Käsutamiskeelu põhjustas TOPi omanikeringis puhkenud äge tüli, kus üks pool süüdistab teist kaasomanike huvide jalge alla tallamises ja ettevõtte vara odavalt maha parseldamises.

TOP jaguneb võrdselt kahe seltskonna vahel. Ühe pundi moodustavad tuntud kinnisvarafirma Arco Vara omanikud. Teises kambas on mõned ehitusettevõtjad Tartust ning kunagise peaministri ­Indrek Toome poeg Andres Toome, kes selles loos esindab tegelikult hoopis Hansapanga vana “sõbra”, suurärimees Marcel Vichmanni ärihuve.

Kahe jõugu kaklus läks lahti TOPi hotellihoone pärast. Arco Vara mehed müüsid hotellihoone umbes 300 miljoni krooni eest maha, kuigi Tartu punt oli selle vastu ning üritas isegi notareid hoiatades äri edasi lükata. Praegu loodavad tartlased, et kohus tunnistab tehingu õigusvastaseks ja omandisuhted keeratakse tagasi.

“Jah, me tegutsesime jõuliselt,“ tunnistab Arco Vara üks omanikke Arti Arakas. Möödunud nädala kolmapäeval äris Arakas hoone firmale, mida kontrollivad nn Haapsalu mudaärimehed ehk seltskond, kuhu kuuluvad kõmuline ekspankur Ain Hanschmidt, Eesti Panga president ­Andres Lipstok, Tallinki suuromanik Enn Pant, Haapsalu endine linnapea Urmas Sukles ja Riigikogu liige Toomas Vilosius.

Haapsalu mehed pole Pirita hotellis uued tegijad. Nad on seal rentnikena tegutsenud juba kolm aastat. Nad panid seal  käima 400kohalise moodsa spaa.

Nõukogu liige:
ma ei teadnud koosolekust

Juba septembris, kui Ekspress näitas, et Hanschmidt võeti mudamaffiasse mesti võileivahinnaga, räägiti, et Panga-Aini ülesanne on spaa-keskuste edasiarendamine, ka TOP-hotelli võimalik ostmine. Haapsalu punt tegigi hotellihoonele ostupakkumise.

TOPi omanikeringi kuuluv tartlane ­Aivar Tuulberg teatas oktoobri alguses aga avalikult, et omanikel pole huvi hotelli müüa, kuid kuna selleks on tehtud vastav ettepanek, siis arutatakse seda. “Millega läbirääkimised päädida võiksid, on väga raske rääkida. Kui hind ei sobi, jääb kõik nii kui praegu, kui sobib, no siis sobib,” ütles Tuulberg tookord Postimehele.

Hotelli müük on TOPi-suguse firma jaoks erakordne sündmus ja vajab seega nõukogu otsust. Nõukogusse kuulub kuus meest: kolm Arco Vara ja kolm tartlaste-Vichmanni poolt.

Paksu pahandust tekitanud kinnisvaratehing sai võimalikuks vaid seetõttu, et üks tartlaste esindaja puudus otsustavalt nõukogu koosolekult. Nõupidamisele jäi tulemata Urmas Uustal. “Ma ei teadnud, et nõukogu koguneb,” ütleb ta. Tagantjärele on ta päris vihane. Ta soovib tehingut tühistada. Lisaks on küsitav, kas Arco Vara mehed võinuks üldse otsustamisel osaleda, sest ostjafirma on osaliselt seotud Arco Varaga ehk tekkis huvide konflikt.

Arco Vara jaoks on aga juriidiliselt kõik korras – nõukogu otsustas hotelli müüa nõukogu häälteenamusega. Lisaks ütleb Arakas: “Eelmisel koosolekul otsustati järgmise koosoleku toimumise aeg ja tookord osalesid kõik liikmed, sh Uustal. Lisaks palusin sekretäril saata meeldetuletus. Kuidagi imelik, kui kuuest liikmest viis on kohal ja üks ei ilmunud kohale.”

Nii nagu Arakas püüdis teha kõik selleks, et müük korda läheks, pingutasid tartlased, et tehing ei toimuks. Läinud nädala kolmapäeval käis mööda Tallinna notareid tõeline võidujooks.

Kolmapäeval kogunes Tallinna suurimasse notaribüroosse Gunnar Savisaare juurde lepingute allkirjastamisele suur seltskond inimesi. Nende seas olid tuntud ühiskonnategelased, Harju maavalitsuse ja kahe panga esindajad.

Kui üks notar lepingut ei tee, siis teine ikka teeb

Tartlased said teada, et tehing toimub Savisaare juures ja viisid talle märgukirja palvega peatada tehing kümneks päevaks. Sellist viivitust võimaldab seadus ja üldiselt notarid ka võimaldavad tühisemategi tehingute puhul niisuguse ajalõtku. Sellisel juhul saadab notar teate notarite kojale ja too edastab omakorda koja liikmetele. Küsimus on ajas, mis kulub teate jõudmiseks teiste notariteni.

Savisaare juures tehinguni ei jõutudki. Ärajäämise põhjuste osas annavad osapooled vastukäivaid seletusi.

Ometi toimus müük vaid mõni tund hiljem siiski. Tehing sõlmiti Evelyn ­Rootsi juures. TOPi poolt ei kirjutanud alla mitte firma juhataja Ahto Altjõe, vaid nõukogu esimees Arti Arakas.

“Arco Vara viis jõuga otsuse ellu,“ kinnitab Arti Arakas mitmendat korda, sest tema meelest olid tartlased liialt kõhklevad seisukoha võtmisel.

Praeguseks on tartlased välja otsinud advokaadid, asja kohtusse kaevanud ja maksnud kohtule ära deposiidi, seitsmekohalise summa.

Lisaks sellele, et hotell müüdi vastu tartlaste tahtmist, on nad rahulolematud ka hinnaga: maja eest sai TOP ligikaudu 300 miljonit krooni ehk liiga vähe. Ehk Hanschmidt sai taas ühe toreda kingituse, Vichmann ja tema äripartnerid Tartust pidid aga tünga vastu võtma.

Arti Arakase hinnangul on tegemist täiesti õiglase hinnaga, eriti arvestades, et purjespordikeskuse hotell on muinsuskaitse all. “Seal ei saa isegi mitte akent niisama vahetada,” ütleb Arakas. Ta meenutab Ernesto Preatoni ütlust TOPi erastamise järel 2002. aastal. “Ma ei ostaks seda ühe krooniga ka,” ütles Preatoni tookord.

Kümme kuud vaidlemist

Uustali sõnul jäi müügiotsuse kujundamiseks vähe aega. Müügi küsimus oli esimest korda nõukogu ees 1. novembril ja vaevalt kuu hiljem, 30. novembril, oli juba lepingu allkirjastamine.

Arakas näitab sama 1. novembri nõukogu istungi protokolli, kus on kirjas, et kõik osalejad on hotelli müügiga põhimõtteliselt nõus ja otsus tehakse kahe nädala pärast.

Uustal ütleb, et tollel istungil räägiti põhimõttelisest müügivõimalusest, aga mitte seda, kellele ja millal.

“Kümme kuud valmistasime tehingut ette,” ütleb Arti Arakas.

Tartlased leiavad aga, et Arco Vara valmistas tehingut ette omakeskis – tartlasi kursis hoidmata.

Segadust lisab ostjafirma pealik Urmas Sukles, kes ütleb, et pärast müüki helistas talle tartlane Raivo Rand ja tänas. “Kõik peaksid rahul olema. Meie saame edasi areneda ja nemad said oma investeeringule väga korraliku tootluse,” ütleb Sukles. Maja müügi tõkestamisest sai ta kolmapäeval teada Ekspressi käest.

Kas Arco Varal sai raha otsa?

Tartlased oletavad, et müüki lükkas tagant asjaolu, et Arco Varal kukkus järgmisel päeval tähtaeg maksta Ühispangale 108 miljonit krooni võlakirjade eest.

“Mitte mingil juhul pole see põhjus. Ma võin teile konto väljavõtteid näidata. Müügi raha laekus alles ülejärgmisel päeval,” kinnitab Arti Arakas. Paljusõnaliselt teatab ta, et Arco Varal on vabu vahendeid rohkem kui piisavalt ja lähipäevil on oodata uudiseid eriti usaldusväärsete investorite asumisest Arco Vara omanike ringi.

Kolmapäeval tuligi teade, et Hansapank asus kümneprotsendilise osalusega kinnisvarafirma osanikuks.

Sõda TOP-hotelli pärast

* Tallinna Olümpiaspordikeskuse omanikud on Arco Vara Grupp ja Regati Valduse OÜ. Viimase taga on Tartu ärimehed ja Marcel Vichmann.

* Olümpiaspordikeskuse nõukogusse kuuluvad ­Arti Arakas (esindab Arco Vara), Richard Tomingas (Arco Vara), Hillar-­Peeter Luitsalu (Arco Vara), ­Aivar Tuulberg (Tartu mehed), Urmas Uustal (Tartu mehed) ja Andres Toome (Marcel Vichmann).

* Nõukogu otsustas häältega 3:2 müüa firmale kuuluva hotellihoone, mis moodustab umbes kaheksandiku TOPi kinnistust. Nõukogu koosolekult puudus Urmas Uustal.

* Müügi kohta esitasid kohtule hagi Urmas Uustal ja Regati Valduse OÜ. Hagis väidetakse, et Uustali ei kutsutud nõukogu koosolekule ja seega on müügiotsus tühine.

* Hotellihoone ostis firma TOP Spa Kinnisvara, mille juhataja on Urmas Sukles ning nõukogu liikmed Ain Hanschmidt, Toomas Vilosius ja Kristjan Kivipalu.

* TOP Spa Kinnisvaral on kolm omanikku. 49 protsenti kuulub Arco Varaga seotud investeerimisfondile Explorer Property Fund Baltic States, mis paigutab Rootsi pensionifondide raha Ida-Euroopasse. 51 protsenti omavad firmad Infortar ja Heal, millega on seotud nn Haapsalu mudamaffia.