Nagu väidab veebileht China Digital Times lekitatud dokumentidele tuginedes, on Hiina võimud keelanud meedial juba alates juunikuust börsil toimuvat kajastada. South China Morning Post aga teab rääkida, et ühe julgema ja võime trotsivama ajakirja Caijing töötajaid on “valeinfo levitamise” ehk siis tõe rääkimise eest suisa trellide taha pistetud.

Hiina meedia vaikimine on seda kahtlasem, et vähem kui aasta tagasi olid just riigi lemmikväljaanded Xinhua ja Rahva Päevaleht need, kes oma juhtkirjades innustasid lihtinimesi börsile investeerima. Paljud neist investoreist, sealhulgas eriti haavatavad pensionärid, on pidanud pealt vaatama, kuidas kõik nende säästud möödunud nädalal õhku haihtusid. Rahva frustratsioon on tuntav. Sotsiaalmeedia kaudu organiseerunud vihased investorid ründasid just hiljuti ühes Shanghai luksushotellis börsi väärismetallide ostujuhti ja andsid mehe võimudele üle, süüdistades teda pettuses.

Kuna valitsus ilmselgelt ei suuda turge kuidagi rahustada, siis otsivad Hiina võimud aktiivselt patuoinast, keda tekkinud olukorras süüdistada. Üks Hiina keskpanga ekspert rääkis Xinhua’le, et kogu paanika põhjuseks on USA keskpanga föderaalreserv, mis olla lubanud oma intressi tõsta ja sellega inimesi eksiteele viinud. Analüütikud ennustavad, et Hiina peaminister Li Keqiang maksab selle kõige eest oma ametikohaga. Kui mitte rohkemaga. Üks on selge – Hiina valitsus ei ole võimeline podiseval börsikatlal igavesti kaant peal hoidma ja plahvatus on vältimatu.

Lugu on refereeritud ajakirjast „Slate“