Põhjust juubeldada on ka pealinna majutus­asutustel. Keset jaanuari hotellituru madal­sei­su saabub Tallinna tuhatkond sportlast, treenerit, funktsionääri, prominenti ja ­žurnalisti. Lisaks tuhanded oma kulu ja kirjadega ­reisivad fännid.

Suurim raha seoses ­hiigelüritusega liigub just majutuses ja toitlustuses. Ainuüksi organi­saatorid tellivad kokku 4000 ­hotelliööd, sellest lõviosa Alexander Kofkinile (­pildil) kuuluvas Meritoni ketis. Kuura sõnul valiti kõrvuti asetse­vad Grand Hotel Tallinn ja ­Meriton Conference & Spa Hotel välja taseme, ­mahutavuse, ­asuko­ha ja hinna järgi. “­Sportlaste ­miinimumtase on neli tärni, kohtunikel viis tärni, ­asukoht ­lubab meil vältida kesklinna ummikuid ja mujal osutus hotelli mahutavus väikeseks,” ­loetleb Kuura. 

Kuid linnavalitsusele esitatud eelarves märkis uisuliit majutuskuluna 5,6 miljonit krooni, mis teeb ühe hotelliöö keskmiseks hinnaks 1400 krooni! See on pehmelt öelda soolane. Näiteks täna internetist broneerides maksab kahene tuba Meritoni hotellis nädal enne võistlust 59 eurot ehk alla 900 krooni. Eelarve ­järgi kavatseb uisuliit veel lisaks toidu ja jookide eest Meritonile maksta 1,7 miljonit krooni.

Et uisuliit paneb kümnekonnaks päevaks kinni kaks hotelli, ootaks pigem suurt allahindlust kui tavalisest ligi kaks korda kõrgemat hinda. 

Kas tõesti kuldab uisuliit hotellikuningas Kofkini üle? “Me kindlasti ei kulda hotelli üle,” vastab uisuliidu sekretär Jana ­Kuura. Ta möönab, et ligi aasta tagasi linnavalitsusele esitatud eelarve oli esialgne ja praeguste hindadega võrreldes “pisut ülepaisutatud”. Selle teisipäeva seisuga oli tema sõnul reaalselt hotellitube broneeritud umbes kolme miljoni krooni eest. 

Alaliidu juhtide selgitustest koorub pikapeale välja, et nagu teevad iluuisutajad jääl, on eelarveski tehtud elegantne trikk. Gunnar Kuura tunnistab otse, et hotellihindades on peidus uisuliidu “boonus”. “See on selleks, et korraldaja ots otsaga kokku tuleks, kasumit meie sellelt ei teeni,” kinnitab Kuura. Tema sõnul pole see kellegi pügamine, vaid aktsepteeritud praktika, et suurvõistluse külaliste hotellihinnad sisaldavad juurdehindlust, mis läheb kohalikule korraldajale. ­Korraldajate ­sõnul võib seda nimetada ka riskitasuks. “Me võtame riski ja ostame terve hotelli välja. Sageli inimesed, kes ise ei pea maksma hotelli eest, isegi ei vaevu teatama, kui nad kohale ei tule. Kahjum jääb meie kanda,” selgitab Jana Kuura. 

Uisuliidu asepresident ja võistluste peakorraldaja Margus Hernits teab juurdehindlusest, aga ei tea selle täpset suurust. “Eesmärk oli, et isegi meie juurdehindlusega saaksime maju­tust pakkuda letihinnast odavamalt,” ütleb Hernits. Täpsemaid selgitusi soovitab ta küsida ikkagi alaliidu tegevjuhtidelt. Ka Meriton Hotelsi müügidirektor Vitali Makejevi ei avalda üksikasju, sest uisuliiduga sõlmitud leping on konfidentsiaalne, kuid tema sõnul on normaalne, et hotellihinnad suursündmuste ajal on oluliselt kõrgemad.

Täpset juurdehindlust ei soostu uisuliidu juhtkond Ekspressile ütlema, kuid ­ettekujutuse saab, kui võrrelda jaanuari turuhindu EMi hotellide ametliku hinnatabeliga (ühene tuba 88 eurot, kahene tuba 100 eurot, sviit 192 eurot). Selle, paarikümneprotsendise ­juurdehindlusega ulatub külalistelt võetav kümnis arvestuslikult üle miljoni krooni. “Teistel võistlustel ­küsitakse majutuse eest 60–70 protsenti rohkem. ISU inspektorid olid pigem üllatunud – teil on hotelli hind nii odav,” ütleb Gunnar Kuura. 

500 tundi teleülekannet

· Iluuisutamise EM peetakse Saku Suurhallis 19.-24. jaanuaril. Võistlusele on teisipäeva seisuga registreerunud 36 riigi 188 sportlast.

· Lisaks saabub Tallinna 200 võistkonna liiget, 60 kohtunikku, 90 ISU esindajat, 140 ISU sponsorit ja 500 ajakirjanikku.

· Eesti on Venemaa kõrval ainus endine liiduvabariik, kes on saanud õiguse iluuisutamise EM-i korraldada.

· Enamuse kuludest (ligi 11 miljonit) katab ISU. Kultuuriministeerium annab 5,5 miljonit ja Tallinna linn 2,8 miljonit krooni.

· EM-i teleülekanne on kokku ligi 500 tundi, millest otse-eetrisse läheb 40 tundi. Oodatav televaatajaskond on 400 miljonit inimest.