8. veebruari Postimehes on reportaaž eelmise päeva 112:95 võidumängust Nikolajevi laevaehitusinstituudi meeskonna üle. "[Sergei]Babenko näitas stabiilsust. Jackson (George Jackson, Kalevi ameeriklasest leegionär – RR)oli kramplik. [Tiit] Sokk mängis talle omaselt – arukalt, tabavalt, kasulikult, hästi. [Aivar]Kuusmaa on teinud panuse tabavatele kolmepunktivisetele. Iseenesest tavapärane, kuid tublisti on tõusnud Kuusmaa tabavusprotsent," konstateerib Postimees ning märgib samas pingevabalt kulgenud mängu iseloomustamiseks: "Jaak Salumetski oli rahulik. 5minutilise mängu vältel ei tõusnud kordagi pingilt ega siunanud mängijaid."

Et Kalevi toonane võidumarss sattus aega, mil nõukogude riik näitas ilmselgeid lagunemise tundemärke, ei pidanud ka spordiajakirjanikud paljuks pikkida korvpallireportaažidesse repliike üldise eluolu kohta. Nii märgibki Postimees sellestsamast Kalevi-Nikolajevi mängust ülevaadet tehes, kuidas Salumets sirutab mängu ajal aeg-ajalt mineraalvee Pärnu järele: "Veel üks ühiskonna allakäigu märke! Varem joodi mängijate pingil vähemalt Värskat." 

19. veebruar. Kalev, kes on võitnud järjest neli mängu, võõrustab kodusaalis Moskva Dinamot – sel hetkel NSV Liidu parimaks peetud meeskonda. Sokku kimbutab viirustõbi, Pehka pole päris terveks saanud.

Järgmise päeva Spordileht kirjutab: "…esimesel poolajal tabasid külalised igast asendist ja tekkis küsimus, missuguses tippvormis on kalevlased, kui neid kasutatakse statistidena ja kui nad ei suuda ühtki vastasmängijat vaos hoida." 97:117 – selge võit Dinamole.

27. veebruaril edastab Postimees teateid Kalevi käekäigust Alma-Atas – seltskond nuias hotelli Kasahstan administraatorilt tube välja, George Jacksoni toa eest tahtis seesama adminn välisturistile mõeldud kallimat hinda. Spordisaalis ripuvad 15 liiduvabariigi lipud, Eesti NSV oma nende hulgas, mida, nagu Postimees edastab, "kalevlaste tungivatele nõudmisetele vaatamata ei eemaldata".

Mäng Alma-Ata ASK vastu on tasavägine, ent Kalev kaotab 97:103.

Kesk-Aasia ei sobi Kalevile. Seal pole nad kordagi võitnud. Ent lootus on, et järgmises mängus needus murtakse. Vastaseks on Taškendi Uzstroimehanizatsija!!! 

AKSK võidetud, Kuusmaalt 43 punkti, Sokult võiduvise! Sellise rõõmusõnumi vahendab Moskvast Eesti lugejaile Spordileht 8. märtsil. 

"Kalevlased mängisid distsiplineeritult, stiilipuhtalt, arukalt ja hingestatult," ei hoia Spordileht värve kokku.

Otsustava korvi sündi kirjeldab aga Spordileht järgmiselt: "Seis 104:104. Aega 23 sekundit. Kalevlaste kapten (Kuusmaa – RR) põrgatas tempokalt korvi alla, kuid AKSK pikkade rivi oli ees ja viskevõimalus likvideeriti. Kuusmaa andis aga meisterliku söödu meestemüüri varjust kolmepunkti viske joonele Sokule, kes võis visata vabalt ja stiilipuhtalt."

22. märts. Kalev – Alma-Ata ASK. Sokk tabab kriitilisel momendil kaks "kolmest", mille peale ütleb tribüünilt mängu jälgiv tuntud korvpallitreener Jaanus Levkoi Spordilehele: "Sokk jääb Sokuks!" Kalev võidab 76:69.

"Tagaliini tulevärk!" Nii pealkirjastab 1. aprilli Spordileht reportaaži Kalevi võidumängust Riia VEFi üle. Nii see ka on. Kuusmaa viskab 44 punkti (tabab 17 "kolmesest" 10), Sokk lisab 27 ja Pehka 12.

3. aprillil võidab Kalev Leningradis Spartakit. Tulemusest nördinud pealtvaatajad klohmivad pärast lõpuvilet mängu vilistanud kohtunikku. Kalevile oli see kümnes järjestikune võit, mis kindlustas neile kaks vooru enne lõppu põhiturniirivõidu. Ent play-off on veel ees. Seal selguvad medalisaajad.

30. aprill. Kalev on poolfinaalis võitnud kahel korral Riia VEFi. Võõrsil 107:90, kodus 113:96.

Esimeses mängus tegi hiilgemängu Babenko – 33 punkti 14 lauapalli,  ent viga saab Kuusmaa. Kodumänguks on ta siiski platsil ja viskab 30 punkti. Tallinna tulnud VEFi fännid olid sedavõrd löödud, et ründasid kõigepealt mängu vilistanud kohtunikke, pärast, kui kohtunikud olid miilitsa hoolde antud, püüdsid riialased alustada kähmlust rahva seas.

"Kas täna õhtuks kõik selge?" küsib 6. mai Postimees. Selle päeva õhtuks peaks Kalevi spordihallis toimuma NSV Liidu meistrivõistluste finaali teine mäng.

Lehes on reportaaž esimesest, Leningradis toimunud mängust. Postimees nendib, et kohtunikud tahtnud vägisi mängu Spartaki kasuks ära vilistada. Või nagu kommenteeris seal toimunut Kalevi teine treener Riho Soonik: "Kui teisel poolajal muutus mäng võrdseks, ei vilistatud Spartakile enam ühtegi viga." Kalev siiski ei murdunud. Võit 93:82.

Elevust täis tagasiteel Tallinna tegi kalevlaste buss peatuse Kohtla-Järve lähistel Valge Hobu trahteris. "Päris lõdvaks end loomulikult ei lastud, sest täna õhtul on ees kordusmäng," edastab Postimees.

Kalev võitis teise mängu  85:77 ning kõik saigi tõepoolest selgeks.

Postimees kirjeldab meie meeste võidupidu nii: "Riietusruumis jätkub üksteise õnnitlemine ja šampanjasõda. Riietusruumi  tuleb ka president Rüütel koos rüütelkonnaga. Tänab paari sõnaga. Babenko vehib kätega ja ei leia sõnu. Tõsist Metstaki näeb üle pika aja naeratamas. Kuusmaa on kirglikult õnnelik. Toomiste muigab omapäraselt…"

Muide, resultatiivsed mehed Kuusmaa ja Sokk said sponsoritelt kingituseks reisi Singapuri ja Malaisiasse. 

Sel laupäeval on kõik selle loo kangelased taas platsil.

PS! Toonane supersnaiper Kuusmaa tuli teisipäeval Eesti meistriks. Seekord Tallinna Kalev/Cramo peatreenerina.