Mida tähendab Smeg?

Nimi Smeg jõudis välguna eestlaste teadvusesse hetkel, kui salongidesse ilmus muumitrollikujuline piparmündi­karva külmik. Nüüdseks teame, et külmkappide kõrval toodab Smeg teisigi köögiseadmeid: pliite ja nõude­pesumasinaid, kubusid ja ahjusid. Lisaks barbecue-varustust, valamuid ja tillukesi talveaedu, taimekasvatuskapsleid, milles on timmitav valgus, niiskus ja temperatuur.

Mõistatuslik nimi Smeg on tegelikult akronüüm, mis sisaldab tähthaaval vihjeid firma algusaegadele: emaileerimistöökoda + metallitöötlus + Emilia-Romagna maakond + peakorteri asukoht Guastalla. Tegu on perefirmaga, mille omanik juhib tänini ettevõtte iga sammu. Selleks et ärihoovustes köögi­seadmete mõttest mitte kaugeneda, on firmaomanikul ülimodernse peakorteri lähistel ka piimafarm koos juustutsehhiga. Need mõlemad asuvad kesk põllumaad, et jätkuks ruumi töötajate mõtetele. Ka tootmiskorpused asuvad Itaalias.

Arhitektid köögis

Kõrvuti läbimõeldud praktilisusega on kujunenud Smegi toodete juures esma­tähtsaks disain, koostööd tehakse ajastu tipparhitektidega. Esimene arhitekt, kes Smegi toodangusse (ja ka peamaja) disaini oma panuse andis, oli firma asutaja hea tuttav, arhitekt Guido Canali. Disaini telliti ka Mario Bellinilt, kes tunneb end interjööris ja toote­disainiski koduselt. Tervikliku omanimelise seeria on loonud Renzo Piano, kes sööstis ajaloo kuldraamatusse Pompidou keskusega (koostöös Richard Rogersiga). Meile on vist lähimaks Piano hooneks Stockholmi moodsa kunsti muuseum.

„Itaalia klient eelistab modernset disaini. Isegi kui ta elab vanas lossis, seab ta seal sisse kosmoselaevana funktsioneeriva köögi. Samas, aegumatu koloniaalstiili ja ka 50ndate retrotoodete suurimad tellijad on Venemaa ja Hiina,” kirjeldab firma rahvusvahelisi kogemusi Stefano Agazzi, naeratuses säramas Itaalia päike.

Et väljakutsele vastata, jaguneb Smegi toodang praegu seitsmesse perekonda, mis esindavad eri esteetilisi tasandeid. Elitaarseim neist on minimalistlikult väljapeetud ja puhta­vormiline tooterühm Piano Design (ja-jah, disain RP), vahele mahub ka klassikat ja koloniaalstiili, ning rea lõpetab efektselt 50ndate retrostiil, kus külmikute kõrval on ka pesu- ja nõudepesumasinad, kõigil tüüpkäepidemega kumeranurgaline uks ees. Kui esimesed perekonnad tunnistavad ainult tooniskaalat mustast-valgest hõbehallini, siis viimane uhkeldab kõikvõimalikes värvitoonides kuni pinnadekoorini välja, mis muudab need köögi tõmbenumbriks, ehk isegi kultusesemeks.

Viimane Smegi värvikas uudis on tootedisain esimeselt mitteitaallaselt Marc Newsonilt (kes startis disainiorbiidile terasest kokkuneeditud aerodünaamilise Lockheed-sohvaga). Veel ahjusoe, on see juba pälvinud ajakirja Wallpaper disainipreemia, kuigi klientideni jõuab alles mõne aasta pärast.

Unustage köögiaurud

Teiseks tutvustas E-Lux firmat, kes vastu­oksa on pühendunud vaid ühe seadme täiustamisele – õhupuhastite proffi Falmec. Itaallastena seavad nemadki esikohale väljapeetud disaini, vaheldusrikkuse ja kvaliteedi. Suunates kogu jõu sellele, kuidas pliidi kohalt toiduvalmistamise aurud ära juhtida, ja hoolitsedes samal ajal köögikeskkonna esteetika eest, üritab Falmec toota ei vähem ega rohkem kui tähelepanumagnetit. Nii varieeruvad pliidikubud puhtpraktilistest hi-tech masinatest kuni ülimalt efektsete disainobjektideni, mis täidavad ka dekoratiivvalgusti rolli.

Aina kõrgemat kvaliteeti otsides on firma hiljuti võtnud kasutusele uute­ omadustega kõrgpoleeritud roostevaba terase, mille pind on varasematest kergemini puhastatav. Palju kasutatakse klaasi. Seeria Mirabilia meenutab lausa laelampi: selle klaaskubul on palju graafilisi pindu. Aurora pakub ornamenteeritud klaasil kumavaid RGB-valgusefekte, mudelil Vision on aga esiküljel LCD-ekraan.

Kõrgläige, dekoor, valgus

Üks hetke kuumim mudel on Prestige, mille vormi ilmestavad kumerad lamellid ümbrusele põnevaid varje heites – vormist kumab hajusat valgust. Nagu firma müügidirektor Alberto Biz innustunult kinnitab, on tegu Itaalias hetkel kõige populaarsema mudeliga.

Teine värske favoriit on Rialto, mille vormiidee meenutab tõepoolest selle­nimelist kuulsat silda Veneetsias. Tegelikkuses on selles peegelpinnalises metallvormis, mille õrn valguskuma seinast visuaalselt lahti lõikab, midagi kosmilistki. See näib terminaatorlikult laest alla laskuvat LEDidega teed valgustades, et kontrollida olukorda pliidil. Situatsioon tuvastatud, on see näo kasutaja poole tõstnud, oodates näpuvajutust, mis käivitaks jõulise mootori.

Palju austajaid on leidnud ka liblikmudel Butterfly, mis puudutuse peale stoilise rahuga oma tiivad avab. Selle liigutuse aegluses on tõelist siniverelisust. Eriti elegantne näeb see välja kahepoolsena, köögisaare kohal.

Sama kehtib Alberto sõnul ka teiste mudelite kohta – nende disainiefekt tõuseb paremini esile kesk ruumi paigutatuna. Kui uurin, kas Itaalias ei ole veel trendi, et kööke hakataks taas kinni ehitama, tekib väike paus. Neil ei olevat selleks kodudes ruumi ja praegu on siiski kuumimaks trendiks saarega köök, et sõbrad saaks ümber tuli­punkti koguneda. Teema üle mõtiskledes hakkasin Alberto hämmingut mõistma: peamine põhjus köögi eraldamiseks on ju pliidilt tõusvad aurud. Ja just nendega võitlusse ehk võitlusse avatud köögi eest on Falmec juba aastaid kogu jõu suunanud, tootes mudeleid igasse olukorda ja igale maitsele.

E-Luxi esindaja Rein Türkson kinnitab, et Eesti koduköökidesse on paigaldatud juba 6000 firma Falmec õhupuhastit. Number ütleb, et meie köögi­salongide kliendid eelistavad selle Itaalia firma seadmeid paljudele teistele.