Astroloog Ilme Mänsak usub, et kühvliaasta toob eelkõige koristajatele, aga ka kõigile teistele, kes vähemalt kordki elus oma tuba koristanud, rohkem tööd, kuid ka kõrgemat palka kui eelmine, roosa seebi aasta.


“Kühvel tähistab astroloogilise märgina selgust ja head pealehakkamist. Kühvli aastal liigutakse palju ning see on sobiv pikemateks reisideks. Kollane aga on traditsiooniliselt jõukuse ja uhkuse värv. Keskajal tohtisid Hiinas kollaseid kühvleid kasutada ainult keisri ja õukonna koristajad.”


Puhastusteenindajate kalender pärineb Idamaadelt ning selles korduvad iga kaheteist aasta järel põhilised koristusvahendid nagu mopp, põranda­kalts, luud, hari, ämber, prügikast jne.


“Kõige hullem ongi halli põrandakaltsu aasta, mis algab 2010. aasta veebruaris,” selgitas Mänsak. “Siis läheb majandus ikka täiesti põhja.”


Ühes Tallinna hotellis harja ja tolmulappi viibutav Natalja (56) oli aastavahetuspeoga väga rahul ning vaatab alanud kühvliaastale vastu optimistlikult. “Meie tööd majanduslangus ei mõjuta.


Tolmu ja prahti tekib ikka ühtemoodi juurde. Ja reisima tahaks tõesti minna, viimasel ajal pakutakse turismireise ju üha soodsamalt.”


Lõppenud roosa seebi aasta oli Natalja arvates täis tühja tuule tallamist – eriti poliitikas – ning jättis suhu vastiku maitse ja hinge rahulolematuse. “No vaadake kas või, mis seal Toompeal tehti! Tõsta oma palka või mitte, võtta vastu lisaeelarve või mitte... Üks igavene kammajaa!”

Ka Mänsak usub, et kollase kühvli aasta on poliitikutele parem kui eelmine ning eelarve kärpimisel lendavad miljonid prügikasti sama kergesti kui tolm.


Selma (72) nende optimismi ei jaga. “Ei aita see tühi lustimine ja ennustamine elu paremaks muuta. Tööd tuleb ikka ühtemoodi teha, olgu kühvel kollane või roheline.”