Uue tugeva jõuna sihib Toomsalu kohta nüüd punapäine eksnäitleja Margus Lepa, kes tahab erakorralisel kongressil esitada oma kandidatuuri juhi kohale. "No kriitiline punkt on käes," ütleb Nõmme raadiot juhtiv Lepa. Kohalike omavalitsuste valimistel kogusid Tööpartei seitse liiget Pirita linnaosas kokku kõigest viis häält. "See ei ole ju tulemuslik partei juhtimine! Mina liitusin Tööparteiga sellepärast, et uskusin, et siin tõepoolest tehakse tööd. Aga tegelikult ei tehta mitte midagi, ainult räägitakse, kuidas välismaised sotsiaaldemokraatide erakonnad meid imetlevad. Imetlevad tõesti – aga õudusega!"

Vanade kommarite partei

Laupäevaks ongi kongress välja kuulutatud, kutsed laiali saadetud. Kui Ekspress aga Tööpartei kontorisse helistab, kinnitab sealt keegi närviline daam, et kongressi toimumise kohta ei saa hetkel midagi kindlat öelda.

Tiit Toomsalu kõhistab telefonitorru sõbralikku naeru ja väidab, et kongressi ei tule.

Margus Lepa kinnitab jälle suisa vastupidist – tema ise on ka üks kongressi korraldajatest ning kinnitab kindlalt, et laupäeval kell 12 otsustatakse erakonna saatus. "Toomsalu lihtsalt vaa-lee-taab," ütleb Lepa kaks korda nagu laval. "Kui aga Toomsalu on kokku leppinud, et inimesed kohale ei tuleks, läheb see sujuvalt üle partei peiedeks!"

Lepal on erakonnas toetajaid küll. Kas ta nende peale aga ka laupäeval võib loota, seda ta ei tea. "Nooh, teate, seal on vanad inimesed. Kui mina räägin, siis nad noogutavad. Aga pärast saadavad mulle kirja, et ei ole mingil juhul nõus ja et Toomsalu helistas."

Erakonna keskmine vanus on Lepa sõnul 62. See on ka partei valupunkt, sest üksi vanurite najal erakonda edasi ei vii. "Nii kaua, kui mina seal olen olnud, on kogu aeg käinud üks nutt ja hala, et erakonnas on palju ekskommuniste ja vähe noori ja sellepärast meid ei valitagi. Räägitakse, et teeme tantsuõhtu, siis tulevad ka noored."

Laupäeval läheb lahinguks

Lepa tahab igal juhul proovida. Oma sõnul on tal kindel arusaam, kuidas Tööpartei peaks kevadistele valimistele vastu minema. "Vana programmi põhimõtted on iseenesest õiged, aga tuleb teha suurt tööd, et need vanast kompartei õpiku keelest eesti keelde ümber panna," ütleb Lepa. Ta ei taha, et läheks täide plaan, milles ta Toomsalut kahtlustab: moodustada Tööparteist Keskerakonna sees fraktsioonikene, et nõnda igal juhul säilitada oma soe koht Riigikogus.

Lepa lubab, et kui tal ei õnnestu Toomsalu kõrvale tõrjuda, astub ta erakonnast välja. "Nii vana ma ei ole, et selle laevaga põhja minna."

Viimaks kinnitab ka Tiit Toomsalu, et erakorraline kongress on laupäeval tulemas. "Nii et inf on siis välja imbunud?" pärib ta itsitades. "No nüüd, kurivaim, tuleb mul töötegemise asemel hakata pressiga suhtlema!" Ühtki kommentaari ta sellegipoolest anda ei taha – lubab need säästa laupäevaseks kohtumiseks oma erakonnaga.

Margus Lepa

Sündinud 7. oktoobril 1953 Tallinnas

Lõpetanud Tallinna Riikliku Konservatooriumi lavakunsti erialal 1978. aastal.

Töötanud vabakutselisena reklaami- ja meelelahutustööstuses

Kuulunud Tuleviku Eesti Erakonda

Kuulsaimad osatäitmised: Jorh Aadniel Kiir, Kevade (1969), Suvi (1976), Sügis (1990)

2001. võitis Oskar Lutsu huumoripreemia

Praegu töötab Nõmme Raadio juhatajana, kasvatab 3-aastast poega

***

Eesti Sotsiaaldemokraatlik Tööpartei

Eesti Kommunistliku Partei eestimeelsest tiivast moodustati 1992. aastal Eesti Demokraatlik Tööpartei. Partei esimeheks valiti Vaino Väljas.

1995. a. ühines EDTP Euroopa vasakfoorumiga, esimehe ametipostile tõusis Hillar Eller.

1996. a. valiti esimeheks Tiit Toomsalu.

1997. a. muudeti partei nimi Eesti Sotsiaaldemokraatlikuks Tööparteiks.

1999. a. Riigikogu valimistel kandideeris ESDTP ühtses nimekirjas kahe vene erakonnaga - Eestimaa Ühendatud Rahvapartei ja Vene Ühtsusparteiga.