Tegemist on vastuoluga, mis käärinud juba pikalt. Itaalia legaalne kui ka põrandaalune tööstus toetuvad põhiliselt võõrale tööjõule, mis paljudele itaallastele meeltmööda ei ole. Seda veel eriti majanduskriisi ajal.

La Repubblica juhtkirjas võrreldakse situatsiooni Ku Klux Klani vägivallaga Ameerika Ühendriikides 1960ndatel. Siseminister Roberto Maroni esines avaldusega, milles andis mõista, et immigrandid on tolerantsist valesti aru saanud. Paavst Benedictus XVI kutsus aga pühapäeval üles austama erinevatest rassidest ja kultuuridest pärit inimesi.

Väidetavalt tegutseb Itaalias hetkel neli miljonit legaalset immigranti, veel rohkem on aga neid, kes elavad riigis ebaseaduslikult.

Calabrias valitsevat Ndrangheta kuritegelikkut organisatsiooni peetakse üheks mõjuvõimsaimaks Itaalias. Üle-eelmisel nädalal lasi Ndrangheta Calabria kohtumaja ees õhku auto. See kujutas endast hoiatust prokuröridele ja politseile, kes viimasel ajal kruitegelikke gruppe kõvasti survestama on hakanud. Siseminister Maroni ei välistanud, et ka viimaste rahutuste näol on tegemist Ndrangheta provokatsiooniga.