Kalkun veinikastmes
kaheksale

 Vaja läheb:

  • 6kilost puhastatud kalkunit
  • 6 sl toasooja võid
  • 1 sl värskelt riivitud ingverijuurt
  • 6 sl vahtrasiirupit
  • 1,5 sl nisujahu
  • 2,5 dl valget veini (eelista Rieslingut)
  • 5 dl kalkuni- või kanapuljongit
  • 3–4 õuna
  • porrulauku
  • apelsini
  • maitsestamiseks jahvatatud musta pipart ja soola 

Valmistamine:

Loputa kalkun seest ja väljast külma veega ning kuivata köögipaberiga. Hõõru kõik õõnsused soola ja pipraga kokku. Täida sektoriteks lõigatud õuntega. Suru täidis kaela­süvendisse ja kinnita nahk tikkudega. Kõhuõõnsus täida samuti täidisega. Seo koivad kokku ja lisa veidi täidist. Aseta täidisega kalkun ahjuplaadil olevale restile ja maitsesta rohke soola ja pipraga.

Määri kalkunile 4 sl võid ja pane 225kraadisesse ahju pooleks tunniks küpsema. Kasta aeg-ajalt praeleemega. Vähenda kuumust, kata kalkun fooliumiga ja küpseta 180kraadises ahjus, kalkunit aeg-ajalt praeleemega kastes, umbes 3 tundi.

Umbes pool tundi enne valmimist suru riivitud ingverist kogu mahl pisikesse potti, lisa vahtrasiirup ja 1  sl võid. Kuumuta, kuni või on sulanud ja tõsta pott tulelt.

Eemalda foolium. Määri pealt vahtra­siirupiseguga ja pane uuesti ahju. Määri kalkunit viimase poole tunni jooksul korduvalt selle seguga. Valmis kalkun tõsta kalkun lõikelauale ja lase enne tükeldamist 30 min jahtuda. Samal ajal sega väikeses kausis 1 sl võid jahuga ühtlaseks.

Kui praeleem on veidi jahtunud, eemalda silmaga nähtav rasv. Tõsta seejärel pann kuumale pliidile, lisa vein ja sega hoolega puulusikaga põhja kaapides. Kui vedelik on poole võrra vähemaks keenud, lisa kalkunipuljong ja redutseeri uuesti poole võrra.

Kalla kaste läbi marliga vooderdatud sõela väikesesse potti. Klopi juurde jahu ja või segu. Kui või on sulanud, alanda kuumust ja keeda umbes 8 min, kuni kaste on paksenenud. Tükelda porrulauk ja viiluta apelsin ning serveeri koos kalkunipraega. Juurde paku ahjukartulit ja jõhvikamoosi.