Algul vaadati koos arhitekt Emil ­Urbeliga, et piisab väikestest kohendustest, kuid lõpuks õnnestus elumaja puhul kasutada vaid vana maakivist vundamenti, sedagi tuli kohandada. Aita sai veidi suuremal määral säilitada. Vanadele vundamentidele püstitati ka saun ja suveköök.


Otsapidi künkas



Hoone vaatab läbi pika klaasseina järve poole, selleks oma lauget katust veidi kergitades.


Maalilist maakivivundamenti on täiendatud pika sileda betoonbarjääriga, millele toetub terrass.


Hoone vorm on täiesti edevusevaba, kuid põnevaks teeb asja pinnasereljeef. Kuivõrd tasast maapinda sealkandis ei leia, on maja justkui otsapidi künkasse pistetud – maakivimüüritis tõstab korrusejagu üht otsa, teisest saab aga otse murule astuda.


See iseärasus annab palju nii hoone välimusele, ümbrusele kui ka sisule – pikk ja avatud elutuba, mida jätkavad magamistoad, peidab oma kõhu all lisaruume ning garaaži. Tagaküljes lõikub künkasse garaaži sissesõidutee, seda piirav maakivimüüritis kerkib astmetena, et toetada taanduvat pinnast, ning efektselt tõuseb kiviseinte kohtumispunktist ülakorrusele keerdtrepp.


Topeltpalk ja liimpuit



Hoone konstruktsioonis on kombineeritud palke ja terast. Palgid pole harjumuspärase ruudukujulise läbilõikega, vaid topeltlaiad, 20 x 10. Hoone nurkades märkab silm siiski ruudukujulisi prussiotsi, kuid selgub, et tegemist on kavalate pool-risttappidega, mis pilgu ära petavad. Topeltpalgist seinte vahele on mahutatud ka soojustus.


Järvepoolsesse klaasseina võib klaase kõrvale nihutades tekitada lausa kuuemeetrise ava, kaotades nii sise- ja välisruumi vahelt tõkke. Terve fassaadi pikkuse terrassi kohale ulatub varikatus. Seda toetavate teraspostide vahele on pandud päikesekatteks alla tõmmatavad rulood, mis jooksevad profiili soontes.


Fassaadilgi on hästi loetavad heledast liimpuidust talad, mis katust kannavad. Halliks võõbatud palksein ulatub sama kõrgele kui klaasid, sealt ülespoole on välissein kaetud vaskplekiga.


Mis õues, see ka toas



Hoone ehitusmaterjalid valitsevad interjöörigi. Palkseinte hall jätkub ka sees, heledatele liimpuittaladele on Taso Mähar täienduseks toonud kasevineeri, kattes sellega nii talade vahed kui ka vertikaalse seinaosa akendest-palkidest ülalpool. Heledate tahvlite vahedest piiluv must aluspõhi rikastab heledat kasevineeri dekoratiivse joongraafikaga. Põrand on tummistest tammelaudadest ning lopsakad siidised kardinad, mille saab suurtele klaasipindadele ette tõmmata, on samblaselt hallrohelised.


Puidutoonide kõrval on elutuba, nagu Mäharil kombeks, siiski mustvalge. Sööginurka eraldab toast valge sein kaminaga ühes otsas ja vaateavaga keskel, ülejäänud sisustus­elemendid on kas mustad või klaasist. Ja siis pintsliotsaga erksust: kesk ruumi mõnuleb lustakas vaip, millele vastab koridoriotsast samas helistikus dekoratiivne maal.


Vana aida kolm maailma



Õue piirava vana aida sisemus sai samuti äsja kolmekorruselise skeemi. Uuendatud laastkatusega palkmaja kõrge viilu alla ehitati magamisruum, andes sellele valgust üleni klaasitud viiluotsast.


Interjööri ilme loovad vanad palgid. Kesk ruumi avanev õhuruum ulatub üles viilu alla, paljastades talad. Ava ühes servas seisab kamin, mille ažuurse kehandi moodustavad terasvarrastest võrgu sisse laotud värvilised kivikamakad – üha enam populaarsust koguv võte. Põrand on siin aga puidu asemel kiviplaatidest, mis muudab maja tublisti kasutuskindlamaks.


Alla, suure silindervõlviga keldrisse, sisustati elegantne saun, kus on kombineeritud mitmes esinemisvormis kivi ja hästitoidetud olemisega termopuitu. Raskeltkujundatava ruumi keskele on seisma pandud puidust plaat, mis veidi varjab ja veidi kannab ning veidi ka vapralt seina mängib. Vaimukalt on võlvi alla integreeritud käsidušid, toeks poolde ruumikõrgusesse ulatuvad puidust plaadid, taamal täidab aga pesupali edukalt vanni kohuseid.


Pisiasju pole



Keset õuet, samuti vanal vundamendil, seisab elegantne suveköök. Nagu majagi, on see kombineeritud terasprofiilidest ja puidust. Terrassil seisvat katusealust varjab väheke õhuline puitribistik. Teraspostidel asuvale puitkatusele juhib arhitekt ise tähelepanu: see õhuke plaat, mis kruviti kokku paralleelsetest puitprussidest, sai piisavalt jäik, et seda toetada vaid kahele terastalale. Rajatises on pisut betoonigi – korstna ja tule­kindla avaga kiviplokk võimaldab mitmesugust elusa tulega söögitegemist. Lähedal seisab söegrilli backup – roostevaba gaasiküttega grill – ning kõrval samast materjalist tööpinnaga valamuplokk. Siit näete taas, et “urbelmähari“ jaoks pisiasju pole: vaadake, kuidas on tõstetud valamuplokk roostevabadele silinderjalgadele ning mismoodi see vormilt harmoneerub viisiga, kuidas korsten läheb läbi lae...



Saun on komplekti osa



Saun on võtnud järvekallast valvata. Seegi on püstitatud topeltpalgist ning vaatab pika klaasseinaga vee poole. Ka leiliruumi seinas on aken, nii saab ka lavalt läbi puhkeruumi järvele kiigata. Vahva detail on lõputult pikk pink, mis kulgeb piki sauna siseseina. Saunas sekundeerib hallile palgile rahulik hall kivi, nii põrandas kui ka seintes. Tore on leida puitribistikku siin hoopis laest, kergelt varjamas kõrgust ning varjutamas valgusteid.


Igavaks ei lähe


Viksilt pressitud ja veidi tärgeldatudki majadekogum on taas paika pandud kindla käe ja pieteeditundega, ajamata asja liiga peeneks või langemata rustikaalsesse stilisatsiooni. Viited tavapärasele ei avaldu siin otse, vaid vihjetena, olemuslikes valikutes. Rehielamule omane horisontaalsus, palgile omane hall, kivi ja puit... Ja kas pole üllatus, valgete majade Urbel, keda äsja premeeriti tellisekasutuse eest (Baltic Brick Award 2008, eriauhind), on siin näidanud end uskumatult puidulembesena. Huvitav, millise materjali nad Mähariga enda jaoks järgmiseks avastavad. Savi?



Arhitektuur Emil Urbel

Sisearhitektuur Taso Mähar

Fotod Kalle Veesaar
8 olulist
  1. Hooned seisavad vanadel maakivivundamentidel.
  2. Uutel ehitistel on eriliselt tapitud topeltpalkseinad.
  3. Suveköögi katuseks on õhuke täispuidust tervikplaat.
  4. Aidal on viil-, teistel hoonetel lamekatus.
  5. Liimpuidust talade ilu on jäetud nähtavale.
  6. Palkide kohal on väljas vaskplekk ja sees kasevineer.
  7. Sisemus vastandab loodustoone mustvalgega.
  8. Et mitte vaadet varjata, on klaasipinnad suured.