Teisalt võiks meedias tiitliga “The richest girl from Estonia” ehitud supermodelliga eduka ja tegusa aasta puhul klaase kõlistada. Mõnede meelest ülemakstud riidepuu rolli on ta suutnud sujuvalt vahetada selgelt intellektuaalsema rahvusliku malepresidendi koha vastu. Suhelnud maailma liidritega ja sillad poliitikas pole sugugi puruks pommitatud. Lisaks on nümfist saanud ärinaine.

Carmen Kass on tänavu olnud osaline paljudes protsessides, mis Eestit erutasid. Omamoodi võiks moodsa aja printsess Carmen olla lõppeva aasta üks kehastusi, kelle vastuolulised isiklikud tõusud ja mõõnad võnkusid samas rütmis ühiskonna käekäiguga. Kassi aasta näitab paljuski, milline oli Eesti aasta.

Jaanuar

Rahauudised. Briti ajakirja Vogue aasta esimene number nimetab Carmen Kassi teenitud raha poolest maailma kuuendaks supermodelliks (aastateenistus 3,1 miljonit naelsterlingit ehk 69 miljonit krooni). See teeb Kassist teoreetiliselt Eesti ühe suurima maksumaksja.

Krimidraama. 21. jaanuaril laseb Tallinna linnakohus 650 000kroonise kautsjoni vastu vabadusse Carmeni vanema õe Victoria De Luna Montase, keda süüdistatakse narkokuriteos. Kautsjoniraha tuli väidetavasti staarmodellist õelt. “See on väga valus teema,” on Kass Postimehega rääkides kidakeelne. Seni pole eriti huvi tuntud, kas ja kui palju aitas Carmen Ameerikas oma õde ja õemeest Joel De Luna Montast, kui nad veel võmmide tagaotsitavad olid. Lugu pole kohtusse jõudnud, sest USAs vahi all viibiv Joel de Luna on oma väljaandmise Eestile vaidlustanud. Väidetavalt korraldasid De Lunad narkoäri 2000. aastal, kui vahendasid Venezuelast Eestisse kümmekond kilo kokaiini.

Samal ajal jäi Carmen objektiivide ette USAs Sundance’i filmifestivalil. Teise Eesti juurtega tähena lõi Sundance’il laineid Mena Suvari. Näitlemine on Kassi üks unistusi. 2002– 2003 täiendas ta end Lee Strausbergi näitlemisinstituudis USAs.

Veebruar

Seltskonnapomm. Kui meresinises kleidis Carmen Kass koos respublikaan Urmas Reinsaluga vabariigi aastapäeva vastuvõtul piki punast vaipa Arnold ja Ingrid Rüütli ette liugles, tekitas see saalis kahina ja lehtedes rasvased pealkirjad. Rääkimata erutavatest kõlakatest kuluaarides (skaalal: poliitiline PR-trikk kuni abielu).

Estoniast ETV otse-eetris antud intervjuu Margus Saarele läheb Carmenil aia taha. 

“Carmen, mida te meelde jätsite presidendi kõnest? Oli see huvitav, oli see õpetlik? Oli see kurvastav?"

"Ma usun, et informatsioon on seal juba väljas, et me oleme kõik seda kuulnud. Ma arvan, et oli sisukas... ää... öel...öeld...öeldud oli, mida öelda oli vaja, ja, ja mitte liiga pikalt venitatud, nii et oli meeldiv.”

Aktifotod. USA Meesteajakiri Vman üllitab Carmeni aktifotoseeria, mille autor on tippklassi fotograaf Inez Van Lamsweerde, kus kujutlusvõime hoolde ei jää midagi. “Intiimsemate kehaosade näitamine ei häiri kuidagi mu privaatsust,” vahendab SLÕhtuleht modelli sõnu. Artiklis pealkirjaga “Suudle mind, Kass” paljastab Carmen ka selle, et meeste juures köidab tema tähelepanu kenasti trimmis tagumik.

Parteistumine. Kass astub Res Publica ridadesse, öeldes, et tema missioon on olla Eestile kasulik. Õhus on Carmeni pürgimine europarlamenti. “Minu ülesanne on, et Eesti noored ei magaks maha võimalusi avanevas Euroopas.” Ta välistab häälepüüdja rolli: “Olen piisavalt iseseisev, et mitte kellegi maskotina esineda.”

25 liikmesriigis toimuvatel valmistel pürgivad tema kõrval parlamenti ka kosmonaut ja pornostaar. Isamaaliidu nimekirjas Brüsselisse sooviv Erki Nool avaldab lootust, et saab supermodellist vähemalt ühe hääle rohkem. “Võibolla Kassil on tõesti lepingud otsas ja raha vaja, et talle Euroopa Parlamenti kandideerimiseks kohta pakutakse?” arutleb olümpiavõitja SLÕhtulehes.

Esimeses laialt publitseeritud malematšis mängib Kass Stenbocki majas partii oma erakonna esimehe peaminister Juhan Partsiga ja võidab. Valitsuse pressibüroo direktori Kristi Liiva sõnul on peaminister tugev maletaja, Kass aga samuti.

Märts

Kinolinal. Prominentse publiku ees linastub Tallinnas kalleim kodumaine mängufilm “Täna öösel me ei maga”, milles kandvas rollis (Älis) esineb Carmen Kass. Kõik elemendid on justkui olemas: ilusad naised ja ilusad autod, püstolid ja veri, uhked vaated ja hea kaameratöö. Ometi saab teosele osaks hävitav kriitika. “Filmi ei päästa ka Carmen Kassi pikad jalad,” nendib näitleja Arvo Kukumägi. “See saast pole isegi filmitaoline,” lajatab kommentaator Mihkel Raud. Isegi riigikontroll (!) märkis Eesti Filmi Sihtasutust kontrollides, et see projekt sai ehk liiga kergelt raha. Kassi debüüti Eesti kinolinal saadab hõre publikumenu.

Jah-sõna. “Tänase seisuga olen öelnud jah,” nendib Kass Urmas Oti vestlussaates vastuseks saatejuhi küsimusele, kas ta on europarlamenti kandideerimise otsustanud. Samas võrdlevad küünikud Kassi osa Res Publica kampaanias kangelaslüpsja Leida Peipsi rolliga komparteis.

Tervitusfaks. Valimisteks valmistuv Kass saadab Eesti NATOsse astumise puhul Valgesse Majja president George W Bushile tervituse. “Inimesed lugesid minuteid, mis olid jäänud hetkeni, mil NATO hävitajad hakkavad Baltimaade kohal patrullima.” Läkituse all seisab: “Carmen Kass, Eesti kodanik.” Kass kohtus juba mullu Bushiga tolle tütre sünnipäeval ja rääkis Eestist.

Samal ajal kaunistab Kass oma kohalolekuga kontinendi suurimat moefestivali Austraalias Melbourne’is.

Aprill

Kampaania. Res Publica volikogu kinnitab erakonna 12 eurosaadiku kandidaadi nimekirja, millesse Kass mahub üle noatera eelviimasena. Esimodelli ja kõmufiguuri pürgimine europarlamenti on ülemaailmne uudis. Sellest kirjutavad nii New York Post, Vogue, Bild kui isegi Hiina ajaleht Beijing Evening News.

Imagokujundajad ragistavad ajusid, mille tagajärjel juhtub muuhulgas järgmine: Carmen avaldab lehes oma elu esimese arvamusartikli, viib loomade varjupaika kassitoitu, lastehaiglasse videoseadmed, annetab muusikakoolidele 154 (!) kitarri, kohtub rahvaga Türi lillelaadal, on jalgpallimatši patroon ning sooritab lennušõul tandemlangevarjuhüppe (elu teine).

Tallinnas majasuurustesse plakatitesse ja telereklaami panustanud Kassi isiklik kampaania maksab 1,3 miljonit krooni, mis on sama suur kui sotsiaaldemokraatlikul erakonnal kokku. Ta tasub oma kampaania arved ise. Kokku teeb see Res Publica valimiskampaaniast kalleima (kokku 6,4 + 1,3 miljonit krooni). Samas maksab noor miljonär Res Publica liikmemaksu kõigest 960 krooni.

Kassi loosung kõlab: “Eesti suurriigiks! Mitte küll rahvaarvult ega pindalalt, kuid oma mõtteviisilt ning söakuselt peame saama suureks.” Parteijuht Parts iseloomustab kandidaati nr 147: “Carmen Kass, kes Paide tüdrukuna on tõusnud kümneaastase visa töö tulemusena üheks meie edukaimaks naisettevõtjaks kogu maailmas. Ta murdis läbi.”

Tipphetk on Kassi kohtumine koos Ida-Euroopa noorte talentidega Inglise peaministri Tony Blairiga aprilli lõpus Londonis. Kuid hüpe Vogue’i kaanelt europarlamenti ei tõota tulla kergelt. “Tema võimalused valituks saada on nullilähedased,” kahtlevad analüütikud Kassi edus.

Mai

Ülestunnistus. Verisulis poliitiku esimene skandaalikene. Pärast pikka puiklemist tunnistab kandidaat Kass, et tal ei ole keskkooli lõputunnistust, ehkki seda varem korduvalt väitis. “Olin noor, lihtsast perest lihtne tüdruk ja tuli teha valik kooli ja töö vahel,” selgitab Kass. Vastuseta jääb küsimus, kuidas sai keskkoolihariduseta Kass kõrgkooli EBS hingekirja.

Triumf. Glamuurne noorpoliitik pakub jälle üllatuse. Ainsa kandidaadina kinnitab maleliidu üldkogu ta ühehäälselt Eesti Maleliidu presidendiks. Nuputõstjad loodavad, et kuulus ja heade tutvustega juht toob Eestisse maleolümpia – asjaosaliste meelest meie spordi gigantseima projekti. “Kes on parem meid müüma kogu maailmas kui Carmen Kass?” küsib maleliidu esimees Hendrik Olde, kes maletreenerina tunneb Carmenit juba Paidest.

Male sümboliseerib teravat mõistust ja kombineerimisoskust, milliseid omadusi poliitik vajab. “Male on ainuke spordiala, millega ise tegelen – ja sestap arvan, et ühegi teise spordiliidu etteotsa ma ei asunukski,” teatab Kass, kelle ametiaeg kestab kaks aastat. Ja räägib SLÕhtulehele tasahilju moebisnisest kõrvale tõmbumisest. “Olen 11 aastaga end ammendanud. Aga soovin moemaailmaga seotuks jääda.” Selle sagina varju jääb uudis, et ehk Kassi modellikarjääri kuulsaimas kampaanias – Diori  parfüümi J’adore reklaamis – vahetab ta välja teine Eesti iludus Tiiu Kuik.

Oma elu esimesel malesimultaanil Postimehe päeval võidab Kass ajakirjanike meeskonda kuivalt 3:0.

Juuni

Fiasko. Mitte keegi ei tantsi, mitte keegi ei hõiska peaministri partei eurovalimispeol. Res Publica fiasko taustal on Carmen Kassi korjatud 2315 häält väga tubli tulemus (erakonnas teine, üldises arvestuses naiste seas viies). Erki Nool kogub 3045 häält ja täidab lubaduse edestada Kassi. Ilmselt ei taha ükski respublikaan enam iial kuulda sõnaühendit “murrame läbi.” “Oleks ta investeerinud Olari Taaliga samal ajal, istuks Kass praegu Riigikogus,” võrdleb kampaania kulusid ja resultaati kolumnist Urmo Soonvald.

Juuli

Baltic Modelsi (BM) 2004. aasta modellikonkursi lõppvooru pääseb üle Eesti 2000 osalejast 130 finalisti. Võidab 15aastane Claudia Meriküla. BM oli esimene modelliagentuur (itaallase Paolo Moglia isikus), kes aastate eest Carmen Kassi ühes kaubanduskeskuses “avastas”. Nüüd kuulub Kassile 90 protsenti selle agentuuri aktsiatest. Firma juhina on kirjas tema ema Koidu Põder.

August

Šõu. Saksamaa Mainzi malefestivalil toimunud Eesti Maleliidu presidendi Carmen Kassi ja India malegeeniuse Viswanathan Anandi välkpartii lõpeb viigiga. Tulemuse eest peab Kass siiski maailmareitingu teisele numbrile tänusõnad ütlema – kui eestlannal on mõtlemisaeg lõppemas ja jääb vaid üks käik kahekordse matini, pakub vastane džentelmenlikult viiki. “See oli lõbus näidismatš, mida võtsin lihtsalt meelelahutusena,” meenutab Anand. “Kindlasti ei tulnud kaunis naine teisel pool lauda keskendumisele kasuks.” Sealsamas sõlmib Kass lõpliku kokkuleppe hinduga, et too tuleb sügisel Tallinna Kerese mälestusturniirile.

Publikut magnetiseerib ka Kassi “100 000 dollari käik” – ürituse sponsor lubab maksta 100 000 dollarit ehk 1,3 miljonit krooni, kui Kass ka järgmisel aastal Mainzi tuleb. Kass mängib peakorraldajaga malet, kuni tekib ühekäigulise mati olukord. Carmen ütleb: kui saan järgmise käiguga mati, tulen tuleval aastal tagasi. Mees muidugi selle käigu teeb, kirjeldab Hendrik Olde SLÕhtulehes.

September

Villa. Carmen Kassi ema paneb müüki tütre kingitud eramu Pirital hinnaga 7,2 miljonit krooni (mõned maaklerid küsivad koguni üheksa miljonit). Juba enne Kassi pere kätte sattumist oli teletorni varjus asuv 300ruutmeertrine välibasseiniga maja mitmeti ajalooline – selles filmiti uue Eesti esimene pornofilm ja naabermaja hoovis lasi palgamõrvar maha venelasest ajakirjandusmagnaadi Vitali Haitovi. Seni pole trendika sisekujundusega majale ostjat leidunud.

Presidendikandidaat. Tänu veetleva alajuhi sebimistele tõuseb male Eestis jälle lehepäistesse. 26aastase Kassi tähelend malefunktsionääride maailmas tõstab ta sahinates juba rahvusvahelise maleföderatsiooni presidenditooli pretendentide hulka. “Maleringkonnad on eluliselt huvitatud Carmen Kassist!” hüüatab siinse maleliidu esimees Olde. “Oleme saavutanud, et meist räägitakse.” Praegu tüürib FIDEt Kalmõkkia miljonärist president Kirsan Iljumžinov, keda kodumaal kahtlustatakse korruptsioonis.

Oktoober

Olümpia. Oktoober on Kassile kuum malekuu. Mallorcal toimunud maleolümpia eel pannakse proovile noorukese alaliidu presidendi diplomaadivõimed, kui naiskonnast jäävad skandaalsetel asjaoludel välja viimase aastakümne tugevamad Monika Tsõganova ja Tatjana Fomina. Tüli küpseb ka meeste poolel, kui esinumber Jaan Ehlvest keeldub kahes viimases voorus laua taha istumast, viidates ametlikult küll palavikule.

Rebimises Tallinna ja Dresdeni vahel 2008. aasta maleolümpia korraldamise üle jääb Eesti pealinn alla (29:69), ehkki Hispaaniasse sõitis Carmen Kassi sarmile toeks ka kultuuriminister Urmas Paet. “Kurb muidugi, et nii läks. Aga me ei saa kindlalt väita, et Dresden võitis musta mänguga,” kommenteerib Kass väiteid, et sakslased tagasid Aafrika delegaatide poolehoiu kinkidega. Eesti Maleliit jonni ei jäta ja kavatseb minna kolmandale katsele 2010. aasta kandidatuuriga.

Ikoon. Ilmub lasteraamat “Kuidas ma ronisin mäe tippu”, kus tuntud inimesed – teiste hulgas Carmen – kirjeldavad lihtsas keeles oma unistuste teostamist. Kõige selle varju jääb uudis, et Eesti Filmi Sihtasutus annab 70 000 krooni arendustoetust Kristiina Davidjantsi dokumentaalfilmi projektile “Tahan olla Carmen Kass”, mis räägib teismeliste tüdrukute tulevikuunelmatest ning meediast, mis kujundab neid väärtusi.

November

Uus poiss. Avalikkus kuuleb esmakordselt, et Carmen on sidunud ka eraelu tihedalt malega või õigemini maletajaga. New Yorgi restoraniärimees Richie Akiva on out ja malesuurmeister Eric Lobron on in. “Kummalisemaidki asju on juhtunud, aga hetkel ei tule ükski meelde,” väljendab oma üllatust malevippide elu kajastav Chessbase News. Ehkki Lobronil on USA kodakondsus, esindab ta Saksamaad. Ka Carmen räägib Ameerikast tagasi Euroopasse kolimisest.

Lobron osaleb Pühajärvel maleturniiril, kus jagab lukssviiti Kassiga ja saab malelaua taga mitu üllatuskaotust. Kerese mälestusturniiri “paneb kinni” eksmaailmameister Anand, Lobron on kolmas. Enne memoriaali saab Anand koos Kassi ja teiste välismaa malejuhtidega audientsi ka president Rüütli juures Kadriorus. “Eesti tahab ka edaspidi olla maleriik,” sõnab Rüütel.

Ultimaatum. Kassil on üha rohkem peale hea välimuse vaja läbirääkimisoskusi ja naiselikku kavalust. Novembri lõpus teatab põhiliselt Atlandi taga resideeruv Jaan Ehlvest, et kavatseb siinses malejuhtimises ja riigis pettununa kolida kas USA või Läti lipu alla. “Aga Eesti on endiselt mu esimene valik, loodetavasti leidub olukorrale mingi lahendus,” ütleb suurmeister, kes tülitseb siinsete malejuhtidega juba aastaid. Nende sõnul on Ehlvesti jutt “välk selgest taevast” ja “šokk”.

“Loodan, et Carmen Kass suudab isiksusega Eesti males tekkinud sodipodi lahendada,” nendib Ehlvest. Malejuht Olde väidab paar päeva hiljem, et Ehlvest tegi lihtsalt nalja ja meedia neelas konksu alla. Signaalid Ehlvesti lipuvahetusest vaibuvad.

Detsember

Reaalpoliitika. Kass sõlmib Helsingis lepingu, et Soome maleliit toetab Eesti pürgimust korraldada 2010 . aasta maleolümpia. Samal ajal toetab Eesti maleliit Soome soovi korraldada maleklubide Euroopa karikavõistlus 2007. aastal. Kass osaleb Soomes ka sealse parlamendi maleturniiril ja võidab mängu vasakpoolse saadiku Anne Huotari vastu.

Äridaam. OÜ Kvaliteetvara, mida Ekspress seostas Kassiga juba kevadel, avab oma kaardid. Selgub, et Carmen ja kolm tema koolivenda Paide keskkooli päevilt ajavad ambitsioonikat kinnisvaraäri üle Baltikumi. Firma siht on saada viie aastaga suureks turuosaliseks nii Eestis, Lätis kui ka Leedus, luues lähema kahe-kolme aastaga 500 uut eluaset. Praegu on valmis esimesed paarismajad Viimsis Soosepa elurajoonis. “Olen otsustanud investeerida headesse ideedesse, kuid ennekõike inimestesse,” lausub poliitik-modell Äripäevale.

Peale eelnimetatud Baltic Modelsi on Kass osanik ka investeerimisfirmas OÜ Hansacargo, mida juhib tema vend Kutty Kass. Eestisse investeeritud summadest keeldub Carmen rääkimast. USAs osaleb ta oma endise poiss-sõbra Richie Akivaga restoraniäris (Vanity Fair paigutab Akiva New Yorgi 30 tähtsaima klubiomaniku hulka) ja turustab energiajooki Rush.