"Ilmselt püüab Savisaar tulekeraks muutumise abil juurde võita valijate hääli," usub Kotkas. "On ju vana tõde, et valijad eelistavad tuliseid ja kiiresti liikuvaid kandidaate külmadele ja uimastele."

Kotkas leiab seletuse ka pealtnäha kummalisele faktile, et Savisaar käib valijaid mõjutamas mitte Tallinnas, kus praegune linnapea kandideerib, vaid ligi 150 km kaugusel Muhumaal: "Savisaar usub juba ammu, et kogu Eesti on Tallinnaga ühendatud ja kuulub pealinna koosseisu. Muhulasi peab ta valimisvõitluses eriti otsustavas sihtgrupiks, sest Eduard Vilde ja Juhan Smuuli loomingu kaudu on talle jäänud mulje muhulastest kui eriti võimekatest ja mõjukatest inimestest. Üks informeeritud allikas teatas mulle, et Savisaar kavatseb pärast valimisvõitu taastada Tallinnas ühe linnaosa omavalitsuse ja see linnaosa on nimelt Muhu."

Kotkas teab rääkida isegi seda, et Savisaar on valimisvõidus juba ette nii kindel, et tellis oma ihurätsepalt Erich Kriegerilt uue ametirüü, mis on täpne koopia Muhu rahvariietest. Ta on seda mitu korda ka salaja selga proovinud. "Edgar nägevat selles välja täpselt nagu Ervin Abel telefilmis "Noor pensionär"," hindab Kotkas.

Vabariigi valimiskomisjoni aseesimehe Mauno Targamaa sõnul ei ole kohalike valimiste kampaania käigus tulekeraks muutumine keelatud. "Eesti valimisseadustik ei näe ette mingisuguseid piiranguid või sanktsioone kandidaadi tulekeraks või minu pärast kas või libahundiks muutumise eest. Iseasi kui see tulekera raha või viinapudeleid alla loobiks. See oleks juba valijate äraostmine ja käiks paragrahvi alla. Praegu on aga juriidiliselt kõik korrektne."

Milleks ikkagi praegusel vaesel ajal selline tülikas ja raha neelav identiteedimuutmisoperatsioon (saadikukandidaadi tulekeraks ja tagasi muutmine maksab Eurostati hinnakirja järgi kuni 25 000 eurot)?

Kotka arvates ehmuksid puutumatu looduse rüpes elama harjunud muhulased Savisaare tõelist palet nähes lihtsalt ära, poeksid peitu ja välistaksid igasuguse valimispropaganda. Tulekerana sisendab ta saare asukatesse aga usaldust ja soojust.

Liiva küla põliselanik, 88aastane Linda Tobias toetab uurija arvamust: "Mina nägin Savisaart inimese kujul viimati lapsepõlves, kuid hirmus pilt püsib senini silme ees, nagu oleks see alles eile olnud. Istusime söögilauas, pidasime videvikku ja ajasime juttu. Äkki ütleb tädi - vaata, Linda, mis sealt tuleb mööda puude latvu! Suur, pisut täiskuud meenutav mees liikus mööda kiviaeda üsna madalalt, kord kadus aia taha, kord hüppas pisut kõrgemale.

Kui mööda läks, tegi toa täiesti valgeks!" imestab Linda veel tänagi.

Vanamemm meenutab, et oleks suurest ehmatusest peaaegu püksi lasknud.

Muhulaste arvates tekitavad Edgar Savisaart maagaasid või mingi seletamatu energia. "Savisaar on keskkonnaanomaalia," usub saarevanem Uku Liitmaa. "Teda ei saa seostada Andrus Ansipi või teiste tulnukatega." Liitmaa oletab, et maailmas eksisteerivad nii-öelda energeetilised piirkonnad, nagu laevu ja lennukeid neelav kurikuulus Bermuda kolmnurk. "On ka vähem energ eetilisi mikropiirkondi. Savisaar on üks sellistest."

Liitmaa arvates kujutab Savisaar endast mikropoltergeisti, mis ilmuvatki kas inimese kujul või helenduva kerana - nii kuidas parasjagu tuju tuleb. Et Savisaar on eriline nähtus, tõestab Liitmaa sõnul see, et vanade lasnamäelaste jaoks on ta püha. Ohverdamispaikadele osutavaid märke leidub seal praegugi.

Samuti on Savisaar Liitmaa teada külaelanikele näidanud stseene ammumöödunud aegadest: "Ta olevat näidanud vanu, ammu säilivustähtaja ületanud kohukesi pakendist ise välja tulemas.

Edgar on virtuaalse informatsiooni paljandumise meedium."