Harju maakohus mõistis täna 28.septembril endise Murru vanglaülema Gunnar Bergvaldi kõigis süüdistuse punktides õigeks. Riik peab katma Gunnar Bergvaldi õiguskulud 130 tuhande krooni ulatuses.

5. märtsil alanud kohtuvaidluste käigus nõudis riigiprokurör Steven-Hristo Evestus Murru vangla juhi endisele asetäitjale Gunnar Bergvaldile 2aastast tingimisi vangistust 3aastase katseajaga ja vangla julgeolekuosakonna endisele juhatajale Raivo Põdrale kahe ja poole aasta pikkust tingimisi vangistust 3aastase katseajaga.

Prokurör Evestus süüdistas endist Murru vangla direktori asetäitjat Gunnar Bergvaldi, endist vangla julgeolekuosakonna juhatajat Raivo Põder'it ja vangivalvur Olaf Tšarnetskit teadlikult riikliku järelevalve ebaseaduslikus tegemata jätmises. Süüdistuse kohaselt jätsid Gunnar, Raivo ja Olaf tähelepanuta mitmed vangide vahelised füüsilised arveteklaarimised, mille käigus tekitati raskeid tervisekahjustusi.

Bergvaldi ja Põder'it süüdistas riigiprokuratuur ka kuriteo varjamises. Süüdistuse kohaselt ei avaldanud Bergvald ja Põder neile kohe algusest teada olnud kaasvangi surnuks peksmises kahtlustatavate isikute nimesid ning jätkasid kuriteo asjaolude varjamist ka edasise kriminaalmenetluse käigus.

Kohtulugu sai alguse, siis kui Murru vanglas tapeti 2006 aasta mais Ida-Virumaa autoriteet Korseikin, kes oli solvanud kinnipeetavate "liidrit" Vladimir Živoluppi.

Harju maakohtu pressiteade:

Kohus kuulutas Murru vangide ja endiste vanglaametnike kohtuasjas otsuse

Harju Maakohus kuulutas täna otsuse Murru vangla kahe endise ametniku ja seitsme vangi kohtuasjas.
Gunnar Bergvald (36) ja Raivo Põder (37) tunnistati talle esitatud süüdistuses s.o riikliku järelevalve ebaseaduslikus tegemata jätmises, millega on teisele isikule põhjustatud raske tagajärg ja esimese astme kuriteo varjamises, Põder ka narkootilise ja psühhotroopse aine suures koguses käitlemises õigeks. Põder tunnistati süüdi esimese astme kuriteo varjamises. Bergvaldile peab riik hüvitama tema kaitsja tasust s.o 130 000 krooni. Põdrale mõisteti rahaline karistus 58 200 krooni. Ka Põderile peab riik hüvitama tema kaitsja tasust 130 000 krooni.
Romeo Kalda (36) tunnistati süüdi mõrvale kihutamises ja piinamises ja talle mõisteti liitkaristuseks 8aastane vangistus, mida suurendatakse talle varem määratud karistuse võrra. Kalda lõplikuks liitkaristuseks jääb eluaegne vangistus.
Täna mõrvas ja piinamises süüdi tunnistatud Sergei Sokolovskile (40) mõisteti karistuseks 9 aastat vangistust, millest loetakse kantuks eelvangistuses viibitud aeg 2 aastat 6 kuud ja 2 päev. Nii jääb Sokolovskil kanda 6 aastat 5 kuud ja 28 päeva vangistust. Sokolovski vahistati kohtusaalis.
Juri Stupaki (40) tunnistas kohus süüdi mõrvas ja mõistis talle karistuseks 9aastase vangistuse. Stupak vahistatakse tema tabamisel.
Rene Vainik (34) tunnistati süüdi mõrvale kaasa aitamises, kinnipeetava poolt narkootilise aine suures koguses valdamises ja pakendamises ning talle mõisteti liitkaristuseks 1aastane vangistus, mida suurendati talle varem mõistetud karistuse võrra ja tema lõplikuks karistuseks jääb eluaegne vangistus.

Vladimir Živolup (48) tunnistati süüdi kehalisele väärkohtlemisele kihutamises ja talle mõistis kohus karistuseks 6 kuud ja 21 päeva vangistust, mis loetaks samuti kaetuks tema eelvangistuses viibitud ajaga.
Piinamises süüdistatud Andrei Tali (33) mõistis kohus õigeks.
Mõrvas süüdistatud Karol Lüki (36) mõistis kohus õigeks.
Süüdi mõistetud isiku peavad tasuma sundraha ja menetluskulud.
Riigiprokuratuuri esitatud süüdistuse kohaselt jätsid Murru vangla endine direktori asetäitja Bergvald ja endine julgeoleku osakonna juhataja Põder tähelepanuta mitmed vangide vahelised füüsilised arvete klaarimised, mille käigus tekitati raskeid tervisekahjustusi. Lisaks leiti Põderi töökabinetist läbiotsimise käigus suures koguses erinevaid narkootilisi ained.
Živolupi süüdistati selles, et tema Murru vangla kinnipeetavana, tegi 4. augustil 2006 kaasvangile Kaldale ettepaneku peksta samuti Murru vanglas karistust kandvat Igorit, et lahendada Živolupi ja kannatanu vaheline konflikt. Kalda palvel toimetati samal õhtul Igor kambrisse, kus viibisid Sokolovski, Lük ja Stupak. Viimased peksid nende kambrisse toodud Igorit käte, jalgade ja raudkangidega, mille tulemusel tekkinud vigastustesse kannatanu hiljem suri. Murru vanglas karistust kandnud kinnipeetavaid Sokolovski, Lük ja Stupak süüdistatakse kaasvangi Igor grupiviisilises mõrvas, mis pandi toime piinaval viisil. Lisaks peksid Sokolovski ja Kalda koos kaasvangi Taliga 3. augustil 2006 kinnipeetavat Iljad.
Kinnipeetav Vainik käis läbipekstud Igori kongis ja veendus, et kanntanu on raskes tervislikus olukorras, kuid ta ei teinud midagi, et teavitada vanglaametnikke kaaskinnipeetava abitust olukorrast. Samuti on esitatud Vainikule süüdistus suures koguses narkootilise aine valdamises ja pakendamises.
Samas asjas kohtu ees olnud vanglavalvur Olafi Tšarnetski (59) osas eraldas kohus 5. märtsil toimunud kohtuistungil riigiprokurör taotlusel kriminaalasja eraldi kriminaalasjaks.
Kohtuotsusele on õigus esitada apellatsioon Tallinna Ringkonnakohtule 15 päeva jooksul, alates kohtuotsuse koopia kätteandmise päevast, teatades sellest kirjalikult Harju Maakohtule 7 päeva jooksul alates kohtuotsuse kuulutamisest.