Kinnistuomanikud vaheldusid Tallinnas pikkamööda nagu maa isandad, ning omanike ring oli rahvusvaheline. Keskajal olid kinnistuomanikud valdavalt sakslased (näpuotsaga ka rootslasi ja eestlasi), tsaariaja lõpul lisandusid venelased ja vabariigi ajal juudid.

Nõukogude ajal kuulus vanalinn kümnetele veidra nimega asutustele. Uue vabariigi alguses anti vanalinna tagastamisele kuuluvad majad endiste omanike sugulastele või neile, kes suutsid tõestada, et nemad on pärijad.

Eesti Ekspress otsustas uurida, kes on nüüd Tallinna vanalinna suuremate, kuulsamate ja huvitavamate majade omanikud. Selleks kasutasime kinnistusregistri avalikku andmebaasi.

Ja oh üllatust – selgus, et Euroopa Liitu astudes kuulub juba märkimisväärne osa vanalinna eravaldustest itaallastele!

Viimati valitses mees saapamaalt Tallinna vanalinna 19. sajandi algul. See oli Eestimaa kindralkuberner, sardiinlane markii Paulucci. Tema ajal projekteeris itaalia arhitekt Rusca Vene tänavale vene õigeusklikele Nikolai kiriku.

Käesoleval ajal tegelevad itaallased Tallinna vanalinnas mastaapse renoveerimise, saneerimise ja restaureerimisega. Nende suurprojektid on aadlipalee Toompeal, Jegorowi maja Raekoja platsil ja Scheeli pank Vanal Turul. Magnifico, ragazzi!

Hubert Hirv

Dunkri 5

Vanalinnas üsna sobivas stilistikas, kuid proportsioonidelt liiga pikk postmodernistlik maja. Pool majast võiks ümber ehitada.

Majas asub Beerhouse nimeline õllekas, mille tõmbenumbriks on kohapeal pruulitud õlu. Kinnistu kuulub Hansa Liisingule, kuid seal talitab OÜ Escado Grupp. Firmas on osanikud Hubert Hirv ja Pavel Gammer, keda Äripäev on nimetanud “väidetavateks allilmategelasteks”.

Madis Habakuk

Harju 6

Legendaarne kohvik Feischneri ja Tallinna maja. Pealeehitatud korrus võrdlemisi viisakas, kuid uutel interjööridel pole oma nägu. Edukas äriprojekt, kus kõlbab asuda Norra, Hollandi ja Jaapani saatkondadel. Maja kuulub Estonian Business Schooli asutajale Madis Habakukele ja partneritele.

Pille Pihlamägi

Kuninga 1

See maja, tuntud ka nn piiskopi majana, on fassaadilahenduselt (15. sajandi algupoole tahvelmaalid) ainulaadne Baltimaade elamuarhitektuuris. Hoone õuetiivas asub unikaalne kodukabel ainsa gooti stiilis kaminaga Tallinnas. Kaupluseruumi maalitud talalage tunneb iga kultuurne tallinlane. Üks korteriomanikke on Pille Pihlamägi (68m2).

Arvydas Sabonis

Lai 6

Kenasti korda tehtud. Võluv baroksete sugemetega hoone, mille tore värvilistest klaasidest veranda on alati mööduja pilku püüdnud.

Maja omanik on Briti firma Goldfinger Holding, mis kuuluvat leedu korvpallistaarile Arvydas Sabonisele.

Alexander Kofkin

Lai 49

Kunagi asus majas Kristlik Meremeeste Selts. Miks selts või seltsi õigusjärglane maja tagasi ei küsinud? Kevadel avas siin Meritoni hotelli Alexander “Penguin” Kofkin.

Toomas Sildmäe

Lühike Jalg 6

Maja sai mõned aastad tagasi kurikuulsaks kauni siseõuega tarbekunsti eliitgalerii (“Lühikese Jala galerii”) väljatõstmisega. Praegu jätkab ruumides uus galerii. Pool majast kuulub endisele majandusministrile Toomas Sildmäele. 

Indrek Toome

Pikk 54, 56, 58/Sulevimägi 4, 6

Kinnistu nimi toob käibesse uuesti koha ajaloolise nime Brookusmägi (ulatub tagasi 14. sajandisse), millena praegust Olevimäge ja Sulevimäge tunti alles sada aastat tagasi. Kunagi oli samal kohal vaateplatvorm, et linnarahvas saaks vabalt merd vaadata. Kuulub SRV Kinnisvarale ehk soomlastele, aga ka natuke Alvar Ildile ja Indrek Toomele.

Tarmo Sumberg

Pikk 71/Tolli 2

Kolm õde on vanalinna absoluutseid sümboleid, 15. sajandi Tallinna elamuarhitektuuri tuntuim näide. Targalt restaureeritud ja disainhotelliks kohandatud, erilist tähelepanu pälvivad numbritoad, millest igaüks on kordumatu sisekujundusteos. Uus kujundus pälvinud tähelepanu rahvusvaheliselt. Kuulub Tarmo Sumbergile ja Urmas Kallasele.

Peeter Jalakas

Rataskaevu 8

Ei midagi harilikku, kuid ometi vanalinnas vajalik nagu tagumine hammas suus, mis väga välja ei paista. Omanik Von Krahli Teatri juht Peeter Jalakas.

Annely Peebo

Rataskaevu 9

19. sajandil asus siin von Maydellide linnaresidents. Korterid ooperilauljal Annely Peebol (96m2) ja Ober-Hausi kinnisvarajuhil Hindrek Leppsalu (97m2)

Andrus Öövel

Rataskaevu 24/Lühike Jalg 2

Tundub, et see maja varjab endas veel ajalugu! Ka tulevane fassaadirestaureerimine võiks üllatusi esile tuua. Korter legendaarsel piirivalvuril Andrus Öövelil (140m2).

Tiit Vähi

Suur-Karja 5

Sellist neorenessanss-esikülge kohtab Tallinnas harva. Hubane kodanlik fassaad varjab proletaarset sisu: maja hoovis tegutses kunagi Pfaffi õlletööstus. 

Majas on neli korterit, mis kuuluvad endisele peaministrile Tiit Vähile (245m2) ja temaga seotud firmadele.

Andres Viisemann

Tolli 3

15. ja 17. sajand on selles majas kenasti kohtunud. Annab Tolli tänavale vertikaalse dominandi. Siin elab LHV investeerimispankur Andres Viisemann.

Hans H. Luik

Toom-Rüütli 10 ja Sulevimägi 2/Olevimägi 11

Toom-Rüütli: fantastilises kohas (Toompea järsakul oma kinnise vaateplatvormiga) paiknev keskaegsete keldrite ja tagasihoidliku arhitektuuriga majandushoone, rahvasuus tõllakuur. Kuid millised vaated vanalinnale ja merele! 

Sulevimägi/Olevimägi: üks omapärasema struktuuriga elamuansambleid vanalinnas, ainulaadne balustraadi ja lillevaasidega terrassaed lisab hoonele itaaliapärase ilme. Mõlemad kinnistud kuuluvad Eesti Ekspressi vastutavale väljaandjale Hans H. Luigele.

Kadri Uwaydah, Liina Tõnisson

Uus 2/Vana-Viru 11A

Maja platsi ääres – see lisab esinduslikkust. Potentsiaalne hotell, mille esimesel korral oleks mõnus šikk kohvik.  

Mitu korterit (üle 400m2) kuulub Mounir Mohamad Marwan Uwaydahile, Miss Estonia Kadri Väljaotsa liibanonlasest mehele. Kortereid omavad ka riigikogu liige Liina Tõnisson (80m2) ning suhkru- ja transiidiärimees Jonathan-Paul Sureda-Tasis (üle 200m2).

Toonart Rääsk

Vene 40/Olevimägi 16/Uus 25

Vanasti asus selles majas Tallinna linna leiubüroo ja mingid miilitsad jooksid seal ringi. Huvitav, mis legende see maja endas peidab? Kuulub ärimees Toonart Rääskile.

Viktor Kaasik

Pärnu mnt 10

Eesti silmapaistvaim juugendstiilis büroo-üürimaja. Siin elas kuulus advokaat, poliitik ja seelikukütt Jüri Vilms. Eliel Saarineni projekteeritud hoone peasissekäiku valvasid keskmiste ärklite peal Jaan Koorti kavandatud egiptlaste figuurid.

2002 erastas maja 80 miljoni krooniga Margus Fink koos oma vene partneritega. Fink sundis rentnikke endaga uusi lepinguid sõlmima, tõrkujad tõsteti jõuga ukse taha (s.h. galerii Vaal). Nii kasvas maja väärtus.

Aasta hiljem ostis maja vandeadvokaat Viktor Kaasiku firma OÜ Baltin 155 miljoni krooniga. Viimastel andmetel kuulub maja mingile Küprose firmale. Maja müüki uurib politsei.

Marianne ja Per Johan Claesson

Rahukohtu 4

Asub otse Stenbocki maja vastas. Esimese vabariigi ajal töötas majas piimapood, peale sõda aga hüdrometeoroloogiavalitsus. Selle nädala lõpus peaks kolima sisse Hollandi suursaadik, kelle residentsiks peaks maja jääma vähemalt 2020. aastani. Maja omanikud on Marianne ja Per Johan Claesson.

Kirloskar Ltd

Raekoja plats 13

Lihtne, väärika fassaadiga aida- ja eluhoone, mis lisab Raekoja platsile arhailist hõngu. Tõenäoliselt peituvad ka selle keskaegse hoone krohvikihtide all põnevad raiddetailid, oodates väljapuhastamist. Omanik osaühing S.M. & Sons, mis kuulub Londoni ettevõttele Kirloskar Europe Limited.

Martini Marco

Rataskaevu 22/Lühike Jalg 4

Kurva minevikuga maja. Kas mitte seal ei paiknenud KGB trükikoda? Omanik OÜ Bestsell, mis kuulub seltskonnale itaalia ärimeestele.

Irving Alan Smokler

Valli 4/Müürivahe 34

Tallinna uhkemaid neoklassitsistlike mõjudega juugendstiilis äri- ja kortermaju, rahvasuus hüütud Poola saatkonnaks. On andnud peavarju ajalehe Kodumaa toimetusele ja Mõõdukatele. Praegu kuulub hoone ameeriklase Irving Alan Smokleri firmale Albernet.

Trond B. Brekke, Ivar Koteng, Ole T. Bjornevik ja Anton Jenssen

Vana-Posti 8

Kino Sõprus on stalinistliku art deco parimaid näiteid, kahjuks on esialgsed interjöörid suures osas lubatud ümber ehitada. Hoone ette kolmnurksele väljakule oli algselt kavandatud purskkaev, nüüd võiks selle idee lõpuks ometi teostada.

Hoone erastas Margus Fink, kelle käest see jõudis edasi neljale norra ärimehele. Trond B. Brekke, Ivar Kotengi, Ole T. Bjorneviku ja Anton Jensseni oma on ka Kawe Plaza.

Pier Paolo Cimatti

Vana-Posti 11/13

Stalinistliku sõjaväehoone üsna õnnestunud kohandamine Domina hotelliks, kuid nõustuda ei saa katusele ehitatud sinna sobimatute aknaboksidega. Kinnisvara omanik on OÜ Armelinda, mis kuulub omakorda Luksemburgi firmale CIN.STEF S.A. ja Milaano firmale Stecin S.P.A. Juhatuse liige on Pier Paolo Cimatti.

Jonathan Michael Poole

Dunkri 4/Voorimehe 3

Riigi raha eest suurepäraselt restaureeritud ja multifunktsionaalseks klubiks-restoraniks kohandatud Eeslitalli hoonetekompleks oli üks Tallinna ööelu ja moodsa sisekujunduse sümboleid. Omanik Hansafond Grupp, mille juhatuse liige on Jonathan Michael Poole.

Hock Chan

Suur-Karja 2

Maja kuulub Briti Neitsisaartel registreeritud firmale CBS Finances, mille direktor on paberite järgi keegi Hock Chan. 

Antonio Rosaverde, Massimo Vannucci

Pikk 69/Tolli 1

Kahest keskaegsest majast kokku liidetud. Tuntud rohkem kui sajand koolimajana: 19. sajandi lõpus tegutses majas Katariina Suure nimeline tütarlastekool. Peale erastamist seisab juba aastaid tühjana. Interjööris palju stiilseid uksi ja stukkdekoori.

Kuulub osaühingule Mobelent Invest, mille osanikud on Antonio Rosaverde ja Massimo Vannucci.

Perekond Sarros

Pärnu mnt 12/Suur-Karja 20

Valminud 1899-1900 Saksa klubina, olnud seejärel pangamaja ja Vana peapostkontor. 1980ndatel oli plaan maja kohaldada noorte majaks. Kuulub suures osas eesti-kreeka perekonnale koosseisus kolme-aastane tütar Amanda-Nicoletta Sarros, isa Nikolaos Sarros ja ema Mari Möldre.  

Perekond Kõuhkna

Lai 43

Renoveerimist ootavas majas müüb luksuskortereid Kõuhknate ärisuguvõsa võsu Tõnu Kõuhkna. Äris osalevad ka ehitusettevõtjad Raivo Rand ja Aivar Tuulberg.

Oksana Babuškina

Suur-Karja 12

Suurepärase 15. sajandi portaaliga keskaegne elamu, kus peale sõda asus Nõukogude Armee sõjaväekaubastu. Seisab tühjalt juba ligemale kümme aastat nagu kummitus. Fassaad reedab huvitavaid avastusi. Omanik Oksana Babuškina.

Aili Grištšenko

Suur-Karja 13/Müürivahe 15/Väike-Karja 8

Strateegiliselt ja logistiliselt üliheas kohas, uue- ja vanalinna piiril. Säramalöömiseks oleks vaja suurt raha ja visiooni. Omanik Aili Grištšenko. Koos Jana Tooli ja Ellen Nellisega jagab ta osalust ka Väike-Karja 1 kinnistus.

Kalle Sults ja Ants Juhani

Piiskopi 3/Rutu 2

Ilmetu, kuid oivalises kohas historistliku fassaadiga elamu. Omanik AS GMP Grupp, mis teenib raha Viru tänaval lillemüügibokside rentimise ja Mäos kiirtoitlustuspunkti pidamisega. Firma kuulub Kalle Sultsile ja Ants Juhanile.

Olav-Johannes Rentner

Lai 5

Aadlipalee 18. sajandi lõpust, fassaadi ümberehitus 1830. aastatest. Veel mõned aastad tagasi asus siin Tallinna tehnikaülikooli raamatukogu. Omanik Olav-Johannes Renter.

Mart Keskküla, Tiit Kull, Arsi Kook ja Maimo Pärn

Lai 15 ja Lai 29

Imposantsed hooned. Lai 15 on monumentaalsemaid klassitsistlikke linnamaju, ümberehituse kavandajaks Tallinnas ja Helsingis linnaarhitektina töötanud kuulus C. L. Engel.

Lai 29 nn Huecki maja on vanalinna rikkalikemaid aardekambreid: interjöörides säilinud maalitud talalaed, plafoonmaal, trepid, kapid, maalid, lühtrid, ahjud. 

Kuuluvad Eesti suurimale restaureerimisfirmale Restor, mille aktsionärid on Mart Keskküla, Tiit Kull, Arsi Kook ja Maimo Pärn. 

Pjotr Utkin ja Tamara Vaskova

Pikk 4, 6, 8

Paremaid heimatstiili näiteid Tallinnas. Pika ja Voorimehe nurgal töötanud piimasaal oli kuni likvideerimiseni (perestroika lõpul) kuulus oma riisipudru ja kohupiimakookide poolest. Omanikud kinnisvaraärimees Pjotr Utkin ja pensionär Tamara Vaskova. Neile kuulub ka Viru 5.

Juta Kodanipork, Ilme-Meta Murd, Hilja Põllupüü, Aita Põldma ja Jaan Kree.

Pikk 14/Mündi 4/Saiakang 5

Stiilse klassitsistliku fassaadiga keskaegne elamu. Omanikud Juta Kodanipork, Ilme-Meta Murd, Hilja Põllupüü, Aita Põldma ja Jaan Kree.

Mart-Järvo Hirtentreu ja Margus Säde

Pikk 48

Äsja restaureeritud nurgamaja, müüristik põhiliselt keskaegne, uued fassaadid saanud 19. sajandil. Hoone nurgal paelub pilku sinna müüritud gooti raidkivi. Kuulub Nasva jahtklubi omanikele Mart-Järvo Hirtentreule ja Margus Sädele.