Kartulisupp on meie rahva ammune tuttav juba musta mullase põrandaga tarede ajast, mil Andres ja Pearu teineteisele kaevudesse kurja tegid ning lootsid, et tööga ka armastus tuleb. Hea ja odav vaheldus herne-, jahu- või muule hautisele. Kui herr Kolumbus poleks oma teel eksinud ning India asemel Ameerikasse maan­dunud, oleks eestlaste põli hoopis teiseks kujunenud. Iseenesest pole kartulisupis mitte midagi uut, kuid pean mainima, et meie elitaarsuse ja uuskultuuri juures ei tarbita enam kraami, mille najal meie rahvas on sirgunud. 

Selleks et kodumaisele leemele vunki juurde suruda, lisame söögile natuke vahe­merelist hõngu. Grillitud ja tomati-küüslauguga määritud bruschetta harjumuse korjasin üles Sitsiilia pisikesest külalismajast, kus seda kraami peaaegu iga asja juurde pakuti. Nii imehea eine – bruschetta koos kena kartulileemega –, usun, toidab hommikul süües kogu päevaks. 


Kartulisupp grillitud tomati-küüslaugu-bruschetta’ga

0,5 kg kartuleid 

1,5 l kanapuljongit

paar küünt küüslauku

sibul

peoga tüümiani, peterselli ja murulauku

münti

sorts oliiviõli

3 chiabatta’t 

3 tomatit

soola ja pipart

Valmistamine

Viska hakitud sibul ja küüslauk pannile oliiviõli sisse pehmenema. Väikesel tulel segades lisa ka kartulikuubikud ning maitsesta soola ja pipraga. Praktiline oleks kogu asja teha kohe supipajas, sest pärast veerandtunnist väikesel tulel praadimist tuleb lisada puljong ning keeta. Lisa kõik rohelised elemendid ja keeda veel. Viimase asjana lisa 2 minutit enne tulelt tõstmist mündilehed ja hakitud petersell. Kui kartul pehme, ole kena ja pressi osa kartuleid natukene katki, et tekitada leemepaksust. Serveeri kuumalt. 

Grilli oliiviõliga kaetud bruschetta’d ahjus, nende kõrval ka tomatid. Võta toit välja, määri saiad küüslauguga ning pehmeks grillitud tomatiga kokku. Maitsesta soola ja pipraga ning meki leeme kõrvale. Odav, kerge, kuid jube maitsev sööma.

Martin Hanson

Kartulikook

Materjal

2–3 kg kartuleid

2–3 muna

2 sl hapukoort

2–3 sl jahu

2 tl söögisoodat

100 g võid

soola 

Kastmeks

200–300 g suitsuribi

200 g võid

200 g hapukoort

Valmistamine

Pese kartulid hoolega puhtaks, koori ja pane kaussi nõrguma. Lase pool kartulitest hästi peene riiviga ja teine pool keskmise jämedusega riiviga köögikombainist läbi. Kui köögikombaini ei ole, riivi käsitsi.

Lase natuke seista ja võta peale kogunenud tärklisevedelikku vähemaks.

Sega hapukoor soodaga, lisa segu riivitud kartulitele. Lisa soolaga segatud jahu, löö munad kaussi lahti ja sega kõik kokku. Vala segu suurele ahjupannile. Peale pane võitükid. Küpseta eelkuumutatud 180–200kraadises ahjus. Eriti head koogid saad puuküttega ahjus, kus ahi köetakse ette ära, nii et jääksid korralikud söed. Söed lükka ahjus tahapoole, pane ahjupann koos kartulikoogiga sisse ja küpseta seal 1–1,5 tundi. Kartulikook näeb välja nagu suur, krõbeda krobelise koorega ahjuleib ning see koor on eriti maitsev.

Vahepeal, kui kook küpseb, võta suitsuribi ja lõika kuubikuteks. Prae ribi, lisa või ja kuumuta segu, kuni või on sulanud. Saad kausitäie praetud lihatükke koos praevõi ja lihavedelikuga, mida hoia soojas. Kartulikoogile kalla ribikuubikud koos tekkinud leemega ja söö rohke hapukoorega.

Järgmisel päeval on külmkapist  järelejäänud kooki hea võtta Lõika kook ühesentimeetristeks viiludeks ja prae võiga pannil. Juurde paku hapukoort.   

Levinumad Eesti kartulisordid

„Agria” on piklike mugulatega tume­kollane keskhiline sort. Sobib nii keetmiseks, küpsetamiseks kui ka frittimiseks.

„Ando” on hilisem ja saagikas sort, mis sobib nii keetmiseks kui ahjus küpsetamiseks. Kevade poole kipub küll keetmisel tumenema.

„Anti” on hilisepoolne ümarovaalsete ja kergelt lapikute mugulatega ning kollase sisuga sort. Sobib nii salatiks, püreeks kui ka küpsekartuliks.

„Ants” on ümarovaalsete mugulatega väga hea säilivusega sort. Koor on helepruun ja sisu kollane. Sobib rohkem püree valmistamiseks. 

„Folva” on hea helekollase sisuga lauakartuli sort. Koor kollane ja silmad väga madalad, mis vähendab koorimiskadu. Sobib hästi friikartulite  valmistamiseks ega tumene mitmetunnisel seismisel.

„Quarta” on ühtlaselt suurte roosakate ovaalsete mugulatega sort. Maheda maitse ja kõrge kvaliteediga sort, mis sobib igasuguste kartulitoitude valmistamiseks.

„Van Gogh” on kollase koore ja ovaalsete mugulatega keskhiline sort. Mugulad on vastupidavad mehaanilistele vigastustele ja väga hea säilivusega. Sobib nii keedu- kui ka friikartuliks.

Allikas: www.plant.agri.ee