enne Res Publicasse astumist kuulus ta Reformierakonda. Tema soov Reformierakonnast lahkuda jäi algul tähele panemata Kiviloo suure loomingulise tootlikkuse tõttu. "Hr Kivilo armastas pidevalt saata ääretult pikki ingliskeelseid kirju, mille sisu oli kattuv. Ja see sooviavaldus võis olla pika kirja lõpus või keskel," kommenteeris erakonna sekretär Moonika Oras. Nii rahuldati Kiviloo lahkumispalve märtsis 2002, kui ta oli juba mitu kuud Res Publica liige. Nagu näha, on Kiviloo inimene, kelle ilmumine põhjustab palju segadust.