Köögis: Unustatud magustoidud
Vanaemade retseptid on nagu perekonnareliikviad, mida viimasel ajal on
hakatud au sisse tõstma. Oma uues mitme põlvkonna retsepte
koondavas kokaraamatus pakub Ritta Roosaar hea idee, mida teha õuntest
ja järele jäänud saiast.
Kakaokissell
1 l piima
2 sl kartuljahu
2 sl
kakaod (sega vähese külma veega)
soola
Aja piim
keema, lisa natuke soola. Lisa kakaosegu, lahusta kartulijahu ja vala peene
joana pidevalt segades piimakakaosegule juurde. Lase korraks keema
tõusta ja vala kaussidesse.
Minu vanaema ei kujutanud ette,
et lõunasöök võiks lõppeda ilma magustoiduta.
Ajaga on toitumisharjumused muutunud ning kodus magustoite enamasti ei tehta.
Lapsed ei oska neid tahtagi. Vahel tasub proovida.
Jõhvikakissell
250 g jõhvikaid
1 l
vett
2 sl kartulitärklist
suhkrut
Pane marjad koos
suhkruga vette ja keeda 20 minutit. Seejärel kurna ja lisa veega segatud
kartulitärklis. Lase korraks keema tõusta ja jahuta.
Lapsepõlve lemmikkissell
0,5 l
punase sõstra mahla
0,5 l vett
4–5 sl kartulijahu
suhkrut
Valmista kissell eelneva juhise järgi. Kissell tuleb
nii paks, et lusikas seisab püsti. Vala valminud kuum kissell taldrikule,
lase jahtuda ja serveeri koos peale valatud piimaga. Mulle maitseb eriti
kissellinahk, mis peale tuleb. Seda kisselli võib süüa ka
kuumalt ja siis hästi külma piimaga, kuid ka külmalt on kissell
hea.
Saiavorm
päts saia või
kõvemaid saiatükke
4 õuna (sobib ka õunamoos)
peoga rosinaid
2 sl kaneeli
4 sl suhkrut
2 muna
0,75 l
piima
50 g võid
soola
Kasuta tahkemat saia, sest
väga värske saia puhul kipub vorm jääma liiga pehmeks.
Õunu ära koori. Saiaviilud säti kihiti õunaviiludega.
Kihtide vahele raputa tihedalt kaneeli ja suhkrut. Hea vormi saad kolme kihi
õuntega. Kihtide vahele raputa soovi korral puhastatud ja varem leotatud
rosinaid. Kihtidele vala piima- ja munasegu. Seejärel raputa peale
kaneeli- ja suhkrusegu ning pane viimasele kihile võitükid.
Küpseta 200kraadises ahjus 30–40 minutit. Kõige maitsvam on
soe ahjuvorm külma piima või kisselliga.
Piimakissell
1 l piima
3/4 dl suhkrut
2,5 sl
jahu
2,5 sl kartulijahu
paar tera soola
vanilli
Piimast võta umbes 400 ml ning sega jahu ja kartulijahuga.
Ülejäänud piim pane keema, lisa suhkur ja pisut soola. Kui piim
keeb, lisa peene joana pidevalt segades jahutumm. Kui piimakissell on kergelt
keema minemas ja omandanud paraja paksuse, maitsesta vanilliga. Jahuta ja vala
kaussidesse. Serveeri külmalt hapukama moosiga.