SUSSIDEST KASVÕI KINGAD, KUI VAJA: Kingsepp Margus Tilk peab keldrikorruse kingsepatöökoda Soo tänava ja Vana-Kalamaja nurgal. Põnevaks katsumuseks peab uue asja loomist, jalatsipaari nullist alustamist jalgapanemiseni välja. Mõnikord tulevad kunstitudengid, fotod näpus, mille järgi tuleb lausa kunstiteoseid modelleerida. Ekstravagantsusi esineb ka – näiteks on soovitud saada sussidest kingi ja vastupidi.

 

KELLADELE UUE ELU ANDJA: Kui Nikolai Moskaljov 16aastaselt vanaema kella ära parandas, sai temast põhimõtteliselt kellassepp. Nii kaua, kui ta mäletab, on ta oma 80 eluaasta jooksul aina kelli parandanud. Tema Raua tänava töökotta toodud ajanäitajatest on seni vanimaks osutunud 150aastane seinakell. Ka sellele sai hing uuesti sisse puhutud.

 

ENAM EI RAAMITA VAID KUNSTITEOSEID...: Kogu Eesti kunstiklassika, mis tahab raami sisse panemist, käib läbi Kadrioru Koidula tänava ühest keldrist just selle mehe, raamimeister Imre Ausi käte vahelt. Artline´i raamitöökoja põhiklient on KUMU kunstimuuseum. Eraklientide soovides on märgata ka uusi trende. Imre raamib viimasel ajal tihti riideid - aluspesust jalgpallisaabasteni. Eriti populaarsed on titeriided. Või ka näiteks kipsi vajutatud beebi jala- või käejälg.

 

TELLIMUS KASSIMAJA VIHMAVEESÜSTEEMI VÄLJAEHITAMISEKS: Noored meister-plekksepad Rünno Nukke ja Siim Leinassaar hoiavad Nukkede perekonna töötraditsiooni au sees, nad on nimelt juba kolmanda põlve pleksepad. Igapäevaselt ümbritsevad neid veetorud, katusetarvikud, pliidikühvlid. Kord sai nende Kalamajas asuva Soo tänava meistrikoda tellimuse kassimaja vihmaveesüsteemi väljaehitamiseks. See valmistati eriplekist.

 

MASU TEGI HAUAKIVID KERGEMAKS: Veel natuke aega tagasi tellisid omaksed lähedase kaotuse puhul hauakive poole tonni kaupa. Nüüd piirdutakse paarikümne kiloga, teab hauakivide meister Vassili Gusjatnikov. Üldiselt läheb äri hästi, sest inimesi sureb ning ei pea enam väga tihti suuri raskusi tõstma. Oma Keskturu töökoja 23aastase karjääri jooksul on Vassilil mõned apsud ka ette tulnud. Näiteks vahetas ta hauakividele pilti graveerides ära kadunukeste militaarülikonnad nii, et mereväelasest kaptenile sai selga tankistist polkovniku munder.

 

"KRINGLIL OLI "VIGA", LIIGA LÜHIKE TA IGA": Nõmmel tegutsevas pagariäris Köök ja Kook askeldab 10aastase staažiga Liivi Hammer, kes avaldab saladuse, millised prominentsed tegelased tema kooke ja torte pruukida on võtnud. Nimekiri on pikk ja algab Ekspressi peatoimetajast Priit Hõbemägist ja uurivast ajakirjanikust Mihkel Kärmasest. Aga siin on ka minister Parts, sots Pihl, kirjaneitsi Rakke, endine eurotäheke Evelin Samuel… Liivi meistritööd iseloomustab hästi salmike, mille ustav klient kondiitrile kord ette kandis: kringlil oli viga, liiga lühike ta iga. Üks kunde tahtis sõbrale pulli teha ja tellis Liivilt lamava alasti mehe, mõnusalt magusa. Aga müüja, kes järgmisel hommikul tööle tuli, polnud asjast teadlik. Tegi külmkapiukse lahti, ja pani selle siis ruttu kinni tagasi. Alasti mees kapis!