“Kui Eestis sügisel pooleks aastaks pimedaks ja külmaks läheb, pakime kärmelt asjad ning rändame koos naisega valguse ja soojuse juurde,” pajatas Palusaar naisteajakirjas Stiil.


“Esmalt oktoobris läbi Toscana Lõuna-Prantsusmaale. Sealt novembris Barcelona kaudu Hispaania Päikeserannikule, hubasesse La Carijuela endisesse kalurikülla.”


Jõulud soovitas Palusaar veeta Lõuna-Aafrikas ning seejärel mõnuleda taas Hispaanias. Eestisse ei näinud ta mõtet naasta enne aprilli, kaasas päikeseline naeratus ja kõva energialaeng.


“Kogu selle aja jooksul rohkesti päikest, head toitu ja veini, kultuurisündmusi ning mõõdukalt sporti.


Soovitan kõigile pimeduse ja külma käes kannatajatele...”


Palusaar kuulus mõnesaja avalikkusele tundmatu kinnisvaraärimehe hulka, kes teenisid ehitusbuumi ajal miljoneid kroone. Ühtlasi oli ta Keskerakonna lugupeetud rahastaja, kelle nime trükkis partei oma sponsorite nimekirjas.


Vanglakaristusele järgnes rikastumine ehitusäris


39aastane diplomeeritud arst Peeter Palusaar on värvikas isiksus. Tartu ülikooli tudengina sai ta üheksakümnendate alguse Emajõelinnas tuntuks kui hiilgav kuritegelik aju.


Palusaare juhitud jõuk võltsis dokumente, lavastas autoõnnetusi ja pettis kindlustusfirmadelt raha välja. 2001. aastal karistas Tartu maakohus teda 2,5aastase vanglakaristusega tingimisi.


Samal ajal oli Palusaar kohtu all Kuressaares, kus jäi süüdi kavalas maksukuriteos. Ta oli ühe surnu nimel riigilt sadu tuhandeid kroone käibemaksu välja petnud.


Veel kohtuprotsessi ajal suutis Palusaar sõlmida tulusa lepingu Eesti Televisioonile reklaami vahendamiseks. Muuhulgas asutas ta menusaate “Pealtnägija” nime kandva osaühingu. Kui see välja tuli, ei soovitud Palusaart telemajas rohkem näha.


Palusaar sukeldus kinnisvaraärisse, ajades seda nii Eestis kui ka Lätis. Üheks tema äripartneriks sai Olympic Casino suuraktsionär Jaan Korpusov.


Kohtunikust naaber paneb ehituse seisma


Täna vedeleb osa Peeter Palusaare rikkusest sõna otseses mõttes maas. Tallinna kesklinnas asub hotell Olümpia lähedal Kaupmehe tänaval killustikuga kaetud tühi plats. Kui elu oleks läinud Palusaare kavade kohaselt, seisaks seal täna seitsmekorruseline kortermaja.


Kaupmehe 12 hoone ehituse kiitis heaks isegi linnavolikogu. Kuid kõrvalmaja, Kaupmehe 10 korteriühistu liikmetele see ei meeldinud. Nad süüdistasid Palusaart püüus “iga vaba ruutmeeter täis ehitada”.


Linnavalitsus lükkas naabrite kaebused tagasi. Samal 2006. aastal annetas Palusaar koos oma isa Ennoga Keskerakonnale 180 000 krooni.


Jonnakad naabrid ei andnud alla, vaid pöördusid kohtusse. Nad väitsid, et uusehitise jaoks kaevatakse nii sügav maa-alune garaaž, et nende kodumaja variseb auku. Pärast hagi läbi lugemist peatas kohtunik ehitusloa.


Sedalaadi tülisid on arutatud Tallinna halduskohtus palju. Kuigi linnavalitsus toetas endiselt Palusaart, saavutas elanikke esindav korteriühistu oma tahtmise.


Võidu sepistajaks oli majas elav ühistu juhatuse liige Ivo Pilving. Ta on noorema põlvkonna tuntud jurist, kelle erialaks on planeerimis- ja ehitusõigus. Nii Pilving kui ka tema abikaasa Kai Kullerkupp töötavad Tartu ringkonnakohtus kohtunikena.


Kohtuskäimise lõpetamiseks oli Palusaar sunnitud teatama, et loobub maa-aluse garaaži rajamisest.


Kokkuvõttes kaotas ta kaks aastat kinnisvaraarenduseks kõige soodsamat aega.


Linnaarhitekt võtab lasteaialt päikese


Ka teisel pool Kaupmehe tänavat ei kulge asjad paremini. Seal kuulub Peeter Palusaarele mitu lobudikku. Ta tahaks puumajad maha tõmmata ja ehitada asemele kortermajad. Pärast detailplaneeringu algatamist 2003. aastal on võideldud iga meetri ehitusõiguse pärast.


Üheks tüliküsimuseks sai lähedal asuva lasteaia mänguväljak, mille eest uued majad oleksid päikest varjutanud. Esialgu teatas linn, et lapsed peavad saama sama palju päikesevalgust kui ennegi.


Juulis 2008 linna peaarhitekt Endrik Mänd leebus. Ta otsustas, et keskpäeval võivad uued majad varjutada lasteaeda 25 protsendi ulatuses ja pärastlõunal 50 protsendi ulatuses krundi pinnast.


Muinsuskaitsejuht Boris Dubovik andis oma nõusoleku pika hambaga alles tänavu aasta algul. Teda häiris, et Palusaar tahab krunti “väga suures ulatuses hoonestada”.


Mõne nädala eest esitas kaitsepolitsei ühele Palusaare juhitavale firmale kahtlustuse Jüri Vilmsi sihtasutusele 200 000 kroonise pistise andmises.


Kahtlustuse kohaselt liikus raha ärimehe isa, 74aastase endise prokuröri Enno Palusaare vahendusel. Raha pidi kiirendama Kaupmehe tänava detailplaneeringu edasist menetlust.


Hispaanias viibiv Palusaar peab kahtlustust ülekohtuseks: “Me pole pistist andnud ega lubanud anda. Mu isa on aastaid Keskerakonda toetanud, tehku oma rahaga, mis tahab, minult pole ta selleks otstarbeks raha küsinud.”


Ärimehed saadavad arhitekti peale salakaebuse


Ka kolmel mehel Jahu tänavalt on probleeme suurte kortermajade ehitamiseks loa saamisega. Need on ­Anatoli ­Dmitrenko, Alo Rõõmussaar ja Ott ­Vanaselja. Kolmik omab nelja krunti Kalamajas Ernesto Preatoni rajatud Ilmarise elamukvartali kõrval.


Rõõmussaar ja Vanaselja on toonud sisse Hiinas toodetud ATVsid ja motorollereid, ajanud parketiäri ja pidanud kosmeetikasalongi. Katsetused pole olnud eriti edukad. Kuid mehed on teeninud igal aastal mõned miljonid kroonid tuletõrjetehnika ja valvesignalisatsiooni müügiga.


Aastaid tagasi omandasid nad Kalamajas Jahu tänava krundid. Korter­elamute ehitamiseks vajaliku detailplaneeringu koostamine algas 2003. aastal. Eskiisid joonistas tuntud arhitekt Meeli Truu.


2007. aastal nõudis linnaplaneerimise amet planeeritavast alast kahe krundi maha tõmbamist. Nimelt asub seal linnale vajalik puurkaev.


Detailplaneeringute teenistuse direktor Arvo Rikkinen käskis viia kortermaja vastavusse Kalamaja ehitusmäärusega, mis tähendanuks hoonete kärpimist. Järgnenud pikkades vaidlustes ei andnud kumbki pool järele.


Sügisel 2008 saatis Rõõmussaare ja Vanaselja advokaat linnavalitsusele pretsedenditu kaebuse. Ta süüdistas linnaarhitekte oma kundede õiguste rikkumises ja nõudis arhitektide kiiret korrale kutsumist.


Tänavu veebruaris esitas kaitsepolitsei kahele Jahu tänava kinnistutega seotud isikule kahtlustuse Jüri ­Vilmsi sihtasutusele pistise andmises. 500 000 krooni pidid kiirendama detailplaneeringu käiku.


Parteilased topivad eramute juurde pilvelõhkujat


Jüri Vilmsi sihtasutusega seostub veel üks poolemiljoniline annetus. Selle tegi Tallinna Farmaatsiatehas aastal 2007.


Farmaatsiatehasele kuulub Tondil kahe hektari suurune kolmnurgakujuline maatükk. Firma soovib sinna ehitada 70–80 meetri kõrgust hoonet.


Märtsis 2007 lükkas toonane abilinnapea Kalev Kallo idee tagasi. Linnaarhitektidel oli valmimas eeskiri, kuhu üldse tohib Tallinnas kõrghooneid ehitada. Tondit nimekirjas ei olnud.


Ka muinsuskaitsejuht Boris Dubovik tõmbas pilvelõhkujale kriipsu peale, sest see asuks aedadega eramajadele liiga lähedal.


Ühtaegu 500 000 kroonise annetuse saabumisega Jüri Vilmsi sihtasutuse arvele asusid mitu prominentset keskerakondlast Tondi kõrghoone heaks lobistama. Nad saavutasidki vastava detailplaneeringu algatamise.


Kaitsepolitsei on esitanud abilinnapea Kallo nõunikule Ivo Parbusele kahtlustuse Farmaatsiatehaselt pistise võtmises. Pistiseks oli ühe reisifirma kinkekaart.


Linnavalitsuses liikuvate kuulujuttude kohaselt oli kinkekaardi saajaid rohkem. Kui see peaks tõele vastama, siis pole Parbuse kõiki kaasosalisi veel paljastatud.


Vilmsi sihtasutus upub võlgadesse


Keskerakond teab paremini kui ükski teine partei, et kaitsepolitsei uurimine ei tähenda veel kellegi kohtus süüdi mõistmist. Esimene asi on kokku hoida ja trellide taga istuvat Ivo Parbust moraalselt toetada.


Keegi maksab kinni Parbuse advokaadiarveid, mis ulatuvad kümnetesse tuhandetesse kroonidesse.


Kes see võiks olla? Riigikogu liige Kalev Kallo ütleb: “Mina ei maksa küll midagi. See on jama jutt.”


Ees ootavad kahed valimised. Erakond vajab Jüri Vilmsi sihtasutuse kaudu kirjastatavat Kesknädalat ja Vesti Dnjad nagu Lenin Pravdat.


Läinud nädalal arestis Harju maakohus sihtasutuse vara 700 000 krooni väärtuses. Kui pistise võtmine leiab kohtus tõendamist, võimaldab see riigil kuritegelikult saadud tulu välja nõuda.


Sihtasutuse rahaline seis on ilma arestitagi räbal. 2007. aasta lõppes ligi kuue miljoni kroonise kahjumiga. Üksnes võlg maksu- ja tolliameti ees on kasvanud tänaseks rohkem kui kahele miljonile kroonile.


Kui nii edasi läheb, tooks see enne valimisi kaasa Keskerakonna propagandalehtede väljaandmise lõppemise. Väljapääs oleks uue juriidilise keha loomine, mille juhtkond mehitataks usaldusväärsete parteiliikmetega.


Jüri Vilmsi sihtasutus on muutunud samasuguseks laibaks nagu Eesti asepeaminister Jüri Vilms, kes 1918. aastal salapäraselt hukkus.
Kaupmehe 12, 19, 21
Omanik: Peeter Palusaar (39)

Olümpia hotelli lähedal asuvad maa­tükid on iga kinnisvaraarendaja unistus. Hoolimata Keskerakonnale annetuste tegemisest ja linnavalitsuse-poolsest toetusest jäävad Peeter Palusaare projektid venima. Süüdi on naabrid, kes saavutavad kohtu kaudu ehitusloa peatamise.

Kapo kahtlustab Palusaare juhitavat Kaupmehe Arenduse osaühingut Jüri Vilmsi sihtasutusele rohkem kui 200 000 kroonise pistise andmises.

Jahu 1a, 3, 3a, 3b

Omanikud: Anatoli Dmitrenko (70), Alo Rõõmussaar (44), Ott Vanaselja (47)

Neli krunti asuvad Kalamajas Ernesto Preatoni rajatud Ilmarise kvartali värviliste majade kõrval. Alates 2003. aastast üritavad omanikud saada linnalt luba Meeli Truu projekteeritud kortermaja ehituseks. Linnaarhitektid peavad maja liiga suureks ning projekt jääb toppama.

Kapo kahtlustab kaht Jahu tänava kinnistutega seotud isikut Jüri Vilmsi sihtasutusele 500 000 kroonise pistise andmises.

Tondi 33

Omanik: Tallinna Farmaatsiatehas

Jaanuaris 2007 soovib firma keskerakondlasest direktor Raivo Unt ehitada krundile 70–80 meetri kõrguse elu- ja ärikeskuse. Linnaarhitektid peavad kohta sobimatuks.

Suvel 2007 kingib Farmaatsiatehas Jüri Vilmsi sihtasutusele 500 000 krooni. Keskerakondlasest Kristiine linnaosa vanem Mihhail Korb asub kõrghoone heaks lobistama ja detail­planeering läheb menetlusse.

Kapo kahtlustab Unti kinkekaardi näol Ivo Parbusele pistise andmises.
Sihtasutus Jüri Vilmsi Sihtkapital
Asutatud 2003. aastal Aadu Musta poolt tsentristliku maailmavaate edendamiseks. Annab välja ajalehte Kesknädal ja venekeelset päevalehte Vesti Dnja.

Nõukogu

Kavandab, korraldab ning kontrollib sihtkapitali tööd.

Aadu Must (58)
Riigikogu liige. Keskerakonna juhatuse liige. Keskerakonna aseesimehe Kadri Simsoni isa. Edgar Savisaare noorepõlvesõber.

Urmas Jürgenson (52)
Keskerakonna liige. Endine Vastse-Kuuste Lihatööstuse omanik. Tallinna kesklinna vanema Marek Jürgensoni isa.

Lembit Kaljuvee (56)
Riigikogu liige. Keskerakonna liige. Eesti Põlevkivi endine juht. 


Juhatus

Juhib ja esindab sihtasutust.
Elmar Sepp (49)
Tallinna linnavolikogu kesk­fraktsiooni liige. Endine volikogu aseesimees ja Kesklinna vanem.  Kapo kahtlustab Seppa näpunäidete jagamises Parbusele sihtasutuse jaoks pistise võtmisel.