Ajaleht Äripäev ja mitu veebiväljaannet on viimase nädala jooksul teatanud üksteise võidu, et keskkonnaministri ja tema abikaasa vastu esitati kohtusse ligi 500 000 euro suurune hagi.

Tegemist on võlavaidlusega ministri isale Väino Pentusele kuulunud autofirma Autorollo pankrotiprotsessis.

Hagi on mahukas ja keeruline, käsitleb firmale kahju tekitamist ja tühjaks kantimist.

Hagi rahuldamiseks peab kohtunik Anu Uritam selgitama välja, kas minister ja tema abikaasa on üldse nende kaela aetavates tegudes süüdi. Juba on ennustatud, et vaidlus käib aastaid.

Hetkel on oluline lihtne eetiline pool: kas keskkonnaminister valetas avalikkusele.

Keit Pentus-Rosimannus teatas korduvalt, et pole oma isa firma majandustegevusega seotud olnud. "Mina ei ole Autorollo majandustegevusega seotud olnud, ma ei ole kahjustanud selle ettevõtte võlausaldajate huve," kuulutas ta näiteks Delfis. Võibolla tõesti - oleneb, mida "majandustegevuse" all mõelda. Ent Ekspressi käsutuses olevad Pentus-Rosimannuse e-kirjad näitavad, et ettevõtte juhtimises ta osales. Vähemalt ühel lühikesel, kuid firma jaoks kriitilisel perioodil.

20.aprillil 2010 kirjutab Keit Pentus oma isa firma raamatupidajale: „Aga nagu Te ilmselt teate, pole firma seis eriti kiita ja tegeleda on paraku vaja iga päev. Olen sunnitud nii kaua ise koos paari nõustajaga sellega tegelema, kuni Väino tervis taastub." Ta palub kiiresti üksikasjalikke andmeid firma seisu kohta.

Kas seda saab nimetada juhtimiseks?

Päev hiljem kirjutab Keit Pentus raamatupidajale: "Me oleme endale appi võtnud juristi, kes on usaldusväärne inimene ja kellel on täisvolitused teha kogu pilt endale (ja hiljem meile) selgeks. Kuna ta on võetud appi meie enda poolt, siis on oluline, et tal oleks tõesti 100% infost olemas. Kõik need materjalid, mis e-maili teel saatsite, on talle ka edastatud. Ja õhtul saan talle edasi anda ka need paberid, mis isa käes kodus on. Kui on mingeid küsimusi vahepeal mulle, siis võib muidugi ka alati küsida."

Kas see on äriühingu juhtimine?

Loe täismahus artiklit Eesti Ekspressi tasulisest versioonist