Käes on kartulite hiilgeaeg
Kartulisupp tundub ehk esmapilgul kuidagi vähe üllatav või maitsevaene, kuid vaidleks vastu. Supileeme loogika kohaselt on siin kõik olemas: toiteväärtus, puhtad maitsed, selge nauding ning piisavalt maitsetaimi. Seega ei saa keegi väita vähest elamust.
Kartulisupp on meie rahva ammune tuttav juba musta mullase põrandaga tarede ajast, mil Andres ja Pearu teineteisele kaevudesse kurja tegid ning lootsid, et tööga ka armastus tuleb. Hea ja odav vaheldus herne-, jahu- või muule hautisele. Kui herr Kolumbus poleks oma teel eksinud ning India asemel Ameerikasse maandunud, oleks eestlaste põli hoopis teiseks kujunenud. Iseenesest pole kartulisupis mitte midagi uut, kuid pean mainima, et meie elitaarsuse ja uuskultuuri juures ei tarbita enam kraami, mille najal meie rahvas on sirgunud.
Selleks et kodumaisele leemele vunki juurde suruda, lisame söögile natuke vahemerelist hõngu. Grillitud ja tomati-küüslauguga määritud bruschetta harjumuse korjasin üles Sitsiilia pisikesest külalismajast, kus seda kraami peaaegu iga asja juurde pakuti. Nii imehea eine – bruschetta koos kena kartulileemega –, usun, toidab hommikul süües kogu päevaks.
Kartulisupp grillitud tomati-küüslaugu-bruschetta’ga
0,5 kg kartuleid
1,5 l kanapuljongit
paar küünt küüslauku
sibul
peoga tüümiani, peterselli ja murulauku
münti
sorts oliiviõli
3 chiabatta’t
3 tomatit
soola ja pipart
Valmistamine
Viska hakitud sibul ja küüslauk pannile oliiviõli sisse pehmenema. Väikesel tulel segades lisa ka kartulikuubikud ning maitsesta soola ja pipraga. Praktiline oleks kogu asja teha kohe supipajas, sest pärast veerandtunnist väikesel tulel praadimist tuleb lisada puljong ning keeta. Lisa kõik rohelised elemendid ja keeda veel. Viimase asjana lisa 2 minutit enne tulelt tõstmist mündilehed ja hakitud petersell. Kui kartul pehme, ole kena ja pressi osa kartuleid natukene katki, et tekitada leemepaksust. Serveeri kuumalt.
Grilli oliiviõliga kaetud bruschetta’d ahjus, nende kõrval ka tomatid. Võta toit välja, määri saiad küüslauguga ning pehmeks grillitud tomatiga kokku. Maitsesta soola ja pipraga ning meki leeme kõrvale. Odav, kerge, kuid jube maitsev sööma.
Martin Hanson
Kartulikook
Materjal
2–3 kg kartuleid
2–3 muna
2 sl hapukoort
2–3 sl jahu
2 tl söögisoodat
100 g võid
soola
Kastmeks
200–300 g suitsuribi
200 g võid
200 g hapukoort
Valmistamine
Pese kartulid hoolega puhtaks, koori ja pane kaussi nõrguma. Lase pool kartulitest hästi peene riiviga ja teine pool keskmise jämedusega riiviga köögikombainist läbi. Kui köögikombaini ei ole, riivi käsitsi.
Lase natuke seista ja võta peale kogunenud tärklisevedelikku vähemaks.
Sega hapukoor soodaga, lisa segu riivitud kartulitele. Lisa soolaga segatud jahu, löö munad kaussi lahti ja sega kõik kokku. Vala segu suurele ahjupannile. Peale pane võitükid. Küpseta eelkuumutatud 180–200kraadises ahjus. Eriti head koogid saad puuküttega ahjus, kus ahi köetakse ette ära, nii et jääksid korralikud söed. Söed lükka ahjus tahapoole, pane ahjupann koos kartulikoogiga sisse ja küpseta seal 1–1,5 tundi. Kartulikook näeb välja nagu suur, krõbeda krobelise koorega ahjuleib ning see koor on eriti maitsev.
Vahepeal, kui kook küpseb, võta suitsuribi ja lõika kuubikuteks. Prae ribi, lisa või ja kuumuta segu, kuni või on sulanud. Saad kausitäie praetud lihatükke koos praevõi ja lihavedelikuga, mida hoia soojas. Kartulikoogile kalla ribikuubikud koos tekkinud leemega ja söö rohke hapukoorega.
Järgmisel päeval on külmkapist järelejäänud kooki hea võtta Lõika kook ühesentimeetristeks viiludeks ja prae võiga pannil. Juurde paku hapukoort.
Levinumad Eesti kartulisordid
„Agria” on piklike mugulatega tumekollane keskhiline sort. Sobib nii keetmiseks, küpsetamiseks kui ka frittimiseks.
„Ando” on hilisem ja saagikas sort, mis sobib nii keetmiseks kui ahjus küpsetamiseks. Kevade poole kipub küll keetmisel tumenema.
„Anti” on hilisepoolne ümarovaalsete ja kergelt lapikute mugulatega ning kollase sisuga sort. Sobib nii salatiks, püreeks kui ka küpsekartuliks.
„Ants” on ümarovaalsete mugulatega väga hea säilivusega sort. Koor on helepruun ja sisu kollane. Sobib rohkem püree valmistamiseks.
„Folva” on hea helekollase sisuga lauakartuli sort. Koor kollane ja silmad väga madalad, mis vähendab koorimiskadu. Sobib hästi friikartulite valmistamiseks ega tumene mitmetunnisel seismisel.
„Quarta” on ühtlaselt suurte roosakate ovaalsete mugulatega sort. Maheda maitse ja kõrge kvaliteediga sort, mis sobib igasuguste kartulitoitude valmistamiseks.
„Van Gogh” on kollase koore ja ovaalsete mugulatega keskhiline sort. Mugulad on vastupidavad mehaanilistele vigastustele ja väga hea säilivusega. Sobib nii keedu- kui ka friikartuliks.
Allikas: www.plant.agri.ee