Kui pärijaid on mitu ning kinnisasja ei ole testamendiga või pärimislepinguga määratud ühele kindlale pärijale, läheb päritav kinnisasi pärijate kaasomandisse. Seega, kui pärija soovib tulevikus võõrandada oma osa kinnistust, tuleb tal arvestada teiste kaasomanike ostueesõigusega.

Pärimisel tuleb arvestada ka pärandaja abikaasa erilise õigusliku positsiooniga. Kui pärandaja abikaasa pärib koos pärandaja vanemate, vendade, õdedega või pärandaja vanavanematega, saab ta oma harjumuspärase elu jätkamiseks eelosana peale pärandiosa ka abikaasade ühise kodu tavalise sisustuse esemed.

Pärimisel tuleb arvestada ka seda, et pärandit ei saa vastu võtta osaliselt (näiteks ainult kinnistut) ning pärandi moodustavad ka kadunud isiku rahalised kohustused. Asudes kasutama osa pärandvarast on pärija võtnud vastu kogu pärandvara.

Kuigi pärandi (sealhulgas kinnisasja) saab vastu võtta, asudes seda kasutama ja valdama, on kinnisasja võõrandamiseks siiski vajalik pärimistunnistuse väljaandmine ning pärija sisse kandmine kinnistusraamatusse.

Müügilepingu, mille alusel ostja saab tasuda näiteks osa ostuhinnast, võib notari juures sõlmida juba pärimistunnistuse väljastamisel. Asjaõiguslepingu (omandi üleandmise lepingu) sõlmimiseks on vaja pärija sisse kanda kinnistusraamatusse, sest alles pärast seda saab ta kinnisasja omanikuks. Kuid asjaõiguslepingu sõlmimine on võimalik ka pärimistunnistuse väljaandmisega samal ajal.

Pärandi vastuvõtmine on tulumaksuvaba, kuid tasuda tuleb notari tasu pärimisavalduse tõestamise, algärakirjade vormistamise ja kinnistamisavalduse tõestamise eest. Igaüks neist toimingutest jääb üldjuhul mitte rohkem kui saja krooni piiridesse.

Pärimisel tuleb notari juures määrata kinnisasja väärtus. Selleks ei ole vaja tellida eraldi eksperthinnangut, vaid selle võib määrata pärija ise. Kinnisasja väärtuse järgi arvestatakse riigilõivu suurus kinnistusraamatu kande tegemiseks ja notari tasu suurus pärimistunnistuse väljastamiseks. Kinnisasja väärtus ei tohi olla alla 10 000 krooni.

Kui tulevikus on kavas päritud kinnisasja võõrandada ning tegemist ei ole pärija alalise elukohaga, tuleb tasuda kogu kinnisasja müügihinnalt tulumaksu. Tulumaksuvabastuse aluseks on päritud kinnisasja kasutamine alalise elukohana.