Tundub uskumatu, et saarel, kus päikesest pleekinud poisikesed teretavad iga vastutulijat; kus kruusateel kõndides võib õhus tunda üleküpsenud maasikate lõhna segunemas sõnnikulõhnaga; kus pääsukese pesa ehib kohviku väliterrassi nurka nagu jõulupärg; kus kihnu seelikusse mähitud tagumik jalgrattal vänderdades metsa vahele kaob – et viimasel ajal kostub sellelt UNESCO pärlilt mandrile nii palju jama.

Viimati, teisipäeva õhtul, tuli teade ETV "Aktuaalsest Kaamerast": vallajuht Johannes Leasi kahtlustatakse kokku 130 000 krooni pistise võtmises.

Möödunud nädalal rahuldas Pärnu maakohus Lääne ringkonnaprokuröri Helga Adamsoo taotluse ja võttis vallavanema kriminaalasja eeluurimise ajaks vahi alla. See tõstis pisikese saare karismaatilise juhi automaatselt jututeemade tippkümnesse.

Eriti ärritas kohalikke inimesi see, et tegemist võis olla jaanuaritormi järgsete ehitustööde rahaga saare sadamast. 

"Kuni vallavanemat pole süüdi mõistetud ja tõendeid esitatud ei ole, mina seda ei usu." See on Evi Vesik, Kihnu vallavolikogu esimees, kes tuletab lugejatele meelde süütuse presumptsiooni. Ta on nördinud näoga, pisut tüdinudki. 

"Nagu oleks tegemist ühiskondlikult ohtliku inimesega, keda tuleb vahi all hoida." Tumedates silmades peegeldub hämmeldus. Juba teist nädalat ei ole vallaametnikud Jukuga – nii teda kutsutakse – ühendust saanud. Nii mõnigi volikogu liige kuulis uudist alles raadiost. 

Vesik kirjeldab, kuidas väikeses kohas on tegijate inimeste ring väike, aga tegijad on kõik tugevad isiksused, ja et selline on ka vallavanem. Ja tuletab meelde - seda kordab hiljem ka Kihnu patrioodina tuntud Lease sõber ja Riigikogu liige Mark Soosaar - et lähenevad valimised.

- "Rahvas usub, et tegemist oli kokkumänguga?"

- "Poliitikat on selle saare peal väga palju. Aga poliitika on üks must mäng."

- "Mida te mõtlete?"

Evi Vesik tõstab silmad üles. 

- "Kui üldse suurt poliitikat vaadata - kuidas hääli ostetakse, kuidas üks oleks halvem, teine parem..."

Seda, et Kihnus on olnud pikka aega kaks kõva konkurenti nii äris kui ka poliitikas, teavad kõik, kes Kihnu eluga kursis. Saar jaguneb tõesti kaheks leeriks. Vallavanema pooldajateks ja vastasteks. "Sellist inimest, kes oleks päris erapooletu, Kihnus ilmselt ei elagi," ütleb üks Pärnumaa ajakirjanik.   

Prokurör Adamsoo ja vallavanema advokaat Priit Tartu käimasoleva kriminaalasja kohta selgitusi ei jaga.   

* * *

Põhikoolis oli Juku "lahe poiss", mäletab nüüd juba eakas kooliõde, "juba siis selline aktiivne". Siis tuli Tallinna merekool. Ja varsti oli ta saarel tagasi ja temast sai parvlaeva Kihnu Jõnn kapten.

Mingil ajal tõusis Leas Pärnu kolhoosi Kihnu osakonna juhiks, OÜ Kihnu Liini juhiks, Kihnu valla volikogu esimeheks ja siis aastal 2003 Kihnu vallavanemaks. Juku selja taga seisid tema suur suguvõsa ja paljud sõbrad.   

Juku aega jääb Kihnu rahvamaja ehitus – nüüd on palju tüli sünnitanud majaga rahvas lõpuks harjunud. Veel tõi Juku Taanist tagasi Kihnu Jõnni säilmed.      

Juku esiletõusuga samal ajal kerkisid aga järjest küsimused, mis ärksamate kihnlaste jaoks on senini õhku rippuma jäänudki.

Et kas on ikka päris korrektne, kui vallavalitsus rendib ruume vallavanemale kuuluvas majas? (Juku pooldajad ütlevad, et kui vana maja amortiseerus, tuli vallavanem appi ja pakkus välja esinduslikumad ruumid.)

Et miks plahvatas Pärnus toona volikogu esimehena tegutsenud Lease auto? (Sündmus leidis aset enne valimisi, ja ka siis oli Leas vahi all – kahtlustati teda ennast.)

Et miks ikkagi läks veel möödunud sügisel põlema Rock City – vallavanemale ja tema perele kuuluv baar ja turistide majutuskoht?

"Ta on jõuline inimene: mida väga tahab, selle viib läbi," kinnitab Kihnu volikogu liige. "Tal on väga palju sõpru, aga sama palju ka vastaseid. Ja just sellepärast, et ta alati oma eesmärgid läbi surub."

Leasega kokku puutunud pärnakas võrdleb Lease fenomeni Savisaare omaga. 

Kohalik rahvas armastab teda vahel ka "hülgeks" nimetada –  hüljes on vanu saareaegu meenutamas ka Kihnu valla vapil. 

Mitte ammu oli Juku kõva nalja- ja pillimees, mängis hästi lõõtspilli (kõik teavad, et tema lemmiklugu on "Läänemere lained"). Aga viimasel ajal ta inimestega enam nii palju ei suhelnud.

Et võibolla tõesti kogunes neid asju liiga palju, millega ta vallavanema ameti kõrvalt tegelema pidi?

Ja "võibolla tõesti on ta väga hea ärimees, vallavanemana aga võibolla kasutab vahel ebasobivaid meetodeid oma eesmärkide saavutamiseks ega jälgi nii palju reegleid, mis selle ameti juurde käivad", lisab kohalik vallaametnik.

* * *

Annely Akkermann, vallavalitsuse revisjonikomisjoni esimees ja Lease vastaste põhiline esindaja räägib, et palju tööd on alles ees.

Eraldi vaadatakse läbi ilmselt veel tänavuse aasta esimene pool – tormikahjudega seotud rahaasjad. Ka nende kahekümne viie pere, kes tormis kannatada said, taotlused vaadatakse uuesti läbi.

Reedel toimus Kihnu vallavalitsuses läbiotsimine, kus võeti ära vallavanema kriminaalasja menetluseks vajalikud dokumendid.

* * *

Lahkudes Kihnu sadamast podiseb väike Amalie, nagu tahaks veel midagi öelda enne järjekordset teeleasumist. Viskab siis õhku pahmaka halli tossu, keerab valge nina mandri poole ja jätab saare maha, vahuriba taga.

Tema, Amalie sõitu see ilmselt enam ei mõjuta. Et kas vallavanem temaga mandrilt Kihnu tagasi tuleb või ei tule, või tuleb ta hoopis sõsarlaev Liisiga ja otse Pärnust. Ja ilmselt ei mõjuta see ka selle pääsukese elu, kes tegi pesa otse Kurase Keskuse teise korruse välikohviku nurka ja kelle poegade neli väikest nokka koos uute kohvikukülastajatega ikka ettekandjat ootama jäävad.  

Karistusseadustiku § 293 (pistise võtmine)

Ametiisiku poolt talle vara või muu soodustuse lubamisega nõustumise või vara või muu soodustuse vastuvõtmise eest vastutasuna selle eest, et ametiisik on oma ametiseisundit kasutades toime pannud või on alust arvata, et ta edaspidi paneb toime seadusega lubatud teo, või on seaduslikult jätnud teo toime panemata või on alust arvata, et ta jätab selle toime panemata edaspidi.

Karistatakse rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistusega.