Grupeeringu juhtideks peab süüdistaja kolme keskeale lähenevat, väga jõukat ja - mis ehk kõige üllatavam - varem politsei huvisfääri vaid pisiasjadega sattunud eestlast.

Urmas Laulik (44), Andrus Kalev (44) ja Urmas Nahkor (41) viibivad alates läinud sügisest eelvangistuses. Süüdimõistmise korral seisavad nad silmitsi maksimumkaristuse ehk 12-13aastase vangistuse ja varanduse konfiskeerimisega (vt eraldi loetelu - Toim.).

Peale kolme eestlase on suurejoonelise äri võtmetegelastena välja toodud hispaanlane Juan Antonio Torres ­Ferrer, kelle Hispaania võimud vahistasid ja andsid põhjamaa kolleegidele välja mullu novembris, ning soomlane Janne Samuli Amberg, kes istub eeluurimise all mullu aprillist. Kõik väidetavad organisaatorid eitavad oma süüd.

Pealtnäha kõige rikkam kahtlusaluste kolmikust oli Urmas Laulik, keda Keilas tuntakse hüüdnimega "Boss". Ametlikult sai ta oma sissetuleku Keilas aastaid tegutsenud kõneka nimega Alibi pubist, mille maa ja osakud nüüd kohus arestis. Tagantjärele võibki küsida, kuidas pealtnäha tagasihoidliku sissetulekuga, ent laia elustiiliga mehed endale varem tähelepanu ei tõmmanud.

Kokku 152 aastat vanglat

Kui Soome keskkriminaalpolitsei ja prokuratuuri kahtlused kinnitust leiavad, on Eesti saanud endale järjekordsed negatiivsed staarid - ligi 100 miljoni kroonise käibega narkoäri juhid. See on suurim narkojuurdlus Soome ajaloos, kusjuures eriline on, et kohtu alla ei läinud lihtsad "transamehed", vaid Marokost Soomeni ulatunud uimastiahela loojad.

Nende loodud narkosündikaadi haare, tõhusus, aga ka toorus on Eesti oludes tavatu. "Aju ja võimu pool oli Eestis. Intelligentsi, jõu või teadmistega löödi Soome pool üle. Soomlased tundsid isegi kohati hirmu Eesti poole ees," kirjeldab kartelli võimujooni Keskkriminaalpolitsei (KKP) juhtivinspektor Tauri Pärn, kes oli siinse juurdluse üks vedajaid.

Ka operatsioon grupeeringu vastu läheb ajalukku. Sisuliselt esimest korda loodi kuritegeliku kartelli lõhkumiseks Soome-Eesti politsei ühendtöörühm (vt kõrvallugu - toim.), mis tuvastas peaaegu kaks aastat kestnud salajälgimise tulemusena ligi 50 kahtlusalust. Neist 28 on tänaseks juba karistatud. "Tegelikult uurimist alustati teiste faktide suhtes. Tippmehed Laulik, Kalev ja Nahkor koorusid hiljem välja," kirjeldab Pärn, kelle sõnul tegeles juurdlusega mitukümmend ametnikku.

Kui hierarhia alumistel pulkadel olnud mehed on enamikus juba kohtu alt läbi käinud, siis kogu epopöa kulmineerub seitsme(!) nädala pikkuseks kavandatud protsessil, mis startis läinud nädala esmaspäeval Soomes Espoo kohtu saalis number üks.

Kohtu all on 25 inimest, keda süüdistatakse 270 kilo hašiši, 106 kilo amfetamiini ja 400 grammi kokaiini salaveos, mille koguväärtus Soome prokuratuuri hinnangul on 94 miljonit krooni.

Esmaspäeval tegi prokurör Erkki Huhtala teatavaks oma nõudmised karistuste osas - kogu kambale kokku 152 vangla-aastat. Pärast esimest istungipäeva pressiga suheldes nimetas süüdistaja juhtumit ainulaadseks nii suuruse kui ka kohtualuste taseme poolest.

"Hispaaniast toodi hašišit 120 kilo ja püüti tuua veel 150 kilo ning Eestist toodi amfetamiini üle 100 kilo," täpsustas Huhtala, kelle sõnul kontrollisid skeemi ja riisusid koore eestlased.

Sihikul 22 miljoni eest vara

Peale kohtualuste hulga teeb loo ebatavaliseks just see, kui jõuliselt riik väidetavate narkoparunite vara kallale läks. "Ma loodan, et tulevikus on see täiesti tavaline, et kuritegelikul teel saadud vara konfiskeeritakse," kommenteerib Eesti poolel uurimist kureerinud juhtiv riigiprokurör Lavly Lepp, kelle meelest saab kurikaelu kõige valusamini just nii pitsitada. "Riigi puhul peab see olema prioriteet, et läheneda läbi kuritegelikul teel saadud vara."

Eesti keskkriminaalpolitsei roll ühisoperatsioonis oli olla Soome kolleegide teejuht, teha läbiotsimisi ja ülekuulamisi ning välja selgitada Keila kartelli vara. Ja seda oli neil märkimisväärselt - prokuratuuri hinnangul kokku 22 miljoni krooni eest.

Sellest suure osa olid kahtlusalused kirjutanud (loe - peitnud) naise, ämma või isegi alaealise lapse nimele. Samas - ja võib-olla räägib see nende karistamatusetundest - oli ka meeste endi nimel nii mõndagi, näiteks edev 300 000 kroonine mootorratas Harley-Davidson. Kõigele ei saanud võimud siiski küüsi taha. Riigiprokuratuur suutis Soome kolleegide palvel vara ­arestida "vaid" 15 miljoni eest, sest kohus vabas­tas Nahkori sõbra nimel oleva 450 000 kroonise kaatri Buster Magnum ja 70 000 kroonise Kawasaki ATV ning ­Lauliku elukaaslase nimel oleva 5,6 miljoni ­kroonise maja Lohusalu rannas.

Kohus leidis, et Eesti prokuratuur ei saa muutuda Soome kolleegide "käepikenduseks, kes täidab pimesi taotleva riigi nõudmisi". Kuritegevusest teenitud vara läbivaidlemisele on prokurör Erkki Huhtala sõnul protsessil reserveeritud koguni kaks päeva.

"Laulikut võib nimetada väikelinna autoriteediks, kelle kohta käisid kuulujutud. Andrus Kalev oli väga tagasihoidlik, politseile praktiliselt tundmatu," tunnistab juhtivinspektor Tauri Pärn. Millegi erilisega mehed varem politsei vaatevälja ei sattunud.

Nahkor see-eest on ennegi uudiskünnise ületanud. Kolm aastat tagasi kirjutas Eesti Ekspress aastatuhande vahetusel toimunud sarjast veoautovargustest üle Eesti, mille uurimise vastu politsei miskipärast leiget huvi tundis. Pärast seda, kui ühe kannatanu(!) detektiivitöö võmmid Urmas Nahkori jälile juhatas, tunnistas ta osaluse vargustes üles ja läks poolteiseks aastaks vangi.

Nahkor väitis, et vargused korraldas (andis valevõtmed ja -dokumendid) staažikas kelm Toomas Mändmets. Samuti Keilast pärit mees, hüüdnimega "Lumehelbeke", kadus aga teadmata suunas juba 1998. aastal ja nagu tagantjärele selgus, redutas teisel pool maakera.

Omal ajal Nahkoriga ühes ralliekipaažis võistelnud Mändmets (Nahkor roolis, Mändmets luges kaarti) tuli hiljem välja ning elab viimastel andmetel Hispaanias.

Narkolaadungi koordinaadid

Just Hispaania oli Keila kartelli äri üks sõlmpunkte ja pikamaaveokid illegaal­se kauba smugeldamise vahend. Eks­pressi käsutuses oleva süüdistuskokkuvõtte järgi lepiti suurejooneline äri kokku 6. mail 2007 Ibiza viietärnihotellis Lux Mar, kus Andrus Kalev, Urmas Laulik ja Janne Amberg kohtusid viimase tuttava Juan Torres Ferreriga. Lepiti kokku, et hispaanlane muretseb Marokost hašišit.

Peale rahastamise oli eestlaste ülesanne toimetada 120 kilo "savu" Hispaaniast sihtturule - Soome. Siin tuli mängu endine rallisõitja Nahkor, kes korraldas rekka koormasse peidetud saadetise veo Hollandi, Saksamaa ja Rootsi ka udu Soome. Kusjuures viimase osa teest roolis autot eriti ustav mees - Guido Oja, kes osales omal ajal koos Nahkoriga veoautovargustes Eestis. Tasuks ohtliku reisi eest sai Oja 93 000 krooni.

Keila kartellil oli korraga tules mitu rauda. Kohe pärast suurt hašišilaadungit viidi Eestist Soome osade kaupa 106 kilo amfetamiini. Ilmselt Eestis valmistatud uimasti pandi vaakumpakendisse ja peideti sõiduauto bensiinipaaki tehtud peidikusse Keila külje all garaažis, mis kuulub paberil Nahkori naisele. Pealtnäha ilmetust sovhoosiaja ehitisest startis 2007. aasta suvel üle lahe ridamisi illegaalseid pulbrisaadetisi ja hiljem jagati sealsamas narko­äriga seotud raha.

Kõik viitab sellele, et tegu polnud juhuslike avantüristidega, vaid ­kogenud smugeldajatega.

Prokurör Huhtala kirjelduse kohaselt tegutseti väga ettevaatlikult ja professionaalselt. Näiteks nägid kurjategijad kõvasti vaeva, et smugeldamisahela eri lülid üksteisega võimalikult vähe kokku puutuksid. Kauba peitis masinasse üks inimene (kusjuures narkokoerte eksitamiseks lisati kanget piprapulbrit), üle piiri viis selle teine ja andis edasi kolmandale. Kulleri tasu oli 20 000 krooni.

Täiendava jänesehaagina jagasid smugeldajad amfetamiini Soomes mitmesse ossa ja peitsid metsa sõna otseses mõttes mätta alla. Peidupaigast tehti foto ja fikseeriti GPSiga täpsed koordinaadid. Pilt ja koordinaadid toodi Keila bossidele, kes edastasid need omakorda ostjale, kes korraldas juba ise kauba äratoomise metsast. Esimesed arreteerimised toimusidki 2007 suvel selliste peidikute juures.

Kuid kulus veel kuid, enne kui ettevaatlikult tegutsenud sündikaadist joonistus üldpilt.

Uurimise tegi raskeks, et sidet peeti ajutiste kõnekaartidega ja enamasti SMSi teel.

Mitmed asjaosalised esinesid ehitusmeestena ja kasutasid telefonis suheldes hašišist rääkides koodsõna "parkett" ning amfetamiini kohta "tapeet". Näiteks Nahkorit, kes käis muuhulgas ka peidikuid ette valmistamas, kutsuti telefonikõnedes "kopameheks".

Tõrkuja sai kuuli jalga

Süüdistuse andmetel kehtis organisatsiooni sees karm hierarhia, mis tagati vajaduse korral vägivalla abil. Markantseim näide on seotud esimese 120kilose hašišipartiiga. Nimelt selgus sihtkohas Soomes, et marokolaste kauba kvaliteet jättis kõvasti soovida. Lugu oli nii halb, et smugeldajad kavatsesid kogu kauba lõunamaalastele tagasi saata.

Valiti välja soomlasest sohver. Paraku vennike tõrkus ja kui uskuda süüdistust, kasutasid eestlased tema veenmiseks väga räigeid võtteid. Nad peksid soomlast kehasse, lõid relvaga näkku ning lõpuks tulistasid vasakusse labakätte ja paremasse säärde! Lõpuks jäi praakkaup tagasi toimetamata ja sellele leiti Soomes ostja.

Hiljem leidis politsei bandega seotud paikade läbiotsimistel terve arsenali loata relvi, sh automaadi, kärbiku ja püstoleid. Muuhulgas üks ­Janne Ambergile inkrimineeritav episood väidab, et mees põmmutas peo käigus kokaiini­uimas Helsingi šikis hotellis kroonlühtri pihta.

Nagu kõigest sellest oleks veel vähe, toimus 2007. aasta 17. juulil Barcelona nooblis hotellis uus tippkohtumine kuritegeliku grupeeringu väidetavate ninameeste vahel, kus lepiti kokku juba 150kilose hašišipartii toimetamises Soome.

Kauba näidise said mehed kätte Barcelona kuulsal peatänaval La Ramblal. Seda, kas suurtehing lõpuks toimus, uurimine ei tuvastanud, aga mehed said selles episoodis süüdistuse uimastiäri katse eest.

Eestlastest, keda on kohtu all kokku 11, ähvardab pikk vangistus veel Guido Oja, Karol Kängseppa, Kristo Nilovit, Rain-Aleksander Laugametsa, Andrei Sumerkinit, Edgar Martinit, Margus Saart ja Kalmer Laanemäkit.

Märk sellest, kui oluline tegija Keila kartell põhjanaabrite narkoturul oli, on see, et pärast grupeeringu vahistamist amfetamiini hind Soome mustal turul väidetavasti kahekordistus.

Kuriteo paljastas Eesti-Soome ühisuurimine

  • Soome-Eesti narkosündikaadi tegevust uurisid kahe riigi õigusasutused rahvusvahelise organiseeritud kuritegevuse vastu võitlemiseks loodud Euroopa Liidu sisese JIT (Joint Investigation Team) rühma raames.
  • Tegemist on ühise rahvusvahelise uurimisrühmaga, mis aitab mööda minna tülikatest rahvusvahelistest õigusabipalvetest. Lihtsalt öeldes, üks riik lubab teise riigi politsei enda territooriumile tegutsema.
  • See annab võimaluse kiirelt mitmes riigis ühel ajal tõendeid koguda. Eesti poolel uurimist juhtinud riigi­prokurör Lavly Lepp ütleb, et kuigi tuli ette ka väikesi tõrkeid, võib koostööd kahtlustatavate tabamisel ja nende vara üleskirjutamisel pidada väga õnnestunuks.
  • See oli Eestis teine kord, kui JITi kasutamine sihile viis. Esimest korda loodi ühine uurimisrühm tabamaks jõmme, kes püüdsid mullu Soome ärimehe peret ähvardades välja pressida 30 miljonit krooni.

15 miljoni krooni eest arestitud vara

Kohus arestis üheksa inimese vara. Neli on kohtualused, ülejäänud nende lähedased. Prokuratuur peab seda narkoärist teenitud rikkuseks.

Urmas Laulik

  • 2000ruutmeetrine kinnistu Keilas Tuula teel ehk Alibi Pubi – 4 miljonit krooni
  • Isale kuulunud korter Keilas Piiri tänaval – 1,1 miljonit krooni
  • 66ruutmeetrine korter asukohaga Tallinn, Vabaõhumuuseumi tee – 680 000 krooni
  • Harley-Davidsoni mootorratas – 300 000 krooni
  • Osaühingu Cordex Group (Alibi Pubi) osakud – 230 000 krooni
  • 2200ruutmeetrine kinnistu Keila linnas Kuuse tänaval – 170 000 krooni
  • 34 ha kinnistu Lääne-Virumaal Kadrina vallas Võipere külas – 120 000 krooni
  • ATV Kawasaki KVF750 4x4 – 80 000 krooni
  • ämma nimel registreeritud sõiduauto Jeep Grand Cherokee – 40 000 krooni


Andrus Kalev

  • 13aastase tütre maja Tallinnas Loigu tänaval – 5,5 miljonit krooni
  • 13aastase tütre korter Maardu linnas Ringi t – 1,2 miljonit krooni
  • 13aastase tütre korter Maardu linnas Ringi t – 1,2 miljonit krooni


Guido Oja

  • Sõiduauto Mercedes-Benz E 270 CDI T ja mootorratas Yamaha XVZ 1300TF – asendatud 6000 euro maksmisega deposiiti ~ 94 000 krooni


Urmas Nahkor

  • Naise nimel elumaja ja maa aadressiga Puiestee tänav, Valingu küla, Saue vald, Harjumaa – 1 miljon krooni
  • Naise nimel kinnistu (maa ja abihoone) asukohaga Valingu külas Saue vallas – garaaž, kus toimus narkoaine peitmine – 450 000 krooni
  • OÜ Cordex Group nimel registreeritud veoauto Mercedes-Benz 817, mida kasutas Nahkor – 20 000 krooni

Kohus vabastas aresti alt vara 7 miljoni krooni eest

  • Urmas Lauliku elukaaslase maja ja maa Keila vallas Lohusalu külas – 5,6 miljonit krooni
  • Urmas Nahkori tuttava mootorpaat Buster Magnum – 450 000 krooni
  • Urmas Nahkori tuttava ATV Kawasaki KVF750 – 70 000 krooni