Afääri sütikuks sai Martin Napale kuulunud hinnaline hoone Toompeal, mis oli panditud laenu katteks ärimees Andres Davõdovile. Kui viimane sattus omakorda kohtu alla süüdistatuna altkäemaksu andmises abilinnapea Vladimir Panovile ja rahapesus, arestiti Davõdovi muude varade hulgas ka Napa majale seatud hüpoteek.

Napa kibeles aadressil Toompea 3, kuldaväärt asukohas hoonet müüma. Nii pöördus ta Davõdovi protsessi juhtiva Šuvalovi poole, kes polnud mitte ainult tema kursusevend Tartu Ülikooli õigusteaduskonnast, vaid ka toakaaslane. Süüdistuse kohaselt pakkus Šuvalov välja variandi, et asja saab soovitud suunas kallutada rahaga. Juba enne, kui meelehea teadaolevalt kohtunikuni jõudis, sanktsioneeris Šuvalov hüpoteegi vabastamise aresti alt ja Napa müüs hoone Nelipühi Kirikule.

Läinud aasta lõpus kaebas Andres Davõdov kaitsepolitseile, et Šuvalov nõuab temalt soodsa kohtuotsuse eest altkäemaksu, mida vahendab Napa. Kevad-talvel jälgis Kapo kümneid Napa ja Davõdovi kohtumisi, kus käis mõistukõneline kauplemine altkäemaksu üle, nimetamata konkreetseid numbreid või nimesid.

Kui algul suhtusid jälitajad Davõdovi juttu skeptiliselt ning kahtlustasid, et Napa püüab tal lihtsalt nahka üle kõrvade tõmmata, ilmnes, et korruptsioonikahtlusel võib olla alust, kui Napa omakorda alatihti Šuvaloviga kohtumas käis. Kui tavaliselt trehvati kesklinna söögikohtades, siis korra ajasid Šuvalov ja Napa pistisejuttu ka ujula mullivannis.

6. aprilli hommikul seati üles püünis. Kaitsepolitsei jälgimise all andis Davõdov Napale 200 000 krooni, misjärel altkäemaksuvõtja kohe kinni peeti. Prokurör Vaik pakkus Napale ebatavalist diili - kui ta kaasa mängib ja aitab kohtuniku teolt tabada, antakse talle armu (ametlikult - kriminaalmenetlus lõpetati). "Selline puutumatus on väga haruldane," tunnistab Laura Vaik.

Ehmunud ärimees nõustus ja kutsus SMSiga Šuvalovi kohtumisele. Kaasas samad 200 000 krooni ehk altkäemaksu esimene osamakse, istus ta samal õhtul kesklinnas Šuvalovi Hyundaisse. Halenaljakas on, et Šuvalov tüüris auto Wismari tänavasse Riigiprokuratuuri lähistele, kus altkäemaksuandja raha masinasse jättis ja väljus, mistõttu tema jälitamist juhtiv prokurör võinuks otsustavat hetke kas või aknast vaadelda.

Kapo töötajad nabisid Šuvalovi kinni ja ta veetis öö arestimajas. Kriminaalmenetlus venis sügiseni, sest Šuvalovil tekkisid terviseprobleemid, mille tõttu ta viibis ka mõnd aega haiglas. Kevadel suure meediakära tekitanud juhtumi süüdistus saadeti kohtusse juba üle kuu aja tagasi, kuid see jäi avalikkuses maadevahetuse skandaali varju.

Ardi Šuvalovile esitati süüdistus suures ulatuses altkäemaksu nõudmises ja võtmises, mis võib endaga kaasa tuua kahe kuni kümne aasta pikkuse vanglakaristuse. "Ma ei pea eetiliseks enne kohtuistungit kommentaare anda, ei pea eetiliseks, et seda teeb prokuratuur ja et ka ajakirjandus selle asjaga tegeleb," teatab ametist kõrvaldatud Šuvalov Ekspressile.